Mecca afaceristilor. Topul celor mai bune orase pentru business

Miercuri, 17 August 2011, ora 18:01
1721 citiri
Mecca afaceristilor. Topul celor mai bune orase pentru business

Regiuni cum ar fi Asia, Orientul Mijlociu si America de Sud, au cunoscut o crestere rapida, combinata cu imbuntatirea infrastructurii si, in unele cazuri, chiar cu o simplificare a legislatiei. Organizatiile multinationale s-au grabit sa profite de acest lucru, marind numarul de angajati in aceste tari si stabilind noi centre de birouri in pietele emergente.

Spre exemplu, bancile HSBC si Barclays si au declarat ca vor majora numarul de angajati in Asia, in timp ce vor reduce din cheltuieli in pietele deja dezvoltate. GE si-a mutat sediul central de la X-ray, din Statele Unite, in Beijing.

Aparitia acestor centre de afaceri noi a fost, uneori, in detrimentul celor traditionale, cum ar fi New York, Frankfurt si Londra.

Locul 10. Paris

Paris, unul dintre cele mai importate centre culturale, este si unul dintre cele trei orase, din Europa de Vest, prezente in topul celor mai bune metropole pentru afaceri, intocmit de cnbc.

Capitala Frantei gazduieste un numar mare birouri, datorita economiei sale avansate. Serviciile profesionale si sectorul de asigurari sunt foarte bine reprezentante in Paris, in timp ce firmele de automobile si miniere sunt cele mai putin vizibile.

Orasul este „caminul” gigantului bancar francez BNP Paribas si al asiguratorului AXA.

Chiriile pentru spatiile de birouri au crescut cu 9% in 2010.

Locul 9. Dubai

Dubaiul este polul afacerilor de top, din Orientul Mijlociu si din regiunea africana. Orasul a beneficiat si de statul de paradis fiscal, pentru companiile straine, pe fondul tulburarii politicie in lumea araba.

Dubai a atras mai mult de 70% dintre firmele chestionate de CB Richard Ellis, din sectoarele de servicii si de bunuri industriale. Avand in vedere locatia privilegiata pe care o are metropola, la jumatate drumului dintre Europa si Asia, Dubaiul a fost, de multe ori, un factor de decizie si un punct strategic, puncteaza publicatia amintita.

Stimulentele pentru investitori, cum ar fi scutirile de taxe si o atitudine mai liberala fata de cultura occidentala (femeile nu sunt obligate sa isi acopere capul, asa cum se intampla tarile arabe) au facut ca Dubaiul sa fie un oras popular pentru personalul expatriat. 

Cu toate acestea, exista si unele restrictii din partea guvernului, care fac situatia dificila pentru companiile internationale sa opereze pe piata locala. De exemplu, intreprinderile trebuie sa fie detinute, in proportie de 51% de un cetatean al Emiratelor Arabe Unite.

Locul 8. Madrid

Madrid gazduieste 75% din companiile din mass-media, tehnologie si din sectorul telecomunicatiilor, un nivel similar cu cel inregistrat de New York. In orasul spaniol se afla compania Telefonica, al doilea operator de telecomunicatii, din punct de vedere al marimii, din Europa.

Madrid este al treilea oras ca marime, din Uniunea Europeana, care contribuie cu mai mult de 12% la produsul intern brut al Spaniei.

Locul 7. Beijing

Beijing este unul dintre cele mai populate orase din lume, cu aproximativ 20 de milioane de locuitori. In metropola chineza exista o mare concentratie de societati miniere, de constructii si agricole.

Firmele care au un nivel ridicat de interactiune cu agentiile guvernamentale si cu companiile detinute de stat, precum si cele din sectoarele reglementate, cum ar fi cel energetic si minerit, au tendinta de a infiinta un birou in centrul politic al Chinei.

Companiile care incearca sa acceseze pietele in dezvoltare au, de asemenea, o prezenta considerabila in oras. Sectorul auto din Beijing a explodat in ultimii ani, dupa ce statul asiatic a devenit cea mai mare piata de automobile, dupa vanzari.

Locul 6. Moscova

Firmelor internationale le este greu sa se descurce in Rusia, fara sa aiba o reprezentanta pe piata locala, avand in vedere nivelul mare de birocratie si coruptie, principalele aspecte pe care le au de infruntat oamenii de afaceri. Totusi, printre avantaje se pot aminti infrastructura mai buna si nivelul mai ridicat de dezvoltare, comparativ cu alte orase.

Locul 5. Shanghai

In Shanghai se afla cele mai importante institutii financiare si bursiere, din China, care primesc suficient de multe injectii de capital de la Hong Kong.

Pozitia sa pe fluviul Yangtze le ofera, de asemenea, companiilor un acces mult mai rapid la fabricile de baza, la facilitatile de cercetare si dezvoltare. In oras exista multe unitati miniere, fabrici de constructii si societati de marfuri.

Locul 4. Londra

Londra are o lunga istorie drept unul dintre centrele din lume unde se desfasoara afaceri de top, dar, in ultimii ani, o serie de piete emergente au contestat statul sau.

Orasul atrage, in continuare, cel mai mare numar de companii internationale, din Europa si domina sistemul financiar-bancar si cel de servicii profesionale din intreaga lume. Londra are peste 480 de banci si gazduieste colosi financiari, cum ar fi Rio Tinto.

Londra contribuie cu mai mult de 20% la economia Marii Britanii.

Locul 3. Tokyo

Tokyo gazduieste 47 de companii prezentein topul Fortune 500, inclusiv Honda, Sony si Mitsubishi.

Orasul este, de asemenea, sediul central pentru mai multe banci importante pe plan mondial, pentru cea mai mare societate de investitii si pentru cea mai mare companie de asigurari. Chiriile au scazut, anul acesta, cu mai mult de 11%, fata de anul precedent, iar orasul a devenit preferat de chiriasi.

Locul 2. Singapore

Singapore, cel mai mare oras din Asia, a devenit poarta de acces pentru intreprinderi si pentru investitori, in „goana” lor pentru dobandirea accesului pe pietele de consum.

Un avantaj major pentru Singapore a fost faptul ca se afla pe acelasi fus orar cu piete-cheie, din Asia, precum China, Hong Kong si Malaezia. In Singapore se afla sediile centrale a doua companii gigant, precum Flextronics si Wilmar International.

Locul 1. Hong Kong

Hong Kong este cel mai popular oras din lume, pentru intreprinderile internationale si reflecta o schimbare in puterea economica din Asia, in ultimii ani.

Hong Kong detine o pozitie unica, datorita locatiei sale si lipsei de restrictii de proprietate al strainilor, care permit companiilor sa opereze la nivel global. Orasul este vazut ca un centru pentru „afacerile la cheie”.

Printre multinationalele care ofera servicii financiare isi au sediul in Hong Kong se numara Morgan Stanley, Deutsche Bank si Credit Suisse.

 

#afaceri, #business, #top orase afaceri , #stiri BNP-Paribas