Din totalul populatiei Romaniei de 15 ani si peste, 8,4% urmeaza un regim alimentar adecvat.
Dintre acestia, 71,1% sunt atenti la consumul redus de sare, 62,2% sunt preocupati de consumul de grasimi, 51,2% reduc consumul de zahar, iar 24,5% sunt atenti la consumul de calorii.
Ponderea populatiei de sex feminin care urmeaza un regim alimentar (9,8%) este mai mare decat cea a populatiei de sex masculin (6,8%).
In mediul rural se remarca o pondere mai ridicata, fata de cea din mediul urban, a regimului legat de consumul de sare (72,8 fata de 69,9% in mediul urban), iar in cazul populatiei din mediul urban se remarca un regim sporit al numarului de calorii consumate (28,0% fata de 19,6% in mediul rural) si a consumului de zahar (53,0% fata de 48,5% in mediul rural).
Din totalul populatiei rezidente (incepand cu varsta de 6 luni) 99,4% au consumat fructe, 26,5% din persoane mananca fructe zilnic. Femeile (29,8%) au consumat fructe zilnic intr-o proportie mai mare decat barbatii (23,1%).
In mediul urban, populatia consuma zilnic fructe in proportie de 32,1%, in timp ce in mediul rural doar 20,1% din populatie consuma fructe zilnic.
Copiii si tinerii cu varsta pana la 24 ani consuma in medie 1,9 portii de fructe zilnic, iar persoanele in varsta de 75 de ani si peste consuma mai putine fructe zilnic (1,7 portii/zi).
Aproape toata populatia rezidenta consuma legume (99,5%), 18,4 consuma legume cel putin o data pe zi, iar 31,0% consuma legume de 4-6 ori pe... mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 04:53
Cheia unei alimentatii sanatoase este sa consumi calorii suficiente pentru a avea energie in ziua respectiva, fara a depasi numarul recomandat pentru particularitatile organismului tau. Barbatii ar trebui s aconsume in jur de 2500 de calorii zilnic, in timp ce femeile ar trebui sa consume 2000. Daca mananci mai mult decat consumi, surplusul va fi depozitat sub forma de grasime.
Obiceiurile alimentare sanatoase se invata din frageda copilarie. In general, un copil care vede la parintii sai tipare corecte de alimentatie va fi mai putin tentat sa manance alimente nesanatoase. De aceea, este foarte important sa respecti si tu cateva obiceiuri alimentare corecte.
1. Consuma carbohidrati cu un continut mai mare de fibre
Carbohidratii sunt principalul combustibil pe care organismul il transforma in energie. De aceea, aproximativ o treime din masa ta ar trebui s aconsiste in alimente bogate in carbohidrati: cartofi, orez, produse de panificatie, paste fainoase sau cereale. Totusi, pentru a trai mai sanatos, este bine sa alegi carbohidrati cu un continut mai mare de fibre. De exemplu, cerealele integrale, orezul brun sau cartofii cu coaja. Continutul mai bogat de fibre te ajuta sa simti senzatia de satietate pentru mai mult timp, astfel vei fi mai putin tentat sa mananci in plus. Atentie la grasimile pe care le folosesti atunci cand gatesti aceste alimente. Perceptia ca carbohidratii ingrasa vine mai ales din modul de preparare a alimentelor bogate in carbohidrati: cartofi... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 13:11
Alimentatia echilibrata este cheia unei vieti sanatoase si a unei siluete perfecte. Pe langa proteine si vitamine, pentru un corp armonios si pentru o sanatate de fier ai nevoie si de carbohidrati.
Acestia au un rol important in furnizarea energiei necesare pentru desfasurarea activitatilor de zi cu zi si pentru optimizarea antrenamentelor fizice. Este esential, insa, sa incluzi in dieta ta carbohidratii sanatosi. Afla in continuare care sunt acestia si ce beneficii ofera organismului.
Carbohidrati simpli sau complecsi?
Carbohidratii sunt clasificati ca fiind simpli sau complecsi, in functie de impactul pe care il au asupra glicemiei, dar si in functie de compozitia lor. Pe de-o parte, carbohidratii complecsi, cunoscuti ca glucide cu eliberare lenta sunt si cei pe care trebuie sa ii incluzi in dieta ta.
Pentru ca se absorb lent, acestia furnizeaza corpului energia de care are nevoie pe intreg parcursul zilei. De asemenea, carbohidratii complecsi mentin echilibrul glicemic si ofera o senzatie de satietate indelungata.
Cele mai importante surse din care ii poti consuma sunt leguminoasele si cerealele integrale.
Carbohidratii simpli sunt absorbiti rapid de catre organism si se depun foarte usor sub forma unor depozite de grasime, stimuland totodata senzatia de foame.
