Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

(P)

Motivele pentru care romanii aleg sa isi deschida afaceri in Bulgaria

Motivele pentru care romanii aleg sa isi deschida afaceri in Bulgaria


Mediul de afaceri din Bulgaria creeaza de cativa ani numeroase oportunitati pentru antreprenorii straini. Vecinii nostri au inteles foarte bine cat de important este sa aduci banii altora in propria tara, iar pentru a-i convinge pe straini sa investeasca in tara lor, au creat un cadru fiscal foarte avantajos pentru antreprenori.

In comparatie cu tara noastra, unde continua sa persiste mentalitatea guvernantilor ca un om care investeste un ban intr-o afacere trebuie supra taxat si descurajat printr-un cadru legislativ instabil sa isi deschida o afacere, tara vecina a inteles ca, atunci cand e greu sa te dezvolti cu propriile resurse, e mai sanatos sa ii stimulezi pe cei cu bani sa creeze afaceri sanatoase in propria ta tara.

Singurul aspect care v-ar putea determina sa faceti un pas in spate inainte de a investi in tara vecina ar fi faptul ca nu cunoasteti limba si legislatia bulgara, dar pana si acum detaliu se poate rezolva fara probleme in ziua de azi deoarece puteti apela la o firma specializata care sa va ajute in acest sens.

Avocat Bulgaria Denislav Marinov este un bun exemplu care vine in ajutorul romanilor interesati sa isi deschida o afacere pe teritoriul bulgar.

Specialistul este vorbitor de limba romana, engleza si rusa, membru al Baroului Ruse, si ofera servicii juridice din domeniul comercial, administrativ, fiscal, precum si reprezentanta procesuala, intermediere si consultanta in domeniile mai sus amintite. Pe langa serviciile de consultanta si traducere, acesta va ajuta inclusiv cu inregistrarea de reprezentante comerciale. Mai mult decat atat, intervine in contactele si parteneriatul cu firme din strainatate si va informeaza despre seminare, targuri si burse din domeniul dumneavoastra de interes.

Se stie ca in tara vecina platiti cam jumatate pretul pe serviciile de contabilitate in comparatie cu aceleasi servicii oferite in Romania, iar cum firma mai sus amintita are o colaborare foarte buna cu o firma de contabilitate din Ruse, puteti obtine prin intermediul ei cea mai ieftina si buna contabilitate pentru firma pe care o deschideti pe teritoriul bulgar.

Evident ca, in cazul in care sunteti o firma mica, cu o cifra de afaceri sub 25.000 euro (50000 leva), puteti opta pentru a va face singuri contabilitatea primara, fara a mai apela la o firma de contabilitate, ceea ce in Romania nu mai este posibil de ani buni.

Insa motivele pentru care Bulgaria a reusit sa fie considerata un adevarat paradis fiscal se datoreaza faptului ca aici impozitul pe profit este de doar 10%, comparativ cu 16% cat e in Romania, impozitul pe dividente e de 5%, birocratia este incomparabil mai putin simtita fata de ceea ce intalnim in Romania.

Daca decideti sa deschideti o firma unde sa angajati muncitori bulgari, e bine sa stiti ca aici salariile sunt usor mai mici decat in Romania si ca pentru acestia veti plati mai putin pe asigurarile sociale decat in tara noastra. Administratorul unei firme in statul bulgar plateste aceste contributii doar daca are un contract de administrare.

Statul bulgar a decis sa solicite la infiintarea oricarei firme drept capital social o suma simbolica de doi leva (aceasta echivaland cu 1 euro), astfel orice persoana poate sa-si deschida propria afacere in Bulgaria.

Costul total de deschidere a unei firme neplatitoare de TVA (adica cu o cifra de afaceri sub 25.000 euro/ an) in Bulgaria nu depaseste 300 euro, cu tot cu comisionul platit intermediarului care va ajuta sa scapati de drumuri in tara vecina, de acte, traduceri de documente si tot ce e nevoie pentru ca un roman dornic sa investeasca in statul vecin sa nu trebuiasca decat sa se concentreze pe realizarea unui bun plan de afaceri.

Stim cu totii ca orice firma nu-si poate desfasura activitatea daca nu are un sediu, insa in Bulgaria pot coexista mai multe sedii de firme in acelasi spatiu, pe aceeasi adresa. De multe ori veti gasi firme care intermediaza deschiderea propriei afaceri in statul bulgar care o sa va ofere gratuit sediul de firma si se vor ocupa totodata si de primirea / furnizarea corespondentei.

Un alt avantaj este faptul ca atunci cand aveti o firma in Bulgaria, in calitate de persoana juridica puteti sa cumparati si inmatriculati mai multe masini doriti, iar cum orasul Ruse se afla la o distanta foarte mica de Bucuresti, adica la doar 76 km, puteti foarte usor sa profitati din plin de avantajele legislative ale tarii vecine si sa folositi fara probleme autovehiculele in Romania in interes propriu sau comercial.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5245 ori