Statul vrea sa marcheze fiecare bijuterie din metal pretios produsa in Romania. Patronate: Masurile sunt mai opresive decat prevederile Decretelor comuniste

Vineri, 02 Martie 2018, ora 14:25
6051 citiri
Statul vrea sa marcheze fiecare bijuterie din metal pretios produsa in Romania. Patronate: Masurile sunt mai opresive decat prevederile Decretelor comuniste
Foto: CC0 Creative Commons

Prevederile Ordonantei de Urgenta referitoare la aplicarea obligatorie a marcii statului pe toate obiectele din metal pretios care vor fi comercializate in Romania vor crea probleme juridice majore, in afara de riscul de infringement, atrag atentia patronatele reprezentative din domeniul metalelor si pietrelor pretioase, intr-o scrisoare deschisa adresata vineri Executivului de la Bucuresti.

"Patronatele nu sunt impotriva modificarii OUG nr. 190/ 2000, dar nu pot accepta niste modificari care nu tin cont de realitatile socio-economice si constitutionale din prezent.

Nu sunt impotriva marcarii obligatorii, dar nu pot accepta marcarea obligatorie cu marca de stat in lipsa unei plus valori si a unor garantii acordate si asumate real de prestatorul acestei marcari, ANPC (...)

Proiectul propus incalca principiul constitutional privind separarea puterilor in stat. Acest proiect va crea probleme juridice majore si atrage, cu siguranta, riscul de infringement asupra Romaniei si va motiva multi operatori sa-si mute sediile in alte tari sau sa emigreze", se arata in scrisoarea deschisa.

Potrivit patronatelor din domeniu, statul nu acorda garantie pentru marcarea cu marca de stat si nu isi asuma raspunderea fata de consumator. In plus, pretul final va creste, iar costurile vor fi suportate de consumator.

"Statul nu acorda garantie pentru marcarea cu marca de stat si nu isi asuma raspunderea fata de consumator. Cea de-a treia marcare impusa de ANPC va duce la majorarea pretului final, iar costurile cu aceasta marcare sunt suportate de consumator. Consumatorii vor fi obligati sa isi declare bunurile personale la fiecare iesire si intrare in Romania. Consumatorii care detin un obiect de aurarie sau argintarie in valoare de peste 500 euro vor fi obligati sa se autorizeze; aceste aspecte sunt mai opresive chiar decat prevederile Decretelor comuniste nr. 210/1960 si nr. 244/1978, care se doreste a fi reactivate prin proiectul de modificare a OUG nr. 190/2000", noteaza patronatele.

In viziunea reprezentantilor industriei de profil, Nota de fundamentare a proiectului nu este concordanta cu continutul proiectului, nu are la baza un studiu de impact socio - economic, iar promovarea proiectului in forma propusa de Ministerul Economiei, prin ANPC, va conduce, printre altele, la o invazie de bijuterii marcate in Turcia care pot intra necontrolate in piata autohtona, anihilarea productiei interne si a comertului legal, respectiv falimentarea multor operatori autorizati din domeniu, dar si pierderea mai multor proiecte pentru atragerea de fonduri europene, din cauza imposibilitatii producatorilor de a indeplini indicatorii economici si conditiile prevazute in proiectele pentru acordarea de fonduri.

"Exemplul altor tari evidentiate de ANPC in sustinerea proiectului nu este relevant, deoarece sunt tari din fostul bloc comunist care manifesta un grad ridicat de rezistenta la implementarea normelor europene, iar tari ca Marea Britanie au un sistem de marcare patronat de Coroana Regala care nu poate fi adoptat in Romania, in raport de sistemul statal de organizare diferit.

Trebuie avut in vedere exemplul Austriei, care a avut un sistem similar cu cel propus de Ministerul Economiei prin ANPC, dar care a fost eliminat in anul 2001, datorita contra-productivitatii acestuia", se mentioneaza in documentul citat.

Guvernul a adoptat, in sedinta din 1 martie, Ordonanta de urgenta privind regimul metalelor pretioase, care prevede aplicarea obligatorie a marcii statului pe toate obiectele din metal pretios care vor fi comercializate in Romania.

"In sedinta de Guvern de astazi a fost adoptata o ordonanta de urgenta privind regimul metalelor pretioase. Prin aceste masuri, practic oferim o asigurare mai buna protectiei consumatorilor romani pentru combaterea evaziunii fiscale pe piata metalelor pretioase. Sunt decizii luate prin aplicarea obligatorie a marcii statului pe toate obiectele din metal pretios care vor fi comercializate in Romania. Aceasta marca oficiala a statului va fi aplicata de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si va fi aplicata in locul marcii de garantie proprie a comerciantilor", a afirmat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

El a mentionat ca aceasta masura va permite combaterea evaziunii fiscale, dar si combaterea falsurilor si contrafacerilor obiectelor din metale pretioase.

In plus, in perioada urmatoare, va fi elaborata o hotarare de Guvern prin care anumite taxe pentru comerciantii din acest domeniu vor fi eliminate.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#marcaj bijuterii Romania, #marcaj bijuterii aur , #Pret aur