Criza din Cipru: Milionarii romani au stiut cum sa-si protejeze conturile

Marti, 19 Martie 2013, ora 06:09
5707 citiri
Criza din Cipru: Milionarii romani au stiut cum sa-si protejeze conturile
Florin Pogonaru, unul dintre milionarii romani cu depozite bancare in Cipru

Noile taxe bancare din Cipru nu i-a luat pe nepregatite pe milionarii romani care si-au depozitat banii in acest paradis fiscal.

"A fost o lovitura pentru oamenii de afaceri rusi"

Miliardarul Ion Tiriac, omul de afaceri Gabriel Popoviciu sau seful Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, se numara printre milionarii ale caror nume au fost asociate cu investitiile in offshore-uri din Cipru.

Contactat de Business24, Pogonaru lasa de inteles ca afacerile sale in Cipru nu sunt afectate, pentru ca sunt protejate de tratatul de dubla impunere, folosit inclusiv de institutii financiare internationale, precum BERD.

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania mai spune ca nu exista niciun pericol pentru milionarii romani si ca acestia nu au niciun motiv sa isi retraga banii din depozitele bancare sau chiar sa renunte la afaceri.

Mai degraba, a fost o lovitura pentru miliardarii rusi, in conditiile in care oligarhii au cele mai multe conturi deschise in Cipru si ar pierde, in urma acestei decizii, opt miliarde de euro.

Pe de alta parte, Pogonaru crede ca adevaratul impact al impozitului introdus pe depozitele bancare se va reflecta in evolutia euro. "Va bulversa un pic Europa si vom vedea mai degraba efecte asupra euro si asupra alegerilor din Italia. Asa va fi efectul, indirect, prin euro. Este o masura indirecta", declara seful AOAR.

Referitor la initiativa statului roman, care isi propune sa modifice Codul Fiscal, in asa fel incat sa taxeze cu 50% toate tranzactiile catre tari cu care Romania nu are conventie pentru schimbul de informatii, Pogonaru nu crede ca va avea efect.

"Nu cred ca, din punct de vedere al anilor colectati la Fisc, va insemna mare lucru.

Cei care fac acest lucru sunt profesionisti care isi schimba locatia sau schimba statute juridice", spune omul de afaceri. Cu alte cuvinte, Fiscul ar putea profita un an, dar atat, pentru ca in anul urmator firma deja este relocata.

Romania, paradis fiscal?

Seful AOAR sustine ca initiativa statului ar putea fi considerata "naturala", pentru ca vine intr-un context international. Pe de alta parte, intrucat legislatia europena nu este uniforma, exista state ale Uniunii Europene, precum Cipru sau Olanda, care sunt offshore-uri si care vor continua sa aiba regimuri fiscale favorabile.

Pogonaru mai spune ca este si o problema de identificare a offshore-ului, pentru ca, in anumite conditii, inclusiv Romania ar putea primi acest statut, daca se analizeaza impozitul de sub 10%.

"Probabil ca incet, pe plan european, se va ajunge la un regim fiscal uniform, care nu stiu daca este neaparat in favoarea Romaniei. Noi suntem interesanti prin taxarea unica, de 16%. Daca pierdem acest avantaj competitiv, avem o problema", subliniaza Pogonaru.

Contextul international

UE si Cipru au convenit sa taxeze toate depozitele bancare aflate in bancile cipriote. Schema de taxare este, in acest moment, urmatoare: toate depozitele bancare mai mici de 100.000 euro vor fi taxate cu 6,75%, iar cele mai mari de 100.000 euro vor fi taxate cu 9,9%. In plus, cota unica de impozitare a profitului companiilor va creste de la 10% la 12,5%.

Masura este una controversata, pentru ca se taxeaza un depozit deja garantat, asa cum atrage atentia editorialistul Business24 Constantin Rudnitchi. O astfel de masura ar avea toate sansele sa fie respinsa de Curtea Constitutionala din orice stat european.

Nu in ultimul rand, impozitul aplicat tuturor deponentilor, inclusiv persoanelor fizice, ar putea atrage proteste sociale si ar putea arunca statul cipriot intr-un haos similar cu cel prin care a trecut Grecia, dupa anuntarea masurilor de austeritate.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#paradisuri fiscale, #afaceri paradis fiscal, #Cipru impozit depozite bancare , #Companii offshore