5 pasi simpli prin care poti preveni parodontoza

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 17:28
579 citiri
5 pasi simpli prin care poti preveni parodontoza
parodontoza FOTO: unsplash.com

Ai auzit pana acum de parodontoza? Este una dintre cele mai neplacute afectiuni stomatologice, deoarece poate provoca pierderea dintilor, daca nu este tratata la timp. Din fericire, parodontoza poate fi prevenita, iar in continuare iti vom prezenta cinci pasi pe care daca ii vei urma, te vei bucura de un zambet frumos si sanatos.

1. Igiena dentara riguroasa

Cea mai simpla modalitate de a preveni orice afectiune stomatologica este igiena dentara riguroasa. Astfel, este important sa te speli pe dinti de minim doua ori pe zi si sa iti cureti dintii dupa fiecare masa, in limita posibilitatilor (spre exemplu, daca iei masa in oras, poti bea apa la finalul mesei si astfel vei inlatura mare parte dintre resturile alimentare). Periajul de unul singur nu este suficient, deoarece nu poti curata spatiile interdentare. Astfel, apeleaza cu incredere la ata dentara sau la un dus bucal. Dupa curatare si periaj, completeaza rutina de igiena cu apa de gura adecvata nevoilor si preferintelor tale. Astfel, curatand zilnic dintii, placa bacteriana nu se va depune si nu va genera parodontoza.

2. Vizite regulate la medicul dentist

Doua vizite pe an la medicul dentist te pot tine departe de probleme. Astfel, medicul poate observa din timp aparitia anumitor probleme si iti poate da o rezolvare eficienta cat inca se afla in etapa incipienta. Paradontoza poate fi prevenita daca medicul observa simptomele la timp, mai exact primele simptome ale inflamatiei gingivale. De asemenea, chiar si in prima etapa a parodontozei se pot face diferite tratamente de stopare a afectiunii, astfel incat sa nu se ajunga la pierderea dintilor.

3. Detartraj

Oricat de bine ne-am curata dintii acasa, macar o data pe an este bine sa facem un detartraj. Nu putem curata spatiile de sub gingii, unde in timp, se aduna bacterii. Mai mult, persoanele care fumeaza sau care au anumite probleme de sanatate, s-ar putea sa aiba nevoie de detartraj mai des, pentru a mentine gingiile sanatoase.

4. Renuntarea la vicii

Alcoolul, fumatul, dependenta de dulciuri si multe altele afecteaza direct si cavitatea orala. Astfel, daca iti doresti sa te bucuri de dintii tai cat mai mult timp, iti recomandam in primul rand sa renunti la fumat, deoarece afecteaza microcirculatia sanguina si astfel dintii si gingiile nu vor mai fi alimentate in mod corespunzator cu sange proaspat, ducand la afectarea tesuturilor.

5. Alimentatia sanatoasa

Poate suna ca un cliseu, dar alimentatia sanatoasa previne parodontoza. In primul rand, daca reduci zaharul rafinat si mananci mai multe fructe crude, te vei bucura nu doar de o digestie mai buna, dar vei elimina si mare parte dintre bacteriile care se hranesc cu zahar si care pot oricand sa se inmulteasca si sa iti provoace neplaceri. Spre exemplu, merele contin multe fibre si deoarece sunt si crocante, ajuta la curatarea dintilor, intr-o oarecare masura. Sunt destul de multe schimbari pe care le poti face in alimentatie, reducand anumite alimente si introducand unele care au doar beneficii atat pentru dantura, dar si pentru sanatate in general.

In incheiere, am vrea sa stim ce faci tu pentru a preveni parodontoza si alte afectiuni stomatologice!

#parodontoza, #sanatate, #stiri sanatate , #Stiri Viata sanatoasa