Fermierii romani isi pot asigura culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile cu bani europeni prin Programului National de Dezvoltare Rurala - PNDR 2020, fondurile totale disponibile pentru intreaga perioada de programare fiind de aproape 43 de milioane de euro, a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Incepand cu data de 1 aprilie 2019 se afla in derulare sesiunea de depunere a cererilor de finantare pentru submasura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, cu scopul de a incuraja fermierii sa ili asigure culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundatii, seceta, grindina, inghet, ploi torentiale, tornade, furtuni, etc. Sesiunea anuala de depunere a cererilor de finantare pentru aceasta submasura este impartita in doua etape: pentru culturile de primavara si pentru cele de toamna", precizeaza MADR intr-un comunicat remis AGERPRES.
Etapa curenta de depunere a dosarelor cererilor de finantare, aferenta culturilor de primavara, se desfasoara in intervalul 1 aprilie 2019 - 30 noiembrie 2019.
Alocarea financiara pentru intreaga perioada de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finantare realizandu-se continuu pana la epuizarea fondurilor.
Potrivit sursei citate, sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 10:34
Guvernul a decis ca angajatii din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene si cei din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care gestioneaza fonduri europene vor primi un spor salarial de pana la 35%, potrivit unor surse. Ratiunea acordarii sporului ar fi ca cei care urmeaza sa il primesca ar fi pierdut prin Legea salarizarii un spor echivalent de 75%.
"Aplicarea noii legi a salarizarii nu mai prevedea aceste sporuri pentru angajatii din cele doua ministere care gestioneaza fondurile europene. Trebuia o noua reglementare ca acesti angajati sa nu primeasca mai putini bani. Noul spor va fi de pana la 35%, nu 75%, deoarece dupa trecerea contributiilor sociale la angajat se raporteaza la alt salariu", potrivit surselor.
Aceleasi surse au mai precizat ca, desi procentul este mai mic, salariatii vor incasa in luna februarie aceleasi sume din sporuri pe care le-au primit in 2017. Pana in acest moment nu exista o estimare a numarului de beneficiari ai modificarii.
Potrivit Hotararii de Guvern aprobata joi, vor beneficia de aceste prevederi angajatii din Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Agriculturii care gestioneaza fonduri europene, precum si angajatii care asigura suport.
Citeste si:
Ce sporuri da Guvernul in administratie prin HG. Unele pot ajunge la 75% din salariuAngajatii din administratia locala pot lua 15% spor de conditii periculoase de munca ...citeste mai departe despre "Sporuri de 35% pentru angajatii care lucreaza cu bani... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 16:28
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, considera ca ferma de familie trebuie sa se dezvolte, in timp ce fermele mari isi pot imbunatati activitatea.
"Avem in jur de 1,2 milioane de capete de bovine, dintre care aproximativ 800.000 sunt in gospodariile mici, cu una sau doua vaci. Cele 800.000 de bovine nu vor fi impozitate. Cei ce detin peste patru-cinci capete de bovine produc prea mult pentru familia lor si prea putin pentru piata.
Cred ca trebuie sa sustinem, prin proiecte cu fonduri europene, ferma de familie. Ministerul Agriculturii le va pune la dispozitie proiecte, gratuit, fermelor de familie, pentru a accesa fonduri europene. Fermierii pot fi viabili atunci cand au de la 20 de capete de bovine in sus", a spus ministrul Daniel Constantin, vineri, intr-o conferinta de presa la Prefectura Cluj.
Oficialul guvernamental a aratat ca Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene sa accepte ca plata pentru fermierii crescatori de ovine si caprine sa creasca cu 4,5 euro, fata de sprijinul initial.
"Se pot acorda bani din fonduri europene pentru aproximativ 1,5 milioane de ovine si caprine", a explicat ministrul Agriculturii.
Fermierii romani: Noua bomba alimentara ar putea fi ouale de Paste
Intrebati de jurnalisti la ce atacuri se pot astepta, in continuare, dupa falsa alerta cu aflatoxina din lapte, fermierii au raspuns ca nu exclud o "noua bomba, cu ouale, de Paste".
"Noi ii cerem domnului ministru sa rezolve... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 17:48
Sprijinul financiar acordat fermierilor romani din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) a depasit 4,24 miliarde de euro, in perioada 2007-2012, circa 86% din aceasta suma, respectiv 3,65 miliarde euro, reprezentand plati efectuate in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS), a anuntat, vineri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
De asemenea, in perioada mentionata, APIA a efectuat plati in valoare de 1,75 miliarde euro pentru masurile delegate de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) - Axa II, respectiv pentru sprijinul in zona montana defavorizata, pentru zone defavorizate, altele decat zona montana si pentru platile de agro-mediu.
Masurile prevazute in Axa II a PNDR (2007 - 2013) sunt finantate din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si nu au alocare financiara anuala, pentru acestea fiind prevazuta o suma totala alocata pentru intreaga perioada de programare de 2,097 miliarde euro.
In 2013, campania de depunere a cererilor de sprijin pe suprafata se va derula in perioada 1 martie - 15 mai 2013, respectiv 10 iunie, cu penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere.
Pachetul financiar prevazut pentru pentru platile pe suprafata se ridica la 1,264 miliarde de euro, in 2013, in crestere fata de anul trecut cu peste 21% cand a totalizat 1,043 miliarde de euro. Cuantumul platilor directe unice pe suprafata... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 14:30
Sectorul zootehnic are nevoie de mai mult sprijin din partea autoritatilor, a declarat, vineri, Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de specialitate.
"Sectorul zootehnic trebuie incurajat cel mai mult, deoarece acesta este un sector cu valoare adaugata, la cereale veniturile sunt cele mai mici. In 2013, trebuie sa cheltuim 1,3 miliarde euro pentru a evita dezangajarea de fonduri", a precizat Achim Irimescu.
