In conditiile in care opt state UE au redus cotele de impozit pe profit incepand din 2017, Romania va putea miza tot mai putin pe avantajul fiscalitatii scazute in atragerea investitiilor si are nevoie si de alte atuuri, arata o analiza Deloitte Romania.
Chiar si in noul context, cota de impozit pe profit din Romania continua sa se afle printre cele mai mici din UE, clasandu-se pe pozitia a sasea.
Totusi, vecinii Romaniei, Ungaria si Bulgaria, au cote semnificativ mai mici, respectiv 9% si 10%, arata studiul.
"Deciziile de scadere a cotelor de impozit pe profit in 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezinta o schimbare substantiala de abordare. Pana anul trecut, marea majoritate a tarilor UE au tratat cu precautie reducerea fiscalitatii. Este de asteptat ca tendinta sa continue in anii urmatori avand in vedere declaratiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franta, Polonia sau Belgia.
In acest context, devine evident faptul ca Romania va putea miza tot mai putin pe fiscalitatea redusa ca avantaj major de atragere a investitorilor si ca va trebui sa se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea si stabilitatea legislativa, reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii, pregatirea fortei de munca", spune Dan Badin, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.
Citeste si PSD se lauda ca i-a scos pe romani din saracie, de cand e la putere, afacerile merg bine si... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 13:45
Romania poate atrage investitori, dar trebuie sa ia masuri de incurajare a proiectelor de investitii, nefiind de ajuns doar statutul de membru al UE, a declarat vineri, la o conferinta a Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham), economistul american in relatii transatlantice Joseph Quinlan.
"Cu cat vor mai stranse relatiile dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana, cu atat este mai bine pentru toata lumea, pentru consumatori, pentru companii, pentru angajati. Pentru mine viitorul apartine UE, nu tarilor din BRIC. Romania a crescut probabil mai repede decat Brazilia si as pune mai multi bani aici decat in India, pentru ca in India este o lipsa de trasparenta si sunt foarte saraci, disperat de saraci. Tarile mici pot trage multi dolari de la multinationale, vezi cazul Mercedez sau Google, care au venit in Romania", a spus Quinlan.
El a aratat ca atragerea de investitori straini depinde doar de Romania, respectiv de masurile luate de autoritati pentru incurajarea investitiilor.
"Daca gasesc climatul corect, investitorii vor veni, dar este greu. Nu este de ajuns doar sa fiti parte din Uniunea Europeana, trebuie sa faceti mai multe. Cred ca pozitia strategica va fi un factor care va atrage investitorii, dar viitorul este in mainile voastre, nu este nici la Bruxelles, nici la Washington, nici la Beijing, este chiar aici, depinde de voi sa creati climatul corect", a afirmat economistul american.
Intrebat care ar fi cele mai importante sugestii pe... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 15:55
Guvernul isi propune sa infiinteze o agentie pentru atragerea investitiilor, atat autohtone, cat si straine, a declarat Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, intr-un interviu video acordat Agerpres, care va fi difuzat marti.
"Dorim crearea unei agentii de atragere a investitiilor - nu numai investitii straine, ci si investitii autohtone -, pentru ca nu trebuie sa facem tratament discriminatoriu intre investitiile straine si investitiile romanesti. Pana la crearea acelei agentii care va fi compatibila ca organizare si ca structura cu ceea ce se intampla in Ungaria, Polonia, Slovacia, in toate tarile din clusterul nostru, initiem deja demersuri pentru parteneriate strategice cu firmele care investesc in Romania. Dorim modificarea de paradigma, in sensul ca birocratia o putem reduce si prin pastrarea de contact permanent cu aceste firme", a sustinut Cristian Socol.
El a explicat ca in cadrul agentiei vor activa "manageri de proiect" si fiecare dintre ei va tine legatura cu investitorii dintr-un anumit sector.
