Bulgaria, noul paradis fiscal. Ce ii "ademeneste" pe investitorii romani?

Luni, 02 Iulie 2012, ora 08:58
2705 citiri
Bulgaria, noul paradis fiscal. Ce ii "ademeneste" pe investitorii romani?

Investitorii romani aleg sa isi deschida firme in Bulgaria, anul trecut numarul companiilor romanesti inregistrate in Bulgaria crescand cu aproape 50%. Cu ce "ademeneste" Bulgaria investitorii romani?

Romanii nu sunt singurii care se reorienteaza catre Bulgaria. Numarul firmelor provenite din Grecia a crescut cu 72%, la 3.781 de firme.

Printre motivele care determina investitorii romani sa isi inceapa afacerea in Bulgaria se numara cota unica, valoarea TVA-ului sau plafonul contributiilor fiscale, este de parere Gabriel Biris, avocat specializat pe probleme de fiscalitate.

"Din punct de vedere fiscal, stau mult mai bine decat noi, atat in ceea ce priveste cota unica, care este de 10% in Bulgaria, dar si TVA-ul care este de 20% si, mai ales, pe contributii sociale, unde au 29% plafonat la 1.000 de euro, 2.000 de leve.

Practic, indiferent de cat trebuie sa dai salariul unui bulgar, mai mult de 290 de euro nu platesti la contributiile sociale, angajat plus angajator. Au o administatie fiscala mult mai eficienta decat a noastra si au restructurat-o cu proiecte finantate de Banca Mondiala", a precizat Gabriel Biris, avocat partener Biris Goran, pentru Business24.

In plus, stabilitatea politica, birocratia mai putin "stufoasa" si un ministru de finante care se afla in top 100 cele mai citate personalitati ale lumii, ar putea contribui la decizia investitorilor de a alege sa investeasca in Bulgaria.

"Bulgaria are o legislatie fiscala ceva mai competitiva decat a noastra, are o imagine ceva mai buna decat a noastra, are stabilitate politica ceva mai buna decat a noastra, are un ministru de finante, care este printre cele mai citate 100 de personalitati economice ale lumii.

Practic, leva este legata de euro chiar daca nu sunt inca in zona euro, sunt mult mai prietenosi cu investitorii straini decat sunt ai nostri. Ma refer la birocratia locala, la cat sunt de deschise autoritatile locale fata de investitori", a mentionat Biris.

Cu toate acestea, nu putem vorbi de un fenomen, Bulgaria este o tara de la care Romania ar trebui sa invete, crede consultantul fiscal.

"Nu putem asista la un fenomen de amploare. Sunt probleme care tin de partea operationala. Iti faci o firma in Bulgaria nu ca sa faci afaceri in Romania pentru ca nu poti, sunt alte prevederi legale care te impiedica.

Noi trebuie sa ne uitam la bulgari ca sa invatam de la ei. Nu mai avem niciun motiv sa ne uitam de sus la bulgari, daca ne uitam la evolutia lor in ultima perioada", a precizat Biris.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#taxe Bulgaria, #investitii Bulgaria, #legislatie Bulgaria, #investitori romani Bulgaria , #Investitii