Zaharul rafinat, faina alba, precum si gemurile, produsele de patiserie sau cofetarie, bauturile carbogazoase sunt alimente care contin carbohidrati simpli si care trebuie evitate, recomanda... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 10:45
Obiceiurile sanatoase, precum o dieta echilibrata, miscarea si evitarea lucrurilor nocive pentru organism (precum fumatul) sunt esentiale pentru sanatatea noastra. Chiar daca multi sunt constienti de importanta acestor lucruri, putini sunt cei care le pun in practica.
Intr-adevar, obiceiurile sanatoase sunt greu de implementat, dat fiind faptul ca in jurul nostru gasim tot felul de ispite culinare. Insa, avantajele unei diete echilibrate vizeaza sanatatea fizica, psihica si, mai ales, frumusetea ta.
Asadar, iata cateva beneficii ale unei alimentatii sanatoase:
1. Pierderea in greutate
Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana are un exces de greutate sau sufera de obezitate, aceasta are un risc mai mare de a dezvolta mai multe afectiuni, inclusiv:
boli de inimadiabet zaharatdensitate osoasa slaba
Legumele si fructele integrale au mai putine calorii decat majoritatea alimentelor procesate. O persoana care doreste sa slabeasca ar trebui sa-si reduca aportul de calorii si sa renunte la produsele procesate, precum mancarea de tip fast-food. Aceste alimente pot fi inlocuite cu legume si fructe.
De asemenea, mineralele si suplimentele sunt si ele benefice corpului si il ajuta sa fie rezistent impotriva bolilor. Pe Sensiblu.com gasesti numeroase minerale si vitamine, esentiale pentru o buna functionare a organismului.
2. Reducerea riscului dezvoltarii cancerului
O dieta nesanatoasa poate duce la... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 10:19
Te simti obosit mental la locul de munca? Nu te poti concentra la ceea ce ai de facut? Este posibil ca epuizarea psihica sa te copleseasca. Cele mai frecvente simptome sunt blocajul mental, confuzia, lipsa motivatiei, iritabilitatea, mancatul pe fond emotional sau scaderea apetitului. Cu ajutorul unor metode simple, vei reusi sa depasesti starea de oboseala si sa iti activezi mintea.
Atentie! Epuizarea mentala te poate afecta atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Netrata poate duce la probleme cronice: sindrom burn-out, anxietate, depresie.
Cercetarile arata ca oboseala psihica si stresul pot afecta inclusiv rezistenta sistemului imunitar, dechizand calea unor boli serioase: infectii, alergii, cancer. Asa ca tine seama de urmatoarele recomandari.
Respecta pauza de pranz
Trebuie sa stii ca nivelul maxim al creativitatii si concentrarii se realizeaza in prima parte a zilei, intre orele 10:00 si 12:00, iar in a doua parte a zilei, intre orele 14:00 si 16:00. De aceea, este bine sa iti programezi cele mai importante sarcini in acest interval orar.
Dupa pranz poti resimti pe propria piele ca productivitatea incepe sa scada, iar organismul are nevoie de o pauza.
Asadar, respectarea pauzei de pranz este absolut necesara pentru refacerea fortelor si a-ti relua activitatea cu mai multa energie pana la finalul zilei de lucru.
Dar pentru ca efectul binefacator al pauzei de pranz sa fie cel scontat este bine sa iti rezervi o jumatate de ora pentru masa, iar... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 12:43
Administratia presedintelui american Donald Trump a decis sa anuleze un program initiat de fosta Prima Doamna a SUA, Michelle Obama, in vederea promovarii unor mese mai sanatoase in cantinele scolare, cu mai putine grasimi, sare si zahar.
Departamentul pentru Agricultura al noii administratii a explicat, luni, intr-un comunicat ca noua reforma le va oferi scolilor americane "o mai mare suplete" si ii va face pe copii sa nu mai arunce alimentele mai putin apetisante servite in cadrul programului de sanatate publica, informeaza marti AFP.
Programul care obliga scolile americane sa adopte cele mai bune standarde nutritionale pentru a beneficia de subventii guvernamentale, in cadrul unei legi adoptate in 2012, se numara printre cele mai mari reusite ale fostei Prime Doamne.
Citeste si
Michelle Obama: desertul nu este un drept castigatMichelle Obama ii invata pe soldatii americani sa manance salata (Galerie foto)
Viral: Michelle Obama danseaza cu o leguma (Video)
Aceasta initiativa, considerata cruciala in lupta impotriva obezitatii infantile, impunea restrictii in ceea ce priveste cantitatea de sare si zaharuri si impunea cresterea cantitatii de cereale integrale in mesele scolare.
