Valentin Lazea: Speram ca inflatia sa revina in tinta in 2013

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:10
1972 citiri
Valentin Lazea: Speram ca inflatia sa revina in tinta in 2013

Este de asteptat ca inflatia sa revina in ancorele stabilite de Banca Nationala, in 2013, ceea ce este o veste buna pentru investitori, a declarat, marti, economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

"Speram ca inflatia sa revina in tinta, undeva la jumatatea anului 2013. Evolutiile privind inflatia au raspuns asteptarilor noastre, ceea ce este o veste buna pentru intreprinzatori. O veste proasta vine din partea segmentului investitiilor straine directe care, in 2011, au totalizat 1,8 miliarde euro si au fost in scadere cu 17,9 la suta, calculat an la an", a spus Lazea intr-o conferinta cu tema "Romania in 2013: perspective economice", care are loc la Bucuresti.

Economistul sef al Bancii Centrale a apreciat ca Romania ar putea avea o crestere a PIB de 2 la suta si care ar putea fi chiar mai mare, in conditiile cresterii nivelului de atragere a fondurilor europene.

"Pentru 2013 vedem o crestere economica de 2 la suta, dar aceasta depinde de capacitatea de a atrage bani europeni, iar cu o absorbtie buna a fondurilor europene, Romania ar putea avea chiar o crestere de 3 la suta a PIB", a explicat Lazea.

Raymond Breden, presedintele executiv al Camerei de Comert Britanice in Romania, si-a exprimat "scepticismul" in ceea ce priveste atingerea unei dinamici de crestere de 2 la suta a economiei romanesti in 2013 si capacitatea de a atrage eficient banii europeni.

"Sunt sceptic fata de posibilitatea ca Romania sa aiba o crestere de 2 la suta in 2013, tinand cont de rezultatele slabe din 2012", a spus Breden.

Valentin Lazea considera ca ineficienta atragerii banilor europeni are trei cauze - splitarea responsabilitatii privind fondurile UE pe mai multe ministere, alcatuirea de proiecte nebancabile de catre aplicanti si nerespectarea regulilor stabilite de birocratia europeana in elaborarea proiectelor.

Breden considera ca pentru economia Romaniei "aderarea la euro nu este esentiala, ci stabilitatea cursului de schimb". Politicul a facut rau economiei, prin slabirea leului, considera oficialul britanic.

Presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania, Guglielmo Frinzi, a apreciat, de asemenea, ca pentru Romania nu este oportuna adoptarea euro.

"Este mai bine ca Romania sa ramana in afara zonei euro", a subliniat Frinzi, care a spus ca trebuie sa vedem ce se intampla acum in Grecia, Spania si Portugalia, care sunt in zona euro.

Economistul sef al BNR a apreciat ca "ar trebui ca Romania sa intre in zona euro atunci cand este pregatita".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Lazea declaratii inflatie, #Lazea economie Romania, #Lazea declaratii economie Romania , #Inflatie