Patronatele bancare: Afisarea comisioanelor la ATM implica schimbari majore cu costuri mari

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 16:18
1524 citiri
Patronatele bancare: Afisarea comisioanelor la ATM implica schimbari majore cu costuri mari
radioconstanta.ro

Patronatele bancare au notificat ANPC ca proiectul de ordin privind afisarea valorii comisioanelor la retragerile de numerar de la bancomate nu poate fi aplicat in forma prezentata, din cauza limitarilor tehnice ale sistemului de ATM-uri, fiind necesare schimbari majore, cu costuri foarte mari.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat la sfarsitul lui august un proiect de ordin prin care bancile vor fi obligate sa afiseze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele aferente operatiunilor pe care un client doreste sa le efecuteze cu un card de debit sau credit, exprimate in suma exacta, nu procentual, potrivit Mediafax.

Bancomatele trebuie sa afiseze pe ecrane toate informatiile legate de costurile tranzactiei, in ordinea operatiunilor efectuate de catre client, acesta avand astfel posibilitatea de a renunta la operatiunea respectiva, fie ca este vorba despre eliberare de numerar, transfer din cont, plati de facturi sau alte servicii solicitate.

Informatiile privind costurile trebuie sa fie vizibile si usor de citit, precizand suma exacta pe care o persoana o are de platit pentru fiecare operatiune, nu procentul perceput.

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) a solicitat joi ANPC, printr-o notificare, sa prelungeasca termenul pentru dezbaterea publica precum si sa organizeze cat mai curand consultari ample cu reprezentantii bancilor.

ANPC stabilise perioada de primire a propunerilor si observatiilor pe marginea proietului in intervalul 1-11 septembrie.

"CPBR a insistat asupra faptului ca ANPC si comunitatea bancara trebuie sa gaseasca impreuna cele mai realiste solutii de implementare ale proiectului din punctul de vedere al cresterii transparentei, insa si pentru evitarea cresterii semnificative a costurilor la consumatorul final si a distorsiunilor de natura concurentiala", se arata intr-un comunicat al Consiliului Patronatelor Bancare.

Sefii bancilor sustin ca proiectul nu poate fi implementat in forma sa actuala, intrucat afisarea comisioanelor in valoare absoluta la bancomatele altor banci decat cele emitente ar necesita schimbari inclusiv la nivelul sistemelor MasterCard si Visa si ar presupune ca orice banca din sistem cu retea ATM sa poata vedea in timp real comisioanele tuturor celorlalte.

Totodata, in cazul cardurilor in valuta, situatia ar fi si mai complicata, deoarece exista diferente de curs valutar intre data tranzactiei si data decontarii efective, iar in cazul cardurilor de credit ar fi imposibil de a comunica clientului care ar fi costul cu dobanda aferenta respectivei tranzactii, spun acestia.

"Chiar daca taxele si comisioanele standard ale bancilor sunt afisate in banci si disponibile pe site-urile bancilor, exista categorii de clienti care beneficiaza de conditii specifice, care ar fi supuse in egala masura eventualului schimb de informatii intre banci, ridicand probleme de natura practicilor anticoncurentiale, cat si de respectare a confidentialitatii secretului bancar si comercial", se precizeaza in comunicat.

CPBR considera ca ar putea fi implementat cel mult un sistem de afisare al comisioanelor doar in cazul operatiunilor cu carduri desfasurate la ATM-urile bancilor emitente, insa cu anumite limitari.

In aceasta situatie, bancile membre ale Consiliului (BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit Tiriac Bank, Volksbank Romania si ING Bank Romania) au anticipat ca va fi nevoie de un termen de cel putin 12 luni de la publicarea ordinului si de costuri considerabile pentru a implementa chiar si numai acest sistem.

Proiectul ANPC precizeaza in detaliu obligatiile bancilor, stabilind ca dimensiunea literelor/cifrelor trebuie sa fie egala cu restul caracterelor de pe ecranul ATM-ului.

Daca se blocheaza sau se retine cardul de debit/credit in bancomat, insitutia de credit care detine ATM-ul are obligatia sa informeze clientii respectivi pe ecranul terminalului despre termenul maxim de recuperare a cardului si numarul de telefon la care clientul poate apela in aceasta situatie, cu intervalul orar specificat in care poate contacta banca.

In prezent, bancile nu afiseaza la bancomate costurile privind tranzactiile care se pot efectua la ATM-uri.

"CPBR si-a manifestat si disponibilitatea de a conlucra cu ANPC inclusiv pentru elaborarea unui studiu de impact, cat si pentru termene realiste de implementare a formei finale a Ordinului", se mai spune in comunicat.

Patronatele bancare au reactionat imediat dupa publicarea proiectului de ordinul, considerand ca trebuia initiat un proces consultativ mai amplu cu reprezentantii bancilor chiar inainte de publicarea documentului pentru a putea discuta diferitele aspecte de ordin tehnic si operational. Totodata, CPRB a transmis ca va sustine initiativa cu conditia ca asemenea masuri sa fie implementate in mod constructiv si sa nu produca distorsiuni in piata.

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania a fost infiintat in acest an si cuprinde sase dintre cele mai mari banci din Romania.

#patronate bancare, #afisare comisioane ATM , #Stiri Banci