Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sindicalistii acuza Guvernul de santaj: Romania va deveni o lada de gunoi a conditiilor de munca

Sindicalistii acuza Guvernul de santaj: Romania va deveni o lada de gunoi a conditiilor de munca
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a iesit cu vesti proaste de la negocierile de vineri cu reprezentantii Guvernului.

Hossu a dezvaluit ca practic guvernantii au santajat sindicatele spunandu-le ca, daca nu accepta transferul contributiilor de la angajator la angajat, nu se va mai aplica deloc Legea Salarizarii.

"Guvernul insista cu pachetul transfer de taxe - Legea Salarizarii - Legea Pensiilor. Va fi o noua pacaleala pentru cetateni. Guvernul nu doreste o solutie, sa gaseasca alternative, si insista cu transferul de taxe. (...)

S-a incercat un santaj impotriva partii sindicale - nu vreti transferul, anulam Legea Salarizarii. Ceea ce e complet anormal, pentru ca legat de acest lucru nu s-a pus chestiunea la pachet cu alte mecanisme. Sunt inventii pe care le-au inceput din aprilie, cand si-au dat seama ca nu mai au bani", a spus Hossu, la iesirea de la negocieri.

In plus, liderul sindical a precizat ca, din calculele confederatiilor, exista 100.000 de angajati ale caror venituri vor scadea, ca urmare a aplicarii Legii Salarizarii coroborat cu transferul de contributii.

"In sectorul de sanatte 33.000, calculele sindicale arata aproape 100.000 de salariati carora veniturile le vor scadea", a spus Hossu.

Sindicalistii insista ca efectul va fi unul devastator pentru piata muncii.

"Creste artificial salariul brut, iar pe net nu va exista cresterea respectiva. Dupa transferul integral (al contributiilor - n.red.), Romania va deveni o lada de gunoi a conditiilor de munca. In loc ca angajatorul sa plateasca pentru conditii deosebite sau speciale, grupa I sau II de munca, practic va fi salariatul care va scoate din buzunar ca sa isi plateasca prostia aceea de loc de munca, care nu corespunde conditiilor si standardelor normale. Niciunde nu mai exista chestiunea asta cu transferul integral.

A ramas ca Guvernul nu doreste sa vina cu o solutie si insista asupra transferului de taxe. Transferul nu face decat sa ia de la salariati o parte ca sa acopere gaurile bugetului de stat. In acelasi timp a ramas ca va fi o noua discutie, dupa ce Guvernul va discuta cu angajatorii, intrucat premierul crede ca va putea lua angajamentul ca toti angajatorii din Romania, reprezentati de confederatiile patronale, vor face majorarea cu 23% ca sa nu existe un efect negativ pe salariile respective", a spus Hossu.

Citeste mai departe despre "Sindicalistii acuza Guvernul de santaj: Acceptati transferul de contributii sau anulam Legea Salarizarii. 100.000 de bugetari ar avea veniturile scazute" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1833 ori
Citeste mai multe despreHossu sindicate negocieri Guvern