Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vesti rele pentru banii europeni ai Romaniei: Statuia platilor directe in agricultura are picioare de lut

Vesti rele pentru banii europeni ai Romaniei: Statuia platilor directe in agricultura are picioare de lut

Un singur lucru functiona bine in Romania la capitolul "absorbtie a fondurilor europene"- platile directe acordate agricultorilor. Era si simplu: nu era nevoie de proiecte - simpla dovada a proprietatii asupra terenului. Acum, aceste plati au un viitor incert.

O schimbare de filosofie in acordarea subventiilor va muta banii de la subventionarea terenului (unde Romania sta, fara sa faca nimic, cel mai bine) la subventionarea lantului "teren-farfurie" (adica acolo unde Romania sta cel mai prost).

Dezbaterile de la nivel european indica faptul ca Politica Agricola Comuna va fi foarte curand restructurata din temelii iar bugetul alocat subventiilor agricole va fi redus substantial dupa 2019.

Vestile par ca nu au ajuns inca la Ministerul Agriculturii, sau la domnul Petre Daea, ministrul preocupat cu oaia.

Ministrii Agriculturii din UE nu au vorbit niciodata impotriva sistemului generos de subventii de care beneficiaza agricultorii europeni, insa ministrul olandez Martijn van Dam incalca acest taboo.

In cadrul unui interviu acordat presei olandeze, citat de Politico, politicianul olandez afirma ca reducerea bugetului alocat Politicii Agricole Comune - 58 miliarde euro anual - este inevitabila din cauza pierderii contributiilor britanice la bugetul comunitar dupa Brexit.

Aceasta inseamna, daca sistemul de alocari nu se schimba, ca fermierii vor trebui sa faca mult mai mult, pentru a incasa subventii mai mici.

Citeste mai multe despre Vesti rele pentru banii europeni ai Romaniei: Statuia platilor directe in agricultura are picioare de lut pe Curs de guvernare ...citeste mai departe despre "Vesti rele pentru banii europeni ai Romaniei: Statuia platilor directe in agricultura are picioare de lut" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 950 ori
Citeste mai multe desprebani europeni Romania