"In cadrul acestei agentii, fiecare manager de proiect va avea un anumit sector, dintre sectoarele pe care le definim strategice si se va ocupa de investitorii din acel sector, astfel incat sa trecem peste ceea ce corect se definea ca fiind proceduri birocratice si care maresc costurile de tranzactii ale firmelor", a detaliat Socol.
El a mai amintit ca, pentru a reduce din birocratia imputata de oamenii de afaceri... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 16:22
Investitiile realizate in economie au scazut atat in trimestrul al doilea, cat si la semestru, fata de perioadele similare din anul precedent, cu 4,2%, respectiv cu 2,3%, ajungand la 27,92 miliarde lei (6,35 miliarde euro) la jumatatea anului, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).
"Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in semestrul I 2013, au insumat 12031,2 milioane lei, reprezentand 43,1% din total, fata de 52,0% in semestrul I 2012. Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 13504,0 milioane lei, reprezentand 48,3% din total, fata de 40,2% in semestrul I 2012. Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii nete sunt in industrie si comert/servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor)", se arata intr-un comunicat al INS.
In trimestrul II 2013, comparativ cu trimestrul II 2012, investitiile nete realizate in economia nationala au scazut cu 4,2%, scadere inregistrata la elementul de structura lucrari de constructii noi cu 18,6%. La utilaje (inclusiv mijloace de transport) si la alte cheltuieli s-au inregistrat cresteri cu 14,9%, respectiv cu 7,8%.
"Comparativ cu trimestrul II 2012, in trimestrul II 2013 se constata o crestere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in total investitii nete cu 8,5 puncte procentuale, iar in alte cheltuieli cu 1,2 puncte procentuale. Ponderea investitiilor nete in lucrari de constructii noi a scazut cu 9,7 puncte... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 10:43
Yveline Bonora, bucatar francez, impreuna cu sotul sau, Just Benayache, un chef cu o experienta indelungata in gastronomie, s-au stablit in Romania in 2004, "un Est indepartat" care atrage investitii de miliarde de euro din partea francezilor.
Si-au facut o mica afacere din combinarea fructelor, florilor si a condimentelor in borcanele de dulceata, vanduta sub numele "les saveurs d'Yveline", relateaza Liberalition, care citeaza AFP.
Cuplul, care si-a creat propriul brand "gusturile Yveline", vinde anual 30.000 de borcane de dulceata pe piata locala.
Just Benayache, un barbat energic de 48 de ani, preconizeaza "un viitor real" pentru mica sa afacere cu gemuri in Romania, o tara de 20 de milioane de locuitori, unde Franta se afla in competitie cu Olanda, Austria si Germania, scrie miercuri France Presse intr-un material amplu.
In atelierul lor din Bucuresti, se simte iz de menta, iar borcanele asteapta sa fie umplute cu dulceata de mere, zmeura sau caise.
Citeste mai multe despre AFP: Romania, un Est indepartat care atrage investitii franceze de miliarde de euro pe Ziare.com. mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 11:48
Investitiile straine directe au crescut in prima luna a anului la 103 milioane euro, de la 18 milioane euro in perioada similara a anului trecut, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 102 milioane euro, iar creditele intra-grup 967 milioane euro.
Anul trecut, investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011.
Premierul Victor Ponta a declarat in noiembrie anul trecut ca volumul investitiilor straine directe se va ridica in 2012 la un nivel mai mic sau egal cu cel consemnat in 2011, proiectiile pentru 2013 fiind insa mai optimiste, avand in vedere investitiile preconizate in sectorul energetic. mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:45
Mangalia ar putea avea un spital privat si o universitate construite de investitorii libanezi, dupa ce primarul municipalitatii Byblos, din Liban, a declarat ca va face recomandari in acest sens oamenilor de afaceri din tara sa.
Oficialul libanez, Ziad Hawat, a anuntat ca in Liban exista un interes real ca initial sa fie facute in Mangalia investitii in domeniul balnear si invatamantul superior.
"Putem veni aici sa deschidem o universitate si un spital. In cativa ani, universitatea poate atrage pana la doua-trei mii de studenti din Romania si din strainatate, pe diverse specializari precum economie, turism, afaceri, comert, iar diplomele vor fi certificate in SUA si recunoscute international", a afirmat Ziad Hawat, citat de Agerpres.
