Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Haosul de la APIA a intrat la decont: Romania trebuie sa ramburseze 80 milioane euro, bani cheltuiti incorect din fondurile europene

Haosul de la APIA a intrat la decont: Romania trebuie sa ramburseze 80 milioane euro, bani cheltuiti incorect din fondurile europene
Romania a pierdut la Curtea de Justitie a UE un proces cu Comisia Europeana din cauza ca a contestat prea tarziu la instanta europeana o decizie pronuntata initial de Comisie in iunie 2018.

E vorba de corectii financiare aplicate de Bruxelles din cauza ca APIA, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, nu si-a actualizat, ani la rand, softul cu declaratiile (ICAS) in baza carora se fac platile catre agricultori, iesind din standardele europene.

Ministerului de Finante este acum obligat sa ramburseze Comisiei 80 de milioane euro.

In iunie 2018, Comisia Europeana a exclus de la finantare o serie de cheltuieli efectuate in cadrul Fondului european de garantare agricola (FEGA) si a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), aplicand corectii de aproape 80 de milioane de euro.

De altfel, in urma unui audit, Comisia Europeana a transmis APIA in data de 24 august 2017 o scrisoare oficiala in care solicita aplicarea regulilor privind disciplina financiara in concordanta cu prevederile regulamentelor europene si a cerut institutiei romane sa faca corectiile necesare in declaratiile de cheltuieli.

De precizat: prin actiunea de contestare, Romania ar fi putut sa amane, eventual sa obtina diminuarea sumelor de plata, in niciun caz sa fie scutita de rambursarea banilor europeni cheltuiti fara respectarea procedurilor decise la Bruxelles.

Citeste mai multe despre Haosul de la APIA a intrat la decont: Romania trebuie sa ramburseze 80 milioane euro, bani cheltuiti incorect din fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala - decizie CJUE pe Curs de Guvernare. ...citeste mai departe despre "Haosul de la APIA a intrat la decont: Romania trebuie sa ramburseze 80 milioane euro, bani cheltuiti incorect din fondurile europene" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 902 ori
Citeste mai multe despreRomania euro rambursati APIA