Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

KPMG: O stabilitate crescuta a legislatiei fiscale ar aduce multe beneficii mediului de afaceri

KPMG: O stabilitate crescuta a legislatiei fiscale ar aduce multe beneficii mediului de afaceri


Romania are un impozit pe profit relativ scazut, ceea ce prezinta interes pentru investitori, dar o stabilitate crescuta a legislatiei fiscale ar aduce multe beneficii mediului de afaceri si economiei, se arata intr-un comunicat KPMG.

"Romania are un impozit pe profit relativ scazut, ceea ce prezinta interes pentru investitori. Totusi, una dintre dificultatile constante este reprezentata de schimbarile legislative dese, atat in sfera impozitelor directe, cat si a celor indirecte.

Desi provocarile Guvernului de a mentine veniturile la buget in aceasta perioada dificila sunt evidente, o stabilitate crescuta a legislatiei fiscale ar aduce multe beneficii mediului de afaceri si economiei per ansamblu. Oamenii de afaceri trebuie sa-si planifice activitatile pe termen mediu si lung si au nevoie ca taxele ce trebuie platite sa fie clare. Schimbarile neasteptate pot produce efecte nedorite in mediul de afaceri", a aratat Serban Toader, Senior Partner KPMG in Romania.

Impozitul pe profit, mai scazut decat media europeana

Daca, in Romania, impozitul pe profitul companiilor si persoanelor fizice este la acelasi nivel, de 16%, media europeana se situeaza la 20,39% - pentru firme si de 34,86% pentru persoane fizice.

In Europa de Est, cel mai mic impozit pe venit pentru persoane fizice este in Bulgaria (10%), iar cel mai ridicat - in Polonia (32%).

Pentru companii, Bulgaria aplica tot un impozit de 10%, in schimb, Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia sunt aliniate la 19%.

Pe plan global, anul trecut, Emiratele Arabe Unite au avut cea mai inalta cota a impozitelor directe (55%), urmate de SUA (40%) si Japonia (38,01%).

Cea mai scazuta cota a impozitului pe profit (9%) din lume a fost inregistrata in Muntenegru, urmata de un numar de tari cu un impozit de 10%, printre care Serbia, Cipru, Paraguay si Qatar. Aceasta cota stabilita prin lege poate fi diferita de cota efectiva de impozit. De exemplu, in Emiratele Arabe Unite nu se percepe impozitul pe profit pentru anumite categorii de contribuabili.

In privinta impozitelor indirecte (TVA, de exemplu), Romania a majorat cota de TVA de la 19% la 24% in anul 2010, ajungand astfel sa se situeze la limita de sus a cotelor de impozitare, cu doar cateva puncte sub maximul de 27% din Ungaria, a afirmat Ramona Jurubita, Partner Asistenta Fiscala, KPMG in Romania.

Bulgaria si Slovacia sunt pe primul loc (20%), urmate de Cehia (21%) si Polonia (23%), iar tara cu cel mai scazut impozit indirect a fost, in 2012, Aruba, cu 1,5%, in timp ce cota cea mai mare este inregistrata in Ungaria, cu 27%, se arata in studiul KPMG International "Cotele impozitelor directe si indirecte".

Ramona Jurubita arata ca impozitului pe profit a fost mentinut, in Romania, la nivelul de 16% inca din 2005, cand a fost introdusa cota unica si "nu se intrevad intentii concrete de majorare a acesteia, dar la cota de TVA, desi s-a discutat inca de anul trecut posibilitatea revenirii sau reducerii acesteia, sansele unei astfel de decizii sunt discutabile avand in vedere contextul economic si bugetar pentru anul 2013".

Pe plan global, media impozitelor indirecte a crescut cu 0,17% in 2012, ajungand la 15,50%. Africa si Asia au inregistrat cele mai semnificative cresteri, de la 14,17% la 14,57% si respectiv de la 11,84% la 12,24%, precizeaza studiul KPMG.

"Ne asteptam ca media globala a cotelor de impozite indirecte sa continue sa creasca in 2013, pe masura ce guvernele vor urma calea redresarii economice", apreciaza Tim Gillis, partener KPMG Global, Departamentul de Asistenta fiscala, Taxare indirecta.

In 2012, media globala a impozitelor directe a ramas aproape neschimbata, la 24,43%, iar pentru 2013, propunerile de buget ale mai multor tari, inclusiv Mexic, Suedia si Ecuador, ar putea include reduceri ale impozitelor directe.

In ceea ce priveste impozitele indirecte, Ungaria (27%), Islanda (25,5), Suedia, Danemarca, Norvegia si Croatia (25%) detin titlul de tari cu cele mai mari cote.

Aruba are cea mai mica taxa pe valoarea adaugata sau taxa pe cifra de afaceri/vanzari, de 1,5%, urmata de mai multe tari cu 5% TVA/taxa pe vanzari, incluzand Japonia, Canada, Yemen si Nigeria.

KPMG International a dat publicitatii cotele de impozit pe profit si cele indirecte (TVA etc) din peste 120 de tari din lume, inclusiv Romania, datele indicand o continuare a tendintei din anii precedenti, de atragere a investitiilor prin cote de impozite pe profit reduse, dar si de maximizare a veniturilor bugetare prin cresterea impozitelor indirecte, precum TVA.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1799 ori