Proiectului de ordonanta de urgenta care le-ar permite inspectorilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sa imparta amenzi de zeci de milioane de euro multor intreprinzatori, riscand chiar sa ii scoata din afaceri, este dezbatut marti de principalii actori implicati. In vreme ce ANPC sustine ca sanctiunile uriase sunt justificate, intreprinzatorii spun ca n-ar fi asa si ca e anormal ca astfel de amenzi sa fie date de comisarii institutiei, dintre care unii au doar studii medii.
Proiectul initiat de ANPC prevede ca amenzile pentru intreprinzatorii care incalca legea sa creasca de la 2.000 lei - 10.000 lei cat sunt in prezent la pana la 4% din cifra de afaceri. Astfel de amenzi s-ar putea aplica si pentru etichetarea gresita a unor produse, pentru comercializarea de produse expirate sau pentru incheierea de constracte cu clauze care se dovedesc abuzive.
Deja reprezentantii Marilor Retele Comerciale au sustinut ca acest proiect de ordonanta ar trebui modificat, intrucat premisele de la care se pleaca in intocmirea sa sunt eronate. Oamenii de afaceri propun metode mai putin drastice, sustinand ca aplicarea unor amenzi atat de mari va inchide micii comercianti si va incuraja coruptia.
Ziare.com va transmite, in format LIVE TEXT, cele mai importante interventii ale celor prezenti:
13:50 Reprezentantul Asociatiei Patronatelor Bancare, M. Stanomir, sustine ca Romania este deja o tara saraca, in care oamenii au cu greu acces la bani. In context,... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 14:01
Agentiile de turism anunta ca intentia Protectiei Consumatorului de a le amenda cu pana la 4% din cifra de afaceri risca sa aiba efecte dezastroase asupra industriei de profil din Romania, care este oricum abia la inceput de drum.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a lansat pe 14 decembrie in dezbatare publica un proiect de ordonanta de urgenta care - daca ar fi adoptat in forma propusa - le-ar da inspectorilor puterea de a imparti amenzi de milioane de euro.
Mai exact, ceea ce isi doreste ANPC este sa poata aplica amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri atat pentru banci si supermarketuri, cat si pentru alte societati - cum ar fi agentiile de turism - care se fac vinovate de "practici comerciale incorecte".
In aceste conditii, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) sustine ca ANPC ar trebui sa puna accent mai degraba pe informare si preventie, in loc sa dea amenzi care sa puna pe butuci agentiile de turism.
Mai exact, ANAT sustine ca astfel de sanctiuni vor avea "efecte dezastroase pentru industria de calatorii si mediul de afaceri din Romania". In plus, mai sustine Asociatia, ANPC incearca, de fapt, periodic sa isi castige dreptul de a imparti amenzi uriase in industrie.
"Potrivit proiectului de OUG, inspectorii ANPC pot amenda cu 2-4% din cifra de afaceri a anului anterior acele societati comerciale vinovate de practici comerciale incorecte, inselatoare ori agresive la adresa... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 12:05
Bancile nu vor mai putea urmari alte active sau veniturile viitoare ale clientilor cu credite avand garantii imobiliare, chiar daca din executarea garantiei nu a rezultat acoperirea integrala a obligatiilor de plata, potrivit unui proiect de lege publicat de ANPC care preia o directiva UE.
"In orice situatie, riscul de creditare se imparte intre creditor si consumator, iar returnarea sau transferarea catre creditor a garantiei sau a veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficienta pentru rambursarea totala a creditului.
In cazul in care pretul obtinut pentru bun imobil afecteaza suma datorata de catre consumator, creditorii si executorii judecatoresti depun toate eforturile in vederea obtinerii celui mai bun pret pentru bunul imobil care face obiectul executarii silite", se arata in poiectul de act normativ publicat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.
AP prezinta soarta unor oameni zdrobiti de francul elvetian, inclusiv din ...citeste mai departe despre "Veste buna pentru romanii supraindatorati: Ce proiect propune Protectia Consumatorului" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 17:19
Consumatorii ar putea sa depuna pe un site specilizat reclamatii impotriva profesionistilor, iar rezultatul va deveni obligatoriu pentru parti de indata ce consumatorii vor accepta solutia propusa, se mentioneaza intr-un proiect lansat recent in dezbatere publica de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Profesionistii care nu vor respecta solutia acceptata de consumatori ar putea fi sanctionati cu amenzi de pana la 6.000 de lei. Conform documentului, pagina de internet dedicata rezolvarii reclamatiilor urmeaza sa fie administrata de o noua structura care se va infiinta in cadrul ANPC.
Conform ANPC, in prezent, in cazul litigiilor dintre consumatori si profesionisti, respectiv atunci cand atat profesionistul, cat si consumatorul au sediul/resedinta pe teritoriul Romaniei, consumatorii se pot adresa autoritatilor publice cu atributii in domeniul protectiei consumatorilor, mediatorilor si instantelor de judecata.
Citeste mai multe despre ANPC trece in era 2.0: Reclamatiile impotriva profesionistilor, solutionate online? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 15:47
Consiliul Patronatelor Bancare din Romania reclama timpul relativ scurt de dezbatere publica acordat de ANPC privind proiectul de ordin privind afisarea comisionalelor in suma absoluta la retragerile de numerar de la bancomate, precum si faptul ca nu au fost consultate anterior publicarii acestuia.
"Orice masura menita a satisface acest obiectiv, inclusiv aceasta initiativa recenta a ANPC, va fi sprijinita de catre CPBR cu conditia ca asemenea masuri sa fie implementate in mod constructiv si sa nu produca distorsiuni in piata. Astfel, in ceea ce priveste proiectul de Ordin al ANPC, CPBR considera ca ar fi trebuit initiat un proces consultativ mai amplu, care sa cuprinda si reprezentanti ai comunitatii bancare inca dinaintea publicarii proiectului, pentru a putea discuta diferitele aspecte de ordin tehnic si operational ce tin de asemenea initiativa si a evita astfel posibile reveniri asupra formei initiale", se arata intr-o pozitie transmisa de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).
Proiectul a fost publicat marti de ANPC
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat marti un proiect de ordin prin care bancile vor fi obligate sa afiseze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele aferente operatiunilor pe care un client doreste sa le efecuteze cu un card de debit sau credit, exprimate in suma exacta, nu procentual.
"Prestatorii de servicii care efectueaza operatiuni de plata prin intermediul cardurilor de debit si a... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 10:45