Videanu vrea sa mentina monopolul de stat in transportul energiei electrice

Joi, 19 August 2010, ora 10:42
1473 citiri
Videanu vrea sa mentina monopolul de stat in transportul energiei electrice

Ministru Economiei, Adriean Videanu, a afirmat joi, la un seminar pe teme energetice, ca este adeptul mentinerii monopolului de stat in transportul energiei electrice, pentru ca doar statul poate asigura accesul nediscriminatoriu la energie al tuturor companiilor din piata, transmite Mediafax.

"Eu sunt deptul mentinerii monopolului statului in transportul energiei pentru a asigura accesul nediscriminatoriu pentru toti participantii la piata. Numai statul poate face investitii rapide in ranforsarea sistemului energetic si in domeniul interconexiunilor cu tarile vecine", a declarat Videanu in cadrul unui seminar organizat de publicatia "Focus Energetic".

El a adaugat ca sistemul energetic romanesc, in ciuda unei reforme intarziate, este inca atractiv pentru potentialii investitori.

De asemenea, Ministerul Economiei se afl?, in prezent, in proces de revizuire a strategiei energetice, care va fi privit? din punct de vedere regional.

"Revizuim strategia energetica, pe care o privim din punct de vedere regional. Piata comuna este asset-ul cel mai important pe care ni-l ofera Uniunea Europeana", a adaugat Ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, Romania are foarte multe oportunitati de dezvoltare a sistemului energetic, respectiv energiile regenerabile, energia nucleara si cea hidro.

"Ministerul Economiei are decizia ferma sa dezvolte toate aceste oportunitati, in parteneriat public-privat. (...) Sectorul energetic a contribuit din plin la stoparea crizei din Romania", a spus Videanu.

Din acest punct de vedere, Videanu a afirmat ca sectorul energetic, desi afectat de criza economica, a recuperat din caderea de anul trecut, cand consumul de energie a scazut cu peste 8%, reusind ca in primul semestru din 2010, sa recupereze circa cinci puncte procentuale.

In opinia ministrului Economiei, piata de capital este o sursa alternativa de atragere de investitii in sectorul energetic, care are nevoie de investitii uriase. Videanu a adaugat ca exista un mare interes din partea sectorului privat pentru piata de energie, iar in urma unei astfel de colaborari "sa avem cu totii de castigat".

Ministrul a mai spus ca prin crearea companiilor energetice nationale, Electra si Hidroenergetica, operatiune estimata sa aiba loc pana la sfarsitul anului, managementul acestora va fi privatizat, urmand apoi ca aceste doua societati sa fie listate la bursa de la Bucuresti.

"Acest lucru (listarea la bursa - n.r.) va crea premizele unei finantari rapide a dezvoltarii sectorului energetic privat si de stat", a mai spus Videanu.

#electrica, #energie, #transport, #videanu , #Electricitate