Ghetea (ARB): Prima mediere intre banci si clienti, direct la banca

Marti, 26 Februarie 2013, ora 12:11
2470 citiri
Ghetea (ARB): Prima mediere intre banci si clienti, direct la banca

Asociatia Romana a Bancilor(ARB) a propus Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) un proiect de promovare a medierii care sa solutioneze conflictele intre banci si clienti generate de Ordonanta 50/2010, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB.

"Intre bancile din Romania si clientii lor exista o stare de tensiune, pe care toti o cunoastem. Ea s-a instaurat din anul 2010, in momentul in care s-a aflat in dezbatere publica Ordonanta 50. Tensiunile s-au exacerbat in ultima perioada, dar va spun sincer ca intreaga comunitate bancara nu-si doreste acest lucru. Noi, comunitatea bancara, insistam ca o prima mediere sa aiba loc fara mediator, adica direct la banca.

Ma adresez celor patru milioane de clienti, persoane fizice, din care foarte multi au probleme sa ramburseze la timp ratele la banca. Sa vina la banca si sa incercam sa gasim solutiile de rezolvare pe cale extra-judiciara. Asociatia Romana a Bancilor analizeaza in acest moment, avem un proiect care sa fie propus Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor, ce are in vedere cresterea constientizarii partilor privind necesitatea medierii", a afirmat Ghetea.

Oficialul ARB s-a declarat nemultumit de faptul ca Asociatia Mediatorilor din Sistemul Financiar Bancar, infiintata in 2010, nu este indeajuns cunoscuta de catre clienti.

"In 2010, s-a infiintat Asociatia Mediatorilor din Sistemul Financiar Bancar, care a inceput, timid, sa functioneze, adica sa participe la mediere si sa rezolve unele diferende dintre banci si clientii lor, persoane fizice.

Suntem nemultumiti ca aceasta societate nu este cunoscuta de toata lumea, dar speram ca, odata cu intrarea in vigoare a legii ca din 15 februarie 2013, medierea sa devina un pas aproape obligatoriu, sa fim cunoscuti. Colegii din banci trebuie sa inteleaga faptul ca medierea este importanta. Cei care au litigii sau au intentia sa porneasca un litigiu cu o banca este important sa stie ca medierea este un pas important", a mentionat Radu Gratian Ghetea.

Incepand din luna februarie 2013, cei care se vor adresa instantelor de judecata trebuie sa faca dovada ca au participat la o sedinta de informare in mediere. Aceeasi obligativitate este prevazuta si pentru partile care se afla deja cu o cauza pe rolul instantelor de judecata.

#Ghetea mediere sistem bancar, #Ghetea banci Romania, #Ghetea proiect promovare mediere , #Legi Romania