Statele membre ale uniunii monetare s-ar putea confrunta cu o perioada de stagnare economica si diