Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au actualizat lista jurisdictiilor fiscale necooperante pe baza unui intens proces de analiza si de dialog, coordonat de Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Lista s-a dovedit a fi un real succes, intrucat multe state si-au modificat legislatia si sistemele fiscale pentru a se alinia la standardele internationale.
Pe parcursul anului trecut, Comisia a evaluat 92 de tari in functie de trei criterii: transparenta fiscala, buna guvernanta si activitatea economica reala, dar si pe baza unui indicator, existenta cotei zero a impozitului pe profit. Actualizarea demonstreaza ca acest proces clar, transparent si credibil a produs schimbari reale: 60 de state au luat masuri ca raspuns la ingrijorarile exprimate de Comisie, iar peste 100 de regimuri fiscale daunatoare au fost eliminate. Lista a avut, de asemenea, o influenta pozitiva asupra standardelor de buna guvernanta fiscala convenite la nivel international.
Pe baza examinarii efectuate de Comisie, ministrii au introdus marti pe lista neagra 15 tari. Dintre acestea, cinci nu si-au asumat niciun fel de angajamente de la prima lista neagra adoptata in 2017, respectiv Samoa Americana, Guam, Samoa, Trinidad si Tobago, precum si Insulele Virgine Americane. Alte trei tari se aflau in 2017 pe lista neagra, apoi au fost mutate pe lista gri in urma angajamentelor pe care si le-au asumat; acum insa trebuie reintroduse pe lista neagra deoarece nu si-au... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 17:01
O companie offshore este o firma inregistrata intr-o tara de tip paradis fiscal, o jurisdictie care le ofera investitorilor straini un mediu fiscal favorabil.
Avantajele deschiderii unei companii offshore sunt in principal de ordin fiscal insa nu se rezuma numai la acestea. Un nivel de confidentialitate foarte ridicat pentru investitori si un climat de afaceri favorabil se numara si ele printre beneficii.
Principalele avantaje ale unei companii offshore
Perceptia generala asupra unei companii offshore se situeaza de obicei la limita suspiciunii, insa aceste tipuri de companii nu sunt fondate exclusiv pentru a beneficia in mod ilicit de avantaje fiscale.
Tarile care sunt catalogate drept paradisuri fiscale ofera un sistem de taxare extrem de avantajos prin lipsa totala a impozitului pe profit pentru companiile rezidente. Mai mult decat atat, cerintele pentru declaratiile fiscale anuale sunt si ele minime.
Un tip de companie foarte popular in aceste tari este International Business Company, sau IBC. Acestea pot fi incorporate in mai multe jurisdictii in care este functional acest tip de companie, precum Belize, Barbados sau Insulele Virgine Britanice.
Principalele caracteristici ale unei companii IBC sunt:
lipsa impozitului pe venit;lipsa obligatiilor contabile sau, in unele cazuri, obligatii minime pentru unele declaratii fiscale anuale si evidenta unor tipuri de tranzactii;taxe reduse de inregistrare si administrare;pot fi implicate intr-o gama larga... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:44
Europarlamentarul Catalin Ivan a declarat, vineri, la Iasi, ca in Romania sunt 384 de firme cu actiuni la purtator, fapt care le confera proprietarilor confortul anonimatului si le da posibilitatea incheierii contractelor cu statul.
"In Romania sunt 384 de firme. Toate lucreaza cu statul. De-a lungul ultimilor zece ani de zile niciuna nu a avut sincope, adica sa mearga mai bine sau mai prost, in conditiile in care la guvernare au fost toate partidele din spectrul politic, ceea ce inseamna ca relatia dintre ele este dincolo de politica unui partid sau ideologia unui partid", a declarat eurodeputatul Catalin Ivan in cadrul unei dezbateri privind "Actiunile la purtator".
La evenimentul desfasurat la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor, din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, europarlamentarul a subliniat dificultatea infiintarii unei astfel de firme. In acest sens, Catalin Ivan a mentionat ca "intr-o economie in care oamenii nu isi asuma activitatea pe care o depun, e cel putin periculos din toate punctele de vedere".
"Dau un exemplu aleatoriu. Sunt presedinte de Consiliu Judetean si privatizez o firma din subordine, o dau unor prieteni, o transform inapoi in actiuni la purtator iar prietenii imi dau fizic actiunile, si mi le pun in sertar eu mie. Pot sa imi dau mie contracte, firmei mele fara ca nimeni sa poata face legatura intre firma respectiva si mine.
Sigur, de-a lungul vietii, drumurile noastre se intersecteaza, pentru ca eu... mai mult
Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 13:37
In Romania, 20% din cifra de afaceri a firmelor este conectata cu societati offshore, din asa-numitele paradisuri fiscale.
State precum Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas si Belize reprezinta destinatii populare pentru antreprenori, caci ofera un regim foarte avantajos de taxare.
Mai exact, birurile sunt mici sau inexistente, asa ca multi afaceristi prefera sa-si inregistreze business-ul in paradisurile fiscale decat in tarile in care activeaza efectiv.
Insa care e situatia din Romania?
Analiza realizata de KeysFin si remisa Ziare.com arata ca, in 2015, erau inregistrate oficial peste 5.300 de societati cu cel putin un actionar persoana judiciara cu regim offshore, care au derulat afaceri de 48 miliarde de euro. Aceasta suma reprezinta aproximativ 20% din totalul cifrei de afaceri la nivel national.
E mult, e putin? Depinde de cum punem problema. Insa un singur lucru e cert: statul roman se vede vaduvit de sume importante din taxe si impozite. Insa ideea e ca oamenii ...citeste mai departe despre "Romania si paradisurile fiscale: 20% din cifra de afaceri a firmelor e conectata cu societati offshore" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Octombrie 2016, ora 12:47
Presiunea exercitata de Comisia Europeana asupra politicilor fiscale din micul ducat al Luxemburgului tinde sa demoleze mitul paradisului fiscal din centrul Europei. Cea mai profitabila marfa de export a statului minuscul din UE a fost vreme de cateva decenii reducerea taxelor.
Artizanul economiei luxemburgheze, Marius Kohl, s-a retras la pensie in cursul anului trecut, lasand in spate o zona agitata si rascolita de acuzele lansate de Comisia Europeana impotriva organismelor de stat din ducat si a cel putin doua mari companii internationale, suspectate de a fi beneficiat de ajutoare din partea statului luxemburghez, arata Wall Street Journal.
Maestrul confidentialitatii
Pentru directorii corporatiilor internationale cu sediul in Luxemburg, 50.000 la numar, Marius Kohl este "Monsieur Ruling" sau "Stapanul taxelor". Fost director al departamentului de stat Societes 6, Kohl este cel care a negociat nivelul taxelor pentru fiecare dintre "refugiatii" de renume mondial care si-au adapostit profiturile in Luxemburg. Kohl a detinut ani in sir dreptul de a negocia si de a accepta sau refuza intelegerile confidentiale cu mogulii economiei mondiale.
"Puteam sa spun Da sau Nu. Uneori este mai covenabil sa negociezi cu o singura persoana", explica Kohl. Rolul sau si al Societres 6 nu este insa atat de bine vazut si de mecanismele de reglementare fiscala din lumea intreaga. Miliarde de dolari au scapat anual impozitelor aplicate in tarile de origine ale firmelor, prin... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 08:16
Dupa ce a fost "ranit si zdrobit" de miniciunile fostului sau ministru al Bugetului, care a recunoscut ca are un cont secret in Elvetia, presedintele francez Francois Hollande duce lupta impotriva coruptiei si paradisurilor fiscale la un alt nivel, printr-un amplu proiect de lege, care prezinta o serie de similaritati cu masurile luate in Romania, in 2002.
Scandalul de coruptie in care a fost implicat ministrul Bugetului din Franta, Jerome Cahuzac, a reprezentat unul dintre pretextele invocate de seful statului francez care a spus, miercuri, dupa o sedinta a consiliului ministrilor, ca vrea sa dea o replica rapida luptei impotriva fraudelor bancare in general si a paradisurilor fiscale in particular.
Hollande a subliniat necesitatea unei lupte "implacabile" impotriva derivelor provocate de lumea banului si a speculatiei financiare: "Trebuie sa reactionam rapid, pentru ca francezii ne cer acest lucru, o republica exemplara este una in care lupta impotriva fraudei fiscale trebuie sa poata fi operata cu succes".
Infiintarea unui parchet financiar anticoruptie, declaratia de avere obligatorie, sanctiuni mai aspre pentru functionarii statului si introducerea unor serii de actiuni obligatorii pentru banci, printre care publicarea anuala a cifrei de afaceri, sunt doar cateva dintre "armele" pe care vrea sa le foloseasca Hollande in lupta.
Toate acestea au fost deja aprobate in Romania, incepand din 2002, iar consultantul financiar Ionel Blanculescu remarca... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 08:30
Noile taxe bancare din Cipru nu i-a luat pe nepregatite pe milionarii romani care si-au depozitat banii in acest paradis fiscal.
"A fost o lovitura pentru oamenii de afaceri rusi"
Miliardarul Ion Tiriac, omul de afaceri Gabriel Popoviciu sau seful Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, se numara printre milionarii ale caror nume au fost asociate cu investitiile in offshore-uri din Cipru.
Contactat de Business24, Pogonaru lasa de inteles ca afacerile sale in Cipru nu sunt afectate, pentru ca sunt protejate de tratatul de dubla impunere, folosit inclusiv de institutii financiare internationale, precum BERD.
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania mai spune ca nu exista niciun pericol pentru milionarii romani si ca acestia nu au niciun motiv sa isi retraga banii din depozitele bancare sau chiar sa renunte la afaceri.
Mai degraba, a fost o lovitura pentru miliardarii rusi, in conditiile in care oligarhii au cele mai multe conturi deschise in Cipru si ar pierde, in urma acestei decizii, opt miliarde de euro.
Pe de alta parte, Pogonaru crede ca adevaratul impact al impozitului introdus pe depozitele bancare se va reflecta in evolutia euro. "Va bulversa un pic Europa si vom vedea mai degraba efecte asupra euro si asupra alegerilor din Italia. Asa va fi efectul, indirect, prin euro. Este o masura indirecta", declara seful AOAR.
Referitor la initiativa statului roman, care isi propune sa modifice Codul Fiscal,... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 06:09
Companiile Cris-Tim si Gecad si-au mutat sediile in Cipru. Motivul invocat de patroni: absenta legii holdingului. Realitatea: impozitarea excesiva din Romania.Din ce in ce mai multi oameni de afaceri romani, exasperati de programul anticriza al Guvernului Boc, isi muta afacerile in paradisurile fiscale. In acest fel pierde bugetul de stat si castiga afacerea. Iar cum in perioada de criza banii devin mai scumpi, demersul lor poate fi inteles, mai ales ca in cei 20 de ani de economie libera nu s-a dat, inca, o lege a holdingurilor.
Primii care au anuntat ca si-au mutat sediul social in Cipru au fost sotii Timis, proprietarii Cris-Tim. Cei doi au infiintat o companie in Cipru, Rangeglow Limited, societate care a preluat peste 99% dintre actiunile Recunostinta Prodcom Impex (inregistrata la Filipestii de Padure, judetul Prahova, zona defavorizata pana in 2009) si Cristim 2 Prod Com - doua dintre principalele entitati ale grupului.
"Am recurs la acest procedeu deoarece in Romania nu este recunoscuta legea holdingului, iar un grup de firme cum este Cris-Tim are de patimit, cel putin pe partea de impozite
In acest fel, daca vreau sa investesc in una dintre firmele din grup, atunci nu mai sunt nevoit sa platesc o mie de impozite", a declarat Radu Timis, presedintele grupului Cris-Tim.
Nici sotii Georgescu, actionarii companiilor membre ale GECAD Group, nu au ramas imuni la avantajele financiare aduse de paradisurile fiscale. Drept urmare Concentric Limited, o... mai mult
Sambata, 05 Septembrie 2009, ora 23:12
Oamenii de afaceri romani care si-au inregistrat firmele in asa-numitele "paradisuri fiscale" nu sunt ingrijorati de declaratiile dure ale celor mai industrializate state la adresa unor asemenea regimuri fiscale.Exista, asadar, o lista "neagra", a statelor care nu respecta reglementarile fiscale, ce cuprinde tari precum Costa Rica, Malaezia, Filipine si Uruguay, dar si o lista "gri", a tarilor care le respecta partial.
Pe cea din urma lista figureaza 38 de tari - intre care Monaco, Liechtenstein, Olanda, Elvetia, Luxemburg, Belgia, Insulele Cayman, Bahamas si Gibraltar.
Decizia tarilor G-20 se aplica si romanilor care fac afaceri in cele 64 de paradisuri fiscale existente la nivel mondial. Cunoscutul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a declarat pentru Gandul ca situatia sa financiara, precum si operatiunile bancare in context economic, nu-i sunt afectate de noile cerinte.
"Eu nu operez pe piata paradisurilor fiscale. Operez in Cipru, care este o tara europeana, bine organizata din punct de vedere comercial, total transparenta si unde intreg circuitul financiar s-a regularizat. Avantajul consta in faptul ca impozitarea este cu 10% mai mica decat in celelalte state europene", a precizat Vantu, care controleaza firma Elbahold Ltd., inregistrata in Cipru.
Tara este preferata, de altfel, pentru afaceri si de George Copos, Irinel Columbeanu si Siminel Andrei. Un alt om de afaceri care si-a transferat actiunile intr-o tara cu fiscalitate redusa - in acest caz fiind vorba despre... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2009, ora 09:27