Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, Polonia si Cehia ar putea importa mai multa energie in 10 ani

Romania, Polonia si Cehia ar putea importa mai multa energie in 10 ani

Romania, Polonia si Cehia se numara printre statele cel mai putin dependente energetic din UE, dar ar putea fi nevoite in circa zece ani sa majoreze importurile de acest tip, din cauza intarzierii proiectelor nucleare si a inchiderii centralelor vechi pe carbune, informeaza Mediafax.

Proiectele de constructie a unor centrale nucleare in Europa Centrala si de Est sunt intarziate sau chiar anulate din cauza deficitului de finantare si a incertitudinilor legate de pretul energiei.

Acest fapt pune in pericol aprovizionarea cu energie a tarilor din regiune si planurile de inchidere a centralelor poluante care functioneaza cu carbune.


Investitorii se retrag din aceste proiecte, ingrijorati ca viitoarele preturi ale energiei nu le vor aduce un profit bun. Multe tari din regiune au intentionat sa majoreze capacitatea de productie a energiei nucleare, pentru a-si asigura o aprovizionare constanta si pentru a putea respecta tintele Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon.


Proiectele sunt intarziate de costurile mari, scaderea interesului companiilor din energie si incertitudinile privind pretul certificatelor de dioxid de cabon.


Saptamana trecuta, grupurile GDF Suez, RWE si Iberdrola s-au retras din proiectul de constructie, pana in 2017, a doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda. Grupul CEZ a renuntat la proiect in 2010.


In proiect au mai ramas doar doi parteneri straini, ArcelorMittal si Enel, iar Romania va cauta noi investitoi, fiind foarte probabil ca acest fapt sa intarzie lucrarile. Bulgaria, Cehia si Polonia inregistreaza de asemenea intarzieri ale planurilor de constructie sau de extindere a capacitatilor nucleare.


"Investitiile in noi capacitati de generare a energiei trebuie sa apara, acestea trebuie construite si asta chiar acum", a declarat Michael Labelle, expert independent in energie din Budapesta.


El a aratat ca exista mai multi factori negativi care descurajeaza aceste proiecte, respectiv problema finantarii, guvernele fiind mai putin dispuse sa investeasca, in timp ce planurile UE ca preturile sa fie competitive sporesc nesiguranta legata de nivelul acestora in viitor.


In Lituania, esecul de a atrage investitori l-a determinat pe presedintele statului sa afirme ca este nevoie de o regandire a alternativelor.


In Cehia, grupul CEZ, cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, a amanat in 2010 o licitatie pentru extinderea centralei nucleare de la Temelin.


Autoritatile din Slovenia ar fi trebuit sa aprobe anul trecut constructia unei a doua centrale nucleare, dar acest fapt nu a avut loc.


Croatia este improbabil sa decida inainte de 2012 daca sa participe impreuna cu Slovenia sau Ungaria la constructia unei noi centrale sau sa construiasca o a doua astfel de unitate pe teritoriul sau.


Polonia obtine cea mai mare parte din energie pe baza de carbune si vrea sa construiasca ocentrala nucleara, dar a avut dificultati in gasirea de lucratori calificati dar si in modificarea legislatiei.


"Lumea s-a schimbat. Toata lumea este ceva mai precauta cand este vorba de cheltuieli mari. Aceste proiecte sunt mai complexe decat in trecut. Interesul pentru risc este mai scazut, asa incat numarul de parteneri este mai mare", a declarat Stephan Werthschulte, seful departamentului de cercetari in domeniul generarii energiei la compania de consultanta Accenture.


Romania, unde aproape toata productia de energie este in proprietatea statului, estimeaza ca trebuie sa inchida sau sa inlocuiasca o treime din centralele vechi, pana in 2020.


Cererea de energie ar urma, potrivit estimarilor, sa se majoreze pana atunci cu 2% pe an.


Cu exceptia unor mici centrale hidroelectrice, Romania a construit ultima unitate de productie de energie in 2007, cand a intrat in functiune al doilea reactor nuclear de la Cernavoda, de 706 megawati.


Ministerul Economiei asteapta sa vada daca partenerii ramasi, Enel si ArcelorMittal, vor fi interesati de mai multe actiuni la viitoarele doua unitati, iar apoi va lansa o licitatie pentru noi investitori.


Potrivit planurilor initiale ale Guvernului, constructia celor doua reactoare ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2014-2015. In 2009 termenele pentru inceperea si finalizarea lucrarilor au fost extinse pana in 2011-2012, respectiv 2016-2017.


Procedurile de atragere a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 au inceput in 2006. Unitatea de la Cernavoda este singura centrala nuclearelectrica din Romania. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1743 ori