"Salteaua" statului, mai avantajoasa decat bancile? Vezi ce cred specialistii

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 12:00
3790 citiri
"Salteaua" statului, mai avantajoasa decat bancile? Vezi ce cred specialistii

Lansarea unor emisiuni de titluri de stat catre populatie, dupa modelul italian, poate fi o solutie pentru investitorii romani care vor sa stea departe de riscul generat de colosii financiari. Daca gandul de a-ti economisi banii in depozitele bancare te inspaimanta, specialistii te sfatuiesc sa-ti pui banii sub "salteaua" statului.

"O astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut", a declarat directorul fondului de pensii Eureko, pentru Business24.

Pe fondul crizei datoriilor suverane, populatia italiana s-a solidarizat si au decis sa contribuie la salvarea statului prin achizitia de obligatiuni de stat. Astfel fotbalistii italieni si-au indemnat suporterii sa cumpere obligatiuni de stat pentru a ajuta la scoaterea tarii din criza. In Romania, o astfel de masura ramane la stadiul de idee, cu toate ca avantajele par a fi mai numeroase.

Totul depinde de apetitul romanilor

Directorul fondului de pensii Eureko, Radu Craciun este de parere ca o astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen mai lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut.

Trebuie sa vedem cat de mult apetit exista. Daca romanii au suficient de mult apetit, o astfel de solutie ar fi binevenita. Cred ca romanii ar avea incredere in stat si ma astept sa fie o reactie pozitiva", a declarat Radu Craciun pentru Business24.

In opinia acestuia, dobanzile ar trebui sa fie aceleasi ca si in cazul bancilor, diferenta sa nu fie mai mare de 50 de puncte de baza. In plus, statul ar trebui sa ofere conditii tranzactionale mai bune persoanelor care ar investi sume foarte mari.

"Ideal ar fi ca aceste emisiuni sa fie listate la bursa astfel incat investitorii sa le poata vinde in momentul in care doresc. Ar exista si premizele ca maturitatile unor astfel de obligatiuni sa fie mai lungi. Aici CEC-ul ar putea sa aiba un rol important pentru ca are suficient de multe filiale. In contextul actual in care exista oameni ingrijorati de banci, aceasta solutie ar putea sa reprezinte un instrument de economisire destul de interesant", a mai adaugat Radu Craciun.

Spre deosebire de Italia, care si-a folosit fotbalistii intr-o campanile de atragere a suporterilor pentru achizitia.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat pentru ZF ca deschiderea pietei titlurilor de stat catre populatie nu poate fi vazuta ca o solutie miraculoasa pentru acoperirea unui necesar de finantare ridicat, sumele potentiale mobilizate suplimentar nefiind foarte mari, ci mai degraba ca o solutie care diversifica baza de investitori, reduce dependenta de banci, creeaza o cerere mai stabila de titluri de stat si poate conduce la stimularea economisirii populatiei.

Cu toate acestea, in momente de volatilitate, includerea populatiei in titluri de stat poate fi un factor de stabilitate, in conditiile in care acestia vor contribui la diversificarea bazei de investitori, contribuind si la o cerere mai stabila de titluri de stat si la reducerea dependentei de banci in finantarea deficitului bugetar.

BNR, promotorul unei astfel de idei

Spre deosebire de Italia, unde fotbalistii au demarat o campanile pentru ca suporterii sa cumpere obligatiuni, in Romania, prezenta fotbalistilor in promovarea unei astfel de solutii, nu ar fi cea mai buna idee, crede directorul de investitii Eureko. In opinia lui Craciun, BNR ar putea fi promotorul unei astfel de idei pentru ca institutia ofera totodata si un mesaj de credibilitate.

"Nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca italienii economisesc destul de mult, ceea ce in cazul romanilor nu prea s-a mai intamplat. Pentru a face o platforma online, unde sa se vanda fraa intermediar titluri de stat populatiei, dupa modelul Italian, ai nevoie de un flux constant de intrari.

In cazul Romaniei, daca se va face o emisiune s-ar putea sa fie de succes. Dar de la un astfel de succes unicat sa treci la o serie de succesuri succesive, asta presupune un flux constant de economii. Nu cred ca in contextul actual romanii sunt in masura sa economiseasca suficient de mult ca sa furnizeze un flux constant de capital in aceasta zona", a mai adaugat Radu Craciun.

Averea financiara a romanilor este de 26 de miliarde de euro, bani care ar acoperi doar jumatate din datoria publica a statului.

Fiecare roman are in medie o avere financiara de 1.182 de euro, calculata ca diferenta intre plasamentele financiare si datoriile la banci, potrivit unui raport publicat in vara de grupul UniCredit.

Pretul actual al unui titlu de stat este de 10.000 de lei (2.300 de euro), ceea ce inseamna ca majoritatea romanilor nu-si permit sa cumpere in prezent o astfel de emisiune d etitluri de stat. In prezent, plasamentele in titluri de stat ale romanilor insumeaza circa 470 milioane de euro , potrivit datelor furnizate pe site-ul Ministerului de Finante.

#obligatiuni stat populatie, #emisiuni titluri stat romania, #radu craciun, #titluri stat populatie, #risc depozite bancare, #investitori romania titluri stat, #obligatiuni romania , #Datoria publica