Bugetul acordat Romaniei in cadrul financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020 este de 39,8 miliarde euro, iar in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) Romania are alocate 17,5 miliarde euro in crestere cu 27% fata de alocatia in exercitiu bugetar 2007-1013.
In acest context, specialistii apreciaza ca este necesara o implicare mai mare a agricultorilor, precum si simplificarea modului de a acorda platile.
"Stim exact pe ce bani stam. Avem posibilitatea sa facem transfer intre pilonul I - dezvoltare rurala si pilonul II - plati directe, pana la 25% din cuantumul alocarii pe exercitiul bugetar. De aceea, este falsa ideea multor reprezentanti ai autoritatilor care pretexteaza ca unele masuri se iau dupa voia Bruxelles-ului.
In Romania, Bruxelles-ul suntem noi si noi trebuie sa transpunem in fapte sumele alocate. Legea Camerelor Agricole este un subiect pentru care fiecare agricultor trebuie sa se lupte pentru a dezvolta sectorul agricol", a spus Adrian Radulescu, consilier prezidential. mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 12:59
Romania are o rata de absorbtie de peste 54% pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, potrivit datelor oficiale ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
APDRP a incheiat, pana in prezent, contracte de finantare prin PNDR pentru 64.850 de investitii in mediul rural, pentru care beneficiarii primesc fonduri nerambursabile in valoare totala de 5,184 miliarde de euro.
De la demararea PNDR in anul 2008, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a gestionat 139.879 de cereri de finantare, in valoare de peste 17,659 miliarde de euro.
Pana la aceasta data, au fost selectate pentru a primi finantare nerambursabila 68.115 de proiecte in valoare de 5,7 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 77% a fondurilor disponibile prin PNDR.
APDRP a platit beneficiarilor aproximativ 4,737 miliarde de euro, ceea ce inseamna o absorbtie de peste 54% din sumele alocate de catre Uniunea Europeana in exercitiul bugetar 2007-2014. mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 12:20
O eventuala reducere a bugetului UE pentru perioada 2014-2020 nu va afecta agricultura din Romania, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale, Daniel Constantin.
Ministrul a apreciat ca extrem de importanta ajungerea la un consens intre tarile membre cu privire la viitorul buget comunitar pentru 2014-2020, in conditiile in care un Consiliu European extraordinar pe aceasta tema va avea loc la finalul lunii noiembrie, la Bruxelles, scrie Agerpres.
La randul sau, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a subliniat ca tarile din Europa Centrala si de Est, reprezentate la reuniunea ministeriala de miercuri, au un potential agricol substantial. El a adaugat ca este necesara o dezbatere deschisa asupra propunerii executivului UE privind reforma PAC dupa 2013.
Reforma politicii agricole comune dupa anul 2013, ale carei principale idei au fost prezentate in 12 octombrie 2011 de catre Comisia Europeana, propune printre altele o mai mare flexibilitate in transferarea fondurilor intre pilonul I (platile directe) si pilonul II (dezvoltarea rurala).
Astfel, toate statele membre vor putea transfera cel mult 5% din fonduri de la pilonul I catre pilonul II, iar transferul in sens invers va putea fi facut doar de catre tarile membre care in anul 2020 se vor situa sub nivelul de 90% din media comunitara in privinta platilor directe.
Reforma PAC mai propune renuntarea la criteriile istorice in acordarea platilor... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 17:45
Romanii care doresc sa-si construiasca o afacere in domeniul agriculturii au la dispozitie fonduri europene de peste 220,5 milioane de euro, prin masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole".
Din aceasta suma, zece milioane de euro sunt acordate pentru sprijinirea fermelor de semi-subzistenta.
Restul este impartit pe trei segmente majore: standarde din sectorul de crestere a animalelor (50 de milioane de euro), pentru sectorul vegetal (64,23 de milioane de euro) si pentru sectorul animal (96,3 milioane de euro).
Fiecare persoana sau firma interesata poate obtine finantare nerambursabila de maximum 1,6 milioane de euro.
Citeste mai multe despre Vreti sa faceti afaceri in agricultura? Iata cum puteti obtine bani europeni pe Ziare.com. mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 11:02
Romania va primi de la Uniunea Europeana aproape 500 de milioane de euro din banii platiti fermierilor romani din bugetul national, in perioada octombrie - decembrie 2011, a declarat, marti, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"In aceste zile, vom primi aproape 500 de milioane de euro de la UE din avansul pe suprafata platit fermierilor in perioada octombrie - decembrie 2011, respectiv 106 milioane de euro, dar si din platile pe agromediu in zonele defavorizate. Speram ca banii sa ne intre in ritmul programat", a precizat Tabara.
Acesta a precizat ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) intentioneaza sa finalizeze, cel tarziu la finele lunii februarie, platile pe suprafata, pentru a putea face decontarea integrala a sumei la UE in luna martie 2012.
"Cel mai bine ar fi sa finalizam platile pe suprafata pana la finele lunii ianuarie, cel tarziu la sfarsitul lui februarie, pentru a putea deconta la UE, in luna martie, suma integrala de 1,09 miliarde de euro", a adaugat Valeriu Tabara.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat plati aferente campaniei SAPS 2011 in valoare totala de 729 de milioane de euro pana la finele lunii decembrie 2011, pentru un numar total de 1,071 milioane de fermieri eligibili. La acesta suma de adauga alte 298 milioane de euro, plata acordata pentru 335.000 de fermieri.
Cuantumul alocat platilor directe unice pe suprafata este de 100,65 euro/hectar pentru... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 17:39