Cum au stricat piata voucherele de vacanta. Analist economic: "Platiti-va taxele si vor avea bugetarii bani de concediu"

Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 06:04
766 citiri
Cum au stricat piata voucherele de vacanta. Analist economic: "Platiti-va taxele si vor avea bugetarii bani de concediu"
Foto: Pixabay.com

Voucherele de vacanta au creat o prapastie in piata turismului, chiar daca pe de o parte au si ajutat-o sa supravietuiasca. In timp ce bugetarii se bucura in continuare de voucherele de vacanta, platite din taxele si impozitele tuturor romanilor, angajatii la privat vor merge in continuare in vacante in afara, acolo unde isi permit, este de parere analistul economic Adrian Negrescu. Potrivit lui, voucherele nu au facut decat sa majoreze preturile pe care structurile de cazare le practica, din dorinta de a-i face pe romani sa le consume cat mai repede.

"Sistemul voucherelor de vacanta este profitabil mai ales pentru bugetari. Pentru ca bugetarii au ajuns in situatia de a nu cheltui nici un leu pentru a merge in vacante, iar teoria cum ca, prin aceasta metoda, sectorul turistic este ajutat, este falsa. De fapt voucherele de vacanta au distorsionat piata, mecanismele reale ale economiei si modul in care economia ar trebui sa-si coreleze singura preturile in functie de cerere", a declarat Adrian Negrescu.

Patronii de hoteluri nu au stat mult pe ganduri si au crescut preturile la cazare si anul acesta.

"Avand o cerere uriasa din partea voucherelor de vacanta patronii din turism au ridicat preturile pana la limita maxima oferita de voucherele respective. Patronii de hoteluri au incasat bani, dar acest sistem a eliminat din piata ceilalti romani, pe cei care nu beneficiaza de acestea si care au fost indreptati catre alte tari sau au fost obligati sa plateasca niste tarife de cazare care nu au nici o legatura cu realitatea economica din Romania. Noi avem tarife mai mari decat multe alte state din cauza faptului ca patronii de hoteluri au ridicat preturile beneficiind de acest program", a mai afirmat analistul economic.

Potrivit lui, atragand in zonele turistice numai bugetari care vin pe vouchere de vacanta, cu masa si cazare asigurate, asta inseamna ca toate businessurile care functionau inainte in jurul hotelurile s-au vazut in faliment aproape, pentru ca, indepartarea potentialului turist cu bani dinspre litoralul romanesc catre alte state a facut ca potentialul de cheltuire sa fie limitat.

Preturi mari si turism ilegal

"Oamenii vin si stau pe banii statului la hotel si nu mai cheltuie in alta parte si nu mai dezvolta economia locala. Intr-o economie normala de piata, interventia statului prin astfel de modalitati nu face altceva decat sa distorsioneze competitia si accesul liber al turistilor la structurile de cazare si masa. De ce intr-un an ...citeste mai departe despre "Cum au stricat piata voucherele de vacanta. Analist economic: "Platiti-va taxele si vor avea bugetarii bani de concediu"" pe Ziare.com

#vouchere de vacanta, #tichete de vacanta, #preturi mari vacante , #Stiri Macroeconomie