Bugetarii SED LEX vor si ei stimulente financiare de la stat pe motiv ca si inspectorii fiscali, lucratorii vamali sau alti angajati ai statului sunt expusi la acelasi nivel de risc de infectare cu COVID-19 ca alti bugetari care primesc bani in plus.
"Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX a urmarit cu mare atentie modul in care autoritatile, Guvernul, pe de o parte si Parlamentul, pe de alta parte, se intrec in acordarea stimulentelor financiare unor categorii de bugetari, fara sa tina cont de toate categoriile de salariati bugetari, care se expun, prin specificul activitatii desfasurate, riscului de a fi infectati cu noul coronavirus", spun sindicalistii.
Acestia spun ca este frustrant pentru un angajat din trezorerie, inspectie fiscala sau executare silita, sa intre in contact direct cu contribuabilii, sa alerge in medii diferite pentru a asigura colectarea veniturilor la bugetul statului si nimeni sa nu observe ca este la fel de expus la noul virus ca si profesorul sau politistul!
"Este la fel de incorecta situatia lucratorului vamal care nu primeste o compensatie materiala, desi isi desfasoara activitatea in punctele de trecere a frontierei, langa politistul de frontiera care incaseaza un stimulent financiar! Putem continua cu colegii din inspectia muncii care participa la cercetari epidemiologice, controleaza modul in care sunt respectate masurile guvernamentale de catre angajatori si totusi nu intra in categoria bugetarilor carora li se acorda... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2020, ora 13:16
Ministrul Monica Anisie a declarat joi ca vrea aproximativ 1% din PIB pentru Ministerul Educatiei la rectificarea bugetara.
Intrebata la Realitatea TV daca solicita 1% din PIB, adica 10 miliarde de lei, la rectificarea bugetara, ea a raspuns: "Am facut solicitarea pentru aceasta rectificare. (...) E (suma - n.red.) aproximativa, pentru ca imi doresc sa misc lucrurile".
Anisie a mentionat ca este nevoie de bani si la cercetare si la educatie. "Am mai multe capitole si pentru salarii si pentru investitii. Suntem pe final de an, finalizam anumite obiective de investitii si trebuie sa primim acesti bani", a spus ministrul.
Miniatrul a afirmat ca s-au pornit niste investitii, de tipul toaletelor care ar trebui sa nu mai fie in curtea scolii. "Din 1.080 de unitati de invatamant care au in curte toaletele 857 au fost introduse in programul acesta care sa fie finantat de la buget pentru a fi finalizate lucrarile, dar in realitate nu au fost realizate decat 154", a afirmat Anisie.
Intrebata daca nu mai sunt bani, ea a raspuns ca a cerut Directiei Economice din minister sa-i prezinte la zi o situatie cu toate investitiile.
"Probabil ca maine, cand e termenul limita, o sa aduca si cei de la Economic si cei de la Infrastructura documentele, sa vedem de ce (...) numai 154 sunt in curs de realizare", a precizat ministrul.
Anisie a mentionat ca i s-a spus ca acesti bani au fost alocati "mai mult pe hartie", adica inca nu au fost transferati catre obiectivele respective.... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 23:46
Guvernul a aprobat, vineri, a doua rectificare bugetara din acest an.
Premierul Victor Ponta a explicat cum vor fi alocati banii, intr-o conferinta de presa.
El a spus ca daca se vor cheltui integral aceste sume, atunci deficitul bugetar va ajunge la 1,86 din produsul intern brut, valoare stabilita in acord cu institutiile internationale, prevazuta si in Legea bugetului.
Rectificare de buget: Se taie de la Transporturi si se da primarilor (Video)
Totusi, seful Guvernului e de parere ca nu vor fi cheltuiti toti banii, asa ca deficitul va fi mai mic de acest nivel.
Iata cine primeste in plus la rectificarea bugetara, potrivit anuntului facut de Ponta:
Sanatate: 360 de milioane de lei, ce acopera marirea cu 25 la suta a salariilor pentru intreg sistemul, dar si cheltuielile suplimentare necesare pentru medicamente si programele nationale desfasurate de CNAS;
Energie: 93 de milioane de lei, din care 80 de milioane pentru plata ajutorului de minims pt IMM-uri, programul ...citeste mai departe despre "Guvernul a impartit banii la rectificarea bugetara" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 13:44
Odata cu mentinerea relatiilor tensionate dintre Moscova si Occident, dar si ca urmare a prabusirii pretului petrolului, guvernul rus se vede nevoit sa apeleze la rezervele valutare constituite in perioada de varf a exportului de combustibil.
In urma cu un an, rezerva din depozitul Bancii Centrale atinsese nivelul de 515 miliarde dolari, o suma imensa daca este sa ne gandim ca doar China, Japonia, Arabia Saudita si Elvetia se mai pot lauda cu asemenea rezerve monetare.
Rezerva valutara a Rusiei chiar continua sa fie productva, zeci de miliarde de dolari fiind investite in diverse fonduri si obligatiuni emise de guvernele altor state. Tezaurul a devine brusc si sursa la care oficialii moscoviti se vad nevoiti sa apeleze pentru a reduce deficitul bugetar pe 2015, arata un articol din Businessweek.
Sac fara fund
In doar un an, rezerva valutara a Rusiei s-a diminuat cu 20%, ca urmare a interventiilor facute de catre guvernatorul Bancii Centrale si guvernanti pentru a intari pozitia rublei in piata valutara, dupa impunerea sanctiunilor de catre Uniunea Europeana si Statele Unite.
Actualul nivel al rezervei, de 419 miliarde de dolari, este in continuare consistent, dar va fi redus treptat, pe masura ce membrii cabinetului de la Moscova incep sa confunde rezerva valutara a tarii cu un sac fara fund.
