Grecia: Mai avem bani doar pana la sfarsitul lui noiembrie

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 15:50
1333 citiri
Grecia: Mai avem bani doar pana la sfarsitul lui noiembrie

Grecia nu va mai rezista fara ajutor de la creditorii internationali dupa luna noiembrie, a declarat premierul elen Antonis Samaras. In acelasi timp, oficialul elen a precizat ca BCE poate sprijini Grecia printr-o noua restructurare a bondurilor elene care ajung la scadenta.

Grecia are nevoie de lichiditati, de aceea urmatoarea transa de credit este atat de importanta, a declarat Antonis Samaras, dupa care a adaugat: "Pana la sfarsitul lunii noiembrie, apoi nu vom mai avea numerar".

BCE ar putea fi de ajutor acceptand rate mai scazute ale dobanzii pentru obligatiunile elene pe care le detine "sau ar putea aproba o rostogolire a acestor bonduri cat ajung la scadenta", a explicat premierul elen.

"Mi-as putea, de asemenea, imagina o recapitalizare a bancilor elene asa cum este luata in considerare pentru Spania, unde nu va fi inclusa in datoria tarii, ci va fi realizata direct via ESM (Fondul European de Stabilitate Financiara). Ar fi de mare ajutor pentru Grecia", a afirmat Samaras.

Grecia a reluat luni negocierile cu creditorii internationali (UE, BCE si FMI) vizand deblocarea urmatoarei transe de imprumut, de 31,5 miliarde de euro, in schimbul noilor masuri de austeritate ce prevad economii de 13,5 miliarde de euro.

Grecia reia negocierile cu troica pentru o transa de 31,5 mld. de euro

Conform unei surse din Ministerul de Finante, masurile de austeritate includ taieri de circa sapte miliarde de euro din pensii, din salariile anumitor categorii de bugetari (judecatori, cadre universitare, politisti sau pompieri) si din ajutoarele sociale.

Economii de aproape 3,5 miliarde de euro se vor realiza prin "reforme structurale" in administratie, mai ales prin pensionarea anticipata a circa 15.000 de functionari. In fine, veniturile fiscale ar trebui sa creasca cu 3 miliarde de euro in urmatorii doi ani.

#lichiditati Grecia, #Grecia creditori internationali, #Grecia transa imprumut, #grecia masuri austeritate , #Grecia