La randul sau, primarul Cristian Radu a vorbit despre investitiile straine in zona si a enumerat cateva dintre proiectele de modernizare si dezvoltare. 'Mangalia este o zona cu un potential enorm. De aceea, dorim sa atragem investitori care sa contribuie la dezvoltarea turismului in sudul litoralului', a subliniat primarul Cristian Radu.
Primarul Mangaliei a manifestat disponibilitatea implicarii in demararea celor doua proiecte, urmand ca municipalitatea sa puna la dispozitie terenul si utilitatile necesare celor doua constructii, respectiv universitate si spital cu centru balnear.
Cei doi edili au mai spus ca vor desemna echipe de specialisti care sa lucreze la documentatia necesara, astfel incat pana la sfarsitul anului sa... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 17:59
Investitorii straini au ocolit in ultima perioada Romania pentru ca aceasta s-a pozitionat gresit, dar si pentru ca nu a existat suficienta creativitate pentru stimularea implicarii mediului privat autohton, a declarat, luni, ministrul-delegat desemnat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar.
El a explicat ca Romania s-a pozitionat gresit prin faptul ca, in loc sa-si pledeze cauza de piata emergenta aflata in Uniunea Europeana si care nu este in zona euro, a incercat sa se pozitioneze ca o economie matura. Acesta este principalul motiv pentru care investitiile au ocolit Romania, considera Lucian Isar.
Potrivit acestuia, al doilea motiv pentru investitiile straine reduse a fost legat de faptul ca Romania nu a fost suficient de creativa in a implica mediul privat autohton.
"Chiar si din punct de vedere al parteneriatului public-privat, noi incercam sa lucram pe o noua structura care se numeste triumvirat, in care sa existe clar implicarea mediului privat local, implicarea mediului privat extern si a statului", a precizat Isar la audierile de luni din comisiile de specialitate pentru validarea acestuia pentru functia de ministru-delegat.
Noul executiv va incerca sa revitalizeze economia fara sa acceseze direct bani de la buget
Lucian Isar a subliniat ca noul Executiv incearca, in urmatoarele sase luni, pana la alegerile parlamentare din toamna, sa repare economia reala fara a accesa in mod direct bani de la buget.
"Daca va uitati cum se calculeaza PIB-ul... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 15:45
Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti vor incerca sa convinga Guvernul sa continue programul de privatizari pentru ca este nevoie de emitenti atractivi pentru a putea atrage investitori mari, a declarat Dan Paul, vicepresedinte al BVB si presedinte al Asociatiei Brokerilor.
"Avem o dorinta in Bucuresti, poate prea frumos enuntata, aceea de a deveni un centru financiar regional. Eu imi doresc macar sa devenim un centru financiar si apoi sa vedem cat va fi el de regional. Deocamdata suferim in ceea ce inseamna volumul zilnic de tranzactionare. Pe deoparte suntem intr-un cerc vicios, acela al unor emitenti putin lichizi din mai multe motive, free float si asa mai departe, iar pe de alta parte avem un numar redus de investitori activi in piata si trebuie cumva acest lucru sa-l rupem si sa ajutam piata de capital sa se ridice. Bineinteles ca noi la bursa ne-am gandit cum sa facem acest lucru si una dintre strategii este de a incerca sa convingem Guvernul, acum vorbim de viitorul Guvern, in a continua programul de privatizare pentru ca avem nevoie de emitenti atractivi, altfel nu avem cum sa atragem investitori mari", a aratat Paul.
Potrivit acestuia, investitorii mari nu au cum sa se uite la Romania daca tara nu ofera "marfa de calitate" din care sa faca profit in viitor.
"Cred in aceasta structura a Depozitarului Central. Macar daca inca nu avem investitori si emitenti sa avem lucrurile in regula pentru momentul in care acesti investitori vor veni si sa conducem... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 12:42