Ministrul de Finante a anuntat deja ca va extrage 10 miliarde dolari dintr-un fond special pentru a carpi bugetul de anul viitor. In discursul sau privind starea... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 10:58
Banii aferenti celui de-al 13-lea salariu pentru anul 2009 vor fi acordati angajatilor din sectorul bugetar pana in luna aprilie, in functie de creditele bugetare deschise de Ministerul Finantelor, urmand insa ca acest salariu sa nu mai fie calculat si pentru 2010, a declarat, marti, premierul Boc.
"In 2010 se plateste al 13-lea salariu pentru anul 2009, pana in luna aprilie. In 2011 insa nu va mai fi platit acest al 13-lea salariu, pentru anul 2010", a spus Boc, la un post de televiziune, transmite Mediafax.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, la finalul lunii ianuarie, ca al 13-lea salariu nu va mai fi acordat bugetarilor dupa incetarea actualelor contracte colective de munca, in conditiile in care acest drept de natura salariala este inclus doar in prevederile acestor contracte, care urmeaza sa isi inceteze valabilitatea.
Guvernul a adoptat recent ordonanta prin care prevederile contractelor colective de munca deja incheiate si cu termene de pana in luna octombrie sunt mentinute in vigoare pana la pierderea valabilitatii, inclusiv in ceea ce priveste drepturile salariale aflate in plata.
mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 11:11
Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat, vineri, la un post de radio, ca in Romania banii publici sunt prost gestionati, si ca guvernul are foarte mult de economisit. In plus, Stolojan nu exclude posibilitatea ca bugetarii si pensionarii sa primeasca mai putini bani, in contextul in care Guvernul vrea sa economiseasca foarte mult pentru a putea respecta tinta de deficit convenita cu FMI. Intrebat daca fara banii de la FMI se pot plati salariile si pensiile, Stolojan a raspuns ca ramane ca actualul Guvern sa judece si sa ia masuri drastice de reducere a cheltuielilor care nu se refera la pensii si salarii sau sa reduca din cheltuielile cu pensiile si salariile. Intrebat daca e posibil ca bugetarii si pensionarii sa primeasca salarii si pensii diminuate, Stolojan a raspuns: "E posibil si acest lucru pentru o perioada relativ scurta de timp pana cand Romania isi reintra in ritmul normal. El a precizat ca solutia nu a fost discutata la PDL, cu Gheorghe Pogea, dar este insa posibila.
In ceea ce priveste acordarea celei de-a treia transe din imprumutul extern, liderul PDL a spus ca FMI va cere garantii suplimentare.
"Romania, in situatia actuala, nu mai prezinta garantii (pentru FMI, n.r.) ca-si poate indeplini celelalte obligatii prevazute in acordul de imprumut, pana la sfarsitul anului", a spus Stolojan. El a explicat ca problema FMI este legata de capacitatea Romaniei de a-si indeplini de acum incolo obligatiile. mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 15:21
Banca Nationala a Romanei (BNR) nu poate finanta direct deficitul bugetar din banii de la Fondul Monetar International (FMI), in conditiile in care, la nivel european, bancile centrale nu pot face acest lucru, a declarat, marti, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, informeaza NewsIn. "Nu este o posibilitate ca BNR sa finanteze direct deficitul", a raspuns Franks intrebat daca o parte din banii de la FMI ar putea fi folositi pentru acoperirea deficitului bugetar prin cumpararea de titluri de stat de catre BNR direct de la Ministerul Finantelor Publice (MFP).Franks a completat ca FMI trebuie sa fie flexibil in privinta Romaniei, in conditiile in care a avut aceasta atitudine si cu alte state din regiune, avand in vedere ca economiile au inregistrat scaderi puternice atat in Romania, cat si in alte tari.Reprezentantul FMI nu a dorit sa inainteze cifre legate de contractia economiei Romaniei in acest an si deficitul sau bugetar, motivand ca ca negocierile nu s-au incheiat inca si nu au definitivate evaluarile.El a precizat, insa, ca scaderea economiei romanesti va fi mult mai abrupta decat prognoza Fondul initial, respectiv cu 4%. mai mult
Marti, 04 August 2009, ora 14:50
Ministerul austriac de finante si banca centrala a Austriei au declarat vineri ca pachetul destinat stabilizarii sectorului bancar, in valoare de 100 miliarde euro, este suficient, negand un raport publicat in cotidianul Der Standard ce miza pe nevoia unei suplimentari, relateaza Reuters, precizeaza NewsIn.Der Standard a anuntat ca banca centrala este ingrijorata de cresterea creditelor neperformante in Europa emergenta, unde bancile austriace si subsidiarele acestora au acordat credite in valoare de 267 miliarde dolari, si ca ar efectua noi infuzii de capital in cazul in care va fi nevoie.Cotidianul nu a precizat de unde a obtinut aceasta informatie.Purtatorul de cuvant al ministerului austriac de finante, Harald, Waiglein, a declarat ca ministerul se asteapta ca bancile sa solicite injectii de capital de 10 miliarde euro din suma initiata bugetata de 15 miliarde euro."Momentan nu avem semnale conform carora suma de 15 miliarde nu va fi suficienta", a declarat Weinglein.
"Estimarile noastre respecta rezultatele testelor de stres realizate de banca centrala".Guvernatorul bancii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, si ministrul Josef Proell, alaturi de alti inalti responsabili au afirmat in repetate randuri ca se asteapta ca bancile sa ceara ajutor de doar 10 miliarde euro.
Waiglein a precizat ca chiar daca ar fi nevoie de injectii suplimentare de capital peste limita de 15 miliarde euro, acest lucru s-ar putea realiza fara a majora dimensiunea totala a pachetului de ajutor... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2009, ora 13:14