Potrivit Departamentului pentru Agricultura al Administratiei Trump, aceste exigente nutritionale au costat SUA si districtele scolare 1,2 miliarde de dolari in ultimii cinci ani.
Noul ministru al Agriculturii, Sonny Perdue, asigura chiar ca fara aceste reguli de nutritie copiii... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 09:27
Prima Doamna a Statelor Unite Michelle Obama, care nu pierde nicio ocazie pentru a promova o alimentatie sanatoasa, este protagonista unui clip de sase secunde, postat pe reteaua de socializare Vine, in care danseaza cu un nap si care a devenit viral pe Internet, relateaza CNN.
Imitatorul presedintelui american Barack Obama Imman Crosson a intrebat-o pe sotia sefului statului "cate calorii arzi de fiecare data cand apari (turn up, in engleza)?!", intr-un mesaj video postat de pe contul @AlphaCat sub hashtagul #AskTheFirstLady. Michelle Obama a raspuns, miercuri seara, unor intrebari despre legumele care-i plac (cartoful dulce) si despre initiativa sa de a-i atrage pe copii sa manance mai multe verdeturi, in cadrul unei campanii in centrul careia se afla sanatatea tinerilor, scrie Mediafax.
Prima Doamna i-a raspuns printr-un clip de sase secunde, in care danseaza in ritm hip-hop cu un nap (turnip, in engleza), postat pe contul Casei Albe de pe reteaua de socializare Vine.
Presa considera raspunsul "excelent", iar videoclipul a fost vazut de cinci milioane de ori in primele sase ore dupa postare, potrivit ziarului britanic The Independent. Dansul Primei Doamne cu napul pare sa fie mult mai popular printre americani decat gestul sotului ei de a saluta un puscas marin in timp ce tinea o cana cu cafea in mana, comenteaza publicatia.
Michelle Obama a lansat anul acesta un album hip-hop - impreuna cu bateristul Travis Barker de la trupa americana de rock Blink 182... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 16:25
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, vrea ca elevii sa beneficieze de ore de educatie sanitara, de prim ajutor si de alimentatie sanatoasa, avand in vedere cresterea ratei obezitatii.
Banicioiu sustine ca va vorbi cu ministrul Educatiei, Remus Pricopie, pentru punerea in aplicare a acestui proiect, transmite Mediafax.
"Este nevoie de intensificarea educatiei copiilor privind alimentatia corecta si sanatoasa coroborate cu miscarea si sportul pe fondul cresterii obezitatii. Voi avea o discutie cat mai aplicata cu ministrul Educatiei pentru introducerea orelor de educatie sanitara, in care elevilor sa li se predea de la banalul curs de prim ajutor, dar pe care putini il cunosc, pana la alimentatia corecta si sanatoasa.
Ne consultam cu doctorii de la Parhon, dar cred ca trebuie sa ajungem la ore suplimentare de sport in scoala", a declarat ministrul Sanatatii, cu prilejul inaugurarii unei sali de ...citeste mai departe despre "Ministrul Sanatatii vrea ore de educatie sanitara si alimentatie sanatoasa in scoli" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 09:59
Produsele alimentare din majoritatea supermarketurilor britanice sunt supuse unei etichetari care respecta cele trei culori ale semaforului - verde, galben, rosu - in functie de cat de bune sunt pentru sanatate. Potrivit Agentiei britanice pentru Securitate Alimentara (FSA, in engleza), cand cumparatorul vede eticheta rosie, trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte sa-l aleaga. Daca este verde, calea este libera, noteaza vineri ziarul El Pais.
Acest sistem de etichetare a suscitat insa o polemica dincolo de frontierele britanice. Unele produse, precum uleiul de masline, fructele uscate sau produsele din carne - etichetate cu rosu - ar putea penaliza consumul lor. Guvernul britanic si cei care sunt de acord cu aceasta metoda sustin ca este singura cale pentru a lupta impotriva obezitatii, in timp ce industria alimentara europeana si alti experti considera ca "sistemul semaforului" penalizeaza un produs fara sa aiba in vedere, de exemplu, dieta mediteraneana.
Schema etichetarii prin culorile semaforului este promovata atat in Europa cat si in SUA pentru a lupta impotriva obezitatii. Ministerul Sanatatii britanic estimeaza ca problemele de sanatate legate de excesul de greutate costa tara circa 5 miliarde de lire (5,9 miliarde de euro) pe an. Este si motivul pentru care a fost introdus sistemul celor trei culori pentru a indica cate calorii, grasimi, carbohidrati, zahar si sare contine un produs si de care consumatorul trebuie sa tina seama atunci cand decide sa-l... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 11:08