Cum arata planul final prezentat de Romania la Bruxelles pentru cele 30 de miliarde de euro: "Suntem campioni europeni la promisiuni"

Joi, 13 Mai 2021, ora 22:15
1246 citiri
Cum arata planul final prezentat de Romania la Bruxelles pentru cele 30 de miliarde de euro: "Suntem campioni europeni la promisiuni"
Foto: Pixabay.com

Analistii consultati de Ziare.com diseca proiectul prezentat de Romania la Bruxelles pentru cele aproximativ 30 de miliarde de euro primite in cadrul Planului National de Rezilienta si Redresare.

"Planul National de Rezilienta si Redresare ar fi trebuit sa fie unul pentru modernizare (...), dar optiunea principala care a fost pusa pe masa si care are sprijin popular este aceea de a se repara ce nu s-a reparat 30 de ani de zile. De aceea avem peste o treime din alocare pe autostrazi, modernizare infrastructura feroviara, irigatii si alte lucruri", a declarat europarlamentarul Dragos Paslaru.

Acesta recunoaste ca ar fi preferat inovatie de frontiera tehnologica decat repararea sistemelor de irigatii.

"Exista argumente foarte viabile din zona de agricultura care spun ca fara o infrastructura de irigatii, pe care apropo, noi am distrus-o, dupa 89, ca acum sa constientizam cat de tare avem nevoie de ea pentru a scapa de desertificarea in masa din sudul tarii si din mai multe regiuni. Si aici este marea tensiune, intre a repara si a construi, iar PNRR pentru mine reprezinta un echilibrui intre cele doua zone. As indrazni sa spun ca jumatate sunt bani de reparatii si jumatate sunt bani de constructii", a mai declarat oficialul in cadrul unei videoconferinte.

Premierul Citu sustine ca intalnirile delegatiei romane cu oficialii de la Bruxelles au fost fructuoase, fiind laudata inclusiv de sefa Comisiei Europene:

PNRR, inca o sansa sa ratam "glorios"

Pe de alta parte, liderul sindical al BNS, Dumitru Costin, este de parere ca, pentru Romania, PNRR reprezinta o oportunitate uriasa, in conditiile ratarilor consecutive din ultimele decenii.

"As face referire la o sansa recenta pe care am ratat-o si aici ma refer la modernizarea administratiei publice din Romania. Sa ai la dispozitie 1,1 miliarde de euro nerabursabili si sa nu fii in stare sa-i atragi, in opinia mea este o rusine. Ne-au lipsit vointele politice si folosesc pluralul pentru ca a fost vorba despre o succesiune de guverne. Acum avem din nou aceasta sansa. O numim sintetic "reforma administratiei publice", dar din nou, vorbim de foarte multa incoerenta, de lipsa de viziune", a afirmat Dumitru Costin.

Mai mult, sindicalistul spune ca, personal, nu are asteptari mari de la PNRR tinand cont ca am ajuns pe data de 13 mai sa discutam despre o fereastra de oportunitate in care am mai putea aduce contributii.

"Cu tristete va spun ca am ratat si aceasta oportunitate si sper sa nu ratam ...citeste mai departe despre "Cum arata planul final prezentat de Romania la Bruxelles pentru cele 30 de miliarde de euro: "Suntem campioni europeni la promisiuni"" pe Ziare.com

#PNRR, #plan de finantare, #programe de finantare , #Stiri Macroeconomie