Romania, in top la frauda de fonduri. Leonard Orban: Sunt sesizari, nu cazuri confirmate

Luni, 23 Iulie 2012, ora 12:44
3330 citiri
Romania, in top la frauda de fonduri. Leonard Orban: Sunt sesizari, nu cazuri confirmate

Romania ocupa primul loc din Uniunea Europeana dupa numarul fraudelor pe fonduri europene. Desi valoarea fraudelor nu ajunge la nivelul celor din alte tari, tara noastra a ajuns din nou in funtea unui clasament negativ.

Romania inregistreaza cele mai multe cazuri de frauda din UE, 225, urmata de Germania si Italia, arata ultimele publicatii ale Comisiei Europene si ale Oficiului european de lupta antifrauda (OLAF).

Leonard Orban: Sunt multe sesizari, insa doar o parte din ele se confirma

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene a declarat pentru Business24 ca multe din aceste cazuri sunt respinse de instantele din Romania, iar sumele despre care se vorbeste sunt mai mici decat cele din alte state.

"Nu este corect sa spunem ca Romania este primul loc in topul tarilor care deturneaza fonduri europene. Este vorba de numarul de cazuri. Din numarul de cazuri sesizate cam 80% nu se confirma deci, in niciun caz, nu vorbim de sumele deturnate.

In ceea ce priveste numarul de cazuri, este adevarat ca in Romania sunt institutii care sesizeaza mai des, avand in vedere situatia mai specifica, dar multe din aceste sesizari nu se confirma. Inseamna ca sunt multe sesizari, dar pe de alta parte, doar o parte dintre ele se confirma si in niciun caz in ceea ce priveste sumele. Acestea sunt sensibil mai mici comparativ cu alte state membre", a declarat Leonard Orban.

Potrivit ministrului de resort, Romania a ajuns in aceasta pozitie din cauza unor cazuri de frauda in cadrul unui proiect de achizitie de utilaje agricole.

"In cazul Romaniei a existat o anumita sesizare care a ridicat mai multe probleme: este vorba de niste utilaje agricole pentru unitatile de procesare a carnii.

Este un caz care a durat foarte mult, a fost analizat si care a ridicat multe semne de intrebare cu privire la sumele prin care fost achizitionate aceste utilaje pentru ca sumele au fost semnificativ mai mari decat pretul pietei. Acolo au fost mai multe cazuri si de acolo rezulta situatia existenta", a adaugat Orban.

Raportul OLAF privind numarul fraudelor pe fonduri europene nu are nicio legatura cu auditul autoritatilor europene pe cele patru programe operationale, a precizat ministrul Afacerilor Europene.

"Nu are nicio legatura cu auditul pe cele patru programe. Sunt lucruri complet diferite. Acolo vorbim de chestiuni de sistem, cum functioneaza sistemul de verificare si de control, cum functioneaza domeniul achizitiilor publice, in timp ce aici vorbim de cazuri care au fost sesizate, inaintate catre OLAF", a spus Leonard Orban.

Fondurile europene se vor injumatati din cauza incapacitatii de absorbtie - Consilieri

Aurelian Dochia: Un argument care va fi folosit pentru a dovedi ca Romania nu este pregatita pentru UE

Numarul mare de fraude inregistrate in procesul de atragere a fondurilor europene este o dovada in plus a faptului ca lucrurile in acest sistem nu functioneaza, este de parere analistul financiar Aurelian Dochia.

"Eu cred ca trebuie luata de la capat reconstructia intregului mecanism de utilizare a fondurilor europene, revazut modul de organizare, componenta pe posturi, personalul care trebuie angajat, totul trebuie reluat si revazut avand in vedere si exemple din alte tari unde lucrurile merg mai bine. Ar fi interesant sa luam exemplul Poloniei si sa vedem de ce la ei merge si la noi nu merge acest sistem", a declarat Aurelian Dochia pentru Business24.

Potrivit analistului, acest rezultat ar putea fi folosit ca argument de catre tarile care considera ca Romania nu este pregatita pentru Uniunea Europeana.

"Din pacate, indiferent care este cauza reala, in mod sigur va fi folosita in mod politic pentru a aduce inca un argument ca Romania nu este pregatita pentru aceasta structura care este Uniunea Europenea.

Este un argument in plus, care, la un moment dat este folosit de catre unele tari din Europa care deja s-au cam saturat de toate problemele care apar si pe care ele trebuie sa le finanteze si sa le rezolve. Si Romania si Grecia si Spania au inceput sa furnizeze argumente politice pentru cei care nu mai vor sa continue sistemele de transferuri, de ajutoare, de pachete de salvare", a adaugat Dochia.

Remus Fetche: Sunt multe lucruri de facut pornind de la finantarea proiectelor

Romania mai are multi pasi de parcurs pentru a combate frauda pe proiectele de finantare europene, iar acestia incept inca de la faza de finantare, este de parere Remus Fetche, director executiv la Best Learn Consulting.

"Sunt multe lucruri de facut pornind de la finantarea proiectelor, ce proiecte merita finantare. Nu neaparat faza de achizitii, ci faza premergatoare, dupa etapa de evaluare, in momentul in care se ia decizia de finantare a anumitor proiecte, acolo exista anumite suspiciuni ca nu s-au finantat cele meritorii", a declarat Remus Fetche, directorul unei companii de consultanta pe proiecte europene.

Uniunea Europeana acorda subventii de 142 miliarde de euro in fiecare an, astfel ca a decis sa inaspreasca lupta contra deturnarii de fonduri. In Romania se inregistreaza cele mai multe cazuri de frauda, urmata de Germania si Italia, arata ultimele publicatii ale Comisiei Europene si ale Oficiului european de lupta antifrauda (OLAF).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Leonard Orban frauda fonduri europene, #Orban Romania frauda bani europeni, #Romania top frauda fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene