Ciprul - primul front deschis de UE impotriva paradisurilor fiscale

Vineri, 29 Martie 2013, ora 12:11
2184 citiri
Ciprul - primul front deschis de UE impotriva paradisurilor fiscale
Masurile draconice impuse Ciprului reprezinta un mesaj de descurajare a activitatilor offshore

Masurile draconice impuse Ciprului pentru obtinerea ajutorului financiar ascund un mesaj foarte clar, de descurajare a activitatilor offshore, este de parere analistul financiar Dragos Cabat. Alte tari europene cu sisteme fiscale foarte "prietenoase", precum Luxemburg, Olanda sau Bulgaria, ar putea urma pe lista.

"Cred ca Cipru a fost un prim pas al Uniunii Europene. Ce se va intampla cu celelalte tari va depinde, intr-o mare masura, si de puterea fiecareia de a negocia cu Bruxelles-ul. Dar, in mod sigur, vor limita foarte mult sistemele de paradis fiscal", sustine Dragos Cabat.

De altfel, preocuparea pentru combaterea evaziunii fiscale este in crestere atat in Europa, cat si in SUA. David Cameron a pus fenomenul spalarii banilor in domeniul corporativ in fruntea agendei G8, iar Congresul american a aprobat Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), o lege care forteaza institutiile financiare din strainatate sa isi dezvaluie clientii americani.

Si Romania se aliniaza acestui trend international, prin cateva propuneri guvernamentale de modificare a Codului fiscal, care au ca scop descurajarea tranzactiilor financiare catre firme offshore. Astfel, statul isi propune sa impoziteze cu 50%, direct la banca, banii care se duc catre state cu care Romania nu are conventii de evitare a impunerii duble.

Paradisuri fiscale in marile economii

Nu toate paradisurile fiscale sunt destinatii cu plaja si clima calda. Statul american Delaware are o populatie de 917.000 de locuitori si 945.000 de companii. Tot in respectabilele State Unite, Miami reprezinta un important centru financiar pentru nerezidenti, oferind deponentilor din economiile emergente protectia necesara pentru a scapa de autoritatile de acasa.

Chiar ploioasa capitala a Marii Britanii, o promotoare a tranzactiilor valutare offshore in anii '50, inca isi mai ajuta clientii bancari sa se ascunda de privirile iscoditoare. Companiile-paravan si parteneriatele cu raspundere limitata ajung deseori in dosarele de coruptie.

Harta paradisurilor fiscale: Cate trilioane de euro ascund acestea

Masurile draconice lovesc in rusi

Conform acordului convenit cu creditorii internationali, Cipru trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro pentru a putea beneficia de 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. Deponentii care au sume mai mari de 100.000 de euro la primele doua mari banci din tara, Bank of Cyprus si Laiki Bank, vor pierde o parte importanta din acesti bani.

Exista estimari ca 40% din depozitele bancare din Cipru ar apartine companiilor si oamenilor de afaceri rusi, o suma de aproximativ 24 miliarde euro, potrivit Moody's. Mai mult, prin sistemul financiar din Cipru au trecut tranzactii rusesti de aproximativ 90 miliarde euro, potrivit datelor bancii centrale de la Moscova, datorita regimului fiscal mai favorabil, cu taxe mai mici pe castigurile de capital si dividende.

#masuri Cipru, #Cipru zona euro, #taxare depozite Cipru, #taxare depozite zona euro , #Impozit profit