Agentiile de turism: Proiectul prin care Protectia Consumatorului pregateste amenzi uriase va devasta industria

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 12:05
1674 citiri
Agentiile de turism: Proiectul prin care Protectia Consumatorului pregateste amenzi uriase va devasta industria
Foto: Arhiva Pixabay

Agentiile de turism anunta ca intentia Protectiei Consumatorului de a le amenda cu pana la 4% din cifra de afaceri risca sa aiba efecte dezastroase asupra industriei de profil din Romania, care este oricum abia la inceput de drum.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a lansat pe 14 decembrie in dezbatare publica un proiect de ordonanta de urgenta care - daca ar fi adoptat in forma propusa - le-ar da inspectorilor puterea de a imparti amenzi de milioane de euro.

Mai exact, ceea ce isi doreste ANPC este sa poata aplica amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri atat pentru banci si supermarketuri, cat si pentru alte societati - cum ar fi agentiile de turism - care se fac vinovate de "practici comerciale incorecte".

In aceste conditii, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) sustine ca ANPC ar trebui sa puna accent mai degraba pe informare si preventie, in loc sa dea amenzi care sa puna pe butuci agentiile de turism.

Mai exact, ANAT sustine ca astfel de sanctiuni vor avea "efecte dezastroase pentru industria de calatorii si mediul de afaceri din Romania". In plus, mai sustine Asociatia, ANPC incearca, de fapt, periodic sa isi castige dreptul de a imparti amenzi uriase in industrie.

"Potrivit proiectului de OUG, inspectorii ANPC pot amenda cu 2-4% din cifra de afaceri a anului anterior acele societati comerciale vinovate de practici comerciale incorecte, inselatoare ori agresive la adresa consumatorilor.

Aceasta este a doua incercare a ANPC de a modifica nivelul amenzilor, dupa ce, in 2016, a trecut tacit de Camera Deputatilor un proiect similar, ce prevedea sanctiuni de pana la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior savarsirii faptei, cu intentie sau din neglijenta.

Proiectul, contestat si atunci de ANAT, fusese avizat negativ de Consiliul Economic si Social si de Comisia pentru Munca si Protectie Sociala a Camerei Deputatilor", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com de catre ANAT.

Potrivit aceluiasi document, in conditiile in care cuantumul amenzilor ar creste asa cum propune ANPC, "agentiile de turism din Romania, care vand pachete ale unor turoperatori straini, sunt si mai vulnerabile. Potrivit OG 2/2018, care transpune Directiva 2302/2015 privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate, acestea sunt responsabile pentru serviciile incluse in pachetele respective, desi nu au vreun control direc ...citeste mai departe despre "Agentiile de turism: Proiectul prin care Protectia Consumatorului pregateste amenzi uriase va devasta industria" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#agentii turism ANAT reactie amenzi ANPC, #ordonanta controversata ANPC, #ANPC ordonanta amenzi cifra afaceri , #Stiri Turism