Scad investitiile straine! Ne pot salva chinezii?

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 13:38
2503 citiri
Scad investitiile straine! Ne pot salva chinezii?

Primul trimestru al lui 2012 nu s-a dovedit a fi prielnic nici pentru investitiile straine. Pana acum Europa era principalul nostru partener comercial. Ne va determina criza din zona euro sa ne indreptam atentia catre alti investitori cu potential economic mare?

Investitiile straine directe au totalizat in primul trimestru 425 milioane euro, in scadere fata de valoarea de 444 milioane euro din aceeasi perioada a anului trecut.

In opinia consultantilor contactati de Business24, exista diverse cauze pentru care invessitiile straine nu mai parieaza pe Romania, evolutia economica a tarii si masurile de austeritate luate fiindca doua din cele mai importante motive de retragere.

"O investitie, cand vine intr-o tara straina, se uita la situatia de pe piata si am vazut scaderi importante pe piata romaneasca in anul trecut. Acest lucru a influentat decizia investitorilor. Daca ne uitam la piata romaneasca ca si nivel de dezvoltare, vedem ca exista o problema, dar aceeasi problema o au investitorii si la ei acasa. E limpede ca au avut loc restructurari in interiorul companiilor, reorganizari si acum costurile sunt mult mai atent dramuite.

Acum, companiile sunt mult mai atente la pietele pe care se duc. Intre o piata cu forta de munca foarte ieftina, si aici ma refer la zone mai exotice in zona asiatica, sigur ca prefera o astfel de destinatie, daca este o companie care lucreaza in domeniul industrial", a declarat Constantin Rudnitchi pentru Business24.

Pe de alta parte, situatia investitiilor straine a fost influentata si de politica de privatizare a companiilor de stat.

"Aceasta atragere de investitii a fost blocata. Sa nu uitam ca in anii d evarf ai investitiilor straine, o buna parte din aceste investitii veneau pe segmentul de privatizare. Cel mai celebru exemplu este privatizarea BCR, care a fost varful d epret obtinut.

Am avut si un flux mai redus de imprumuturi pe care bancile mama le-au facut de pe bancile din Romania. In anii 2004-2008 aceste imprumuturi erau foarte dese si foarte folosite, acum s-au mai stopat. Am avut capitalizari ale bancilor, dar ele s-au facut in trepte si uneori cu banii obtinuti de pe piata romaneasca", mai spune acesta.

Rudnitchi este de parere ca economia romaneasca nu ar trebui sa mizeze foarte tare pe investitiile straine in 2012, avand in vedere faptul ca acestea nu mai vin la nivelul la care si-ar dori autoritatile. Mai mult, motorul de crestere cu care ar trebui inlocuite aceste investitii straine sunt fondurile europene.

"Sunt bani europeni pentru reteaua de infrastructura rutiera, feroviara si energetica. In loc sa primim investitii straine, putem sa luam bani europeni", exemplifica consultantul.

De aceeasi parere este si analistul economic Dragos Cabat, care mai crede ca scaderea investitiilor straine directe din primul trimestru se datoreaza faptului ca o mare parte din acestea nu sunt noi si se fac de catre companmii straine din UE, care nu si-au mai suplimentat capitalurile pe fondul crizei de incredere din Europa.

"O buna parte din investitii veneau din domeniul financiar, din banci, firme de asigurari, care majorau capitalul in Romania. Acum, acestea nu prea mai au si au tinut la minim. Au majorat capitalul doar daca era neaparat nevoie fiin dca nu mai indeplineau conditiile de la BNR sau de la asigurari.

Cu siguranta vom asista la retrageri de capital privat din Romania, dar depinde mult si de ce se intampla cu Grecia. Atat cat vor putea sa scoata bani din tara vor scoate", mai spune acesta.

Pe de alta parte, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, spunea la in luna aprilie ca o dependenta prea mare de investitiile straine nu este atat de sanatoasa pe cat ar fi investitiile romanesti.

"Lucrul de care are nevoie aceasta economie este cat mai mult capital si sunteti foarte dependenti de investitiile straine directe. Nu este un lucru rau, dar o dependenta prea mare de investitiile straine nu este atat de sanatoasa pe cat ar fi investitiile romanesti. De asemenea, sunt mai bune decat accesarea fondurilor europene", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein intr-o alocutiune cu ocazia deschiderii oficiale a sedintei de tranzactionare a actiunilor Coca-Cola, Bank of America, Intel, Apple si Visa la BVB.

El a declarat ca este mai bine ca romanii sa investeasca, sa creeze capital.

Ne pot salva investitiile chinezilor?

"China este o tara cu potential investitional enorm, am vazut ca a facut cateva investitii in Europa, cea mai celebra fiind cea din Grecia cu portul Salonic.

China e un bun motor pentru cresterea invetsitiilor straine in Romania, dar as recomanda o mare atentie vizavi de atragerea la intamplare a unor investitii chineze pentru ca e limpede ca in acest moment China are o politica strategica de dezvoltare in Europa. Cred ca acesta este unul din motivele pentru care nicio tara din Europa nu a deschis foarte larg piata pentru investitiile chineze", crede Constantin Rudnitchi.

Si cum chinezii au lichiditati foarte mari, dar in acelasi timp sunt foarte buni negociatori, acesti isi urmeaza intotdeauna propriul interes. Analistul Dragos Cabat crede ca invetsitorii chinezi ar putea fi interesati de proiecte de infrastructura, energie sau agricultura. In plus, acestia privesc Romania doar ca pe o poarta de intrare in UE, dar ii putem atrage doar cu conditii speciale la investitii, costuri foarte mici si facilitati de investire.

Cu toate acestea, investitii europene raman recomandarea principala a consultantilor fiindca nu prezinta niciun fel de risc.

#investitii straine directe 2012, #investitii straine europa, #investitii straine Asia, #Romania investitii straine , #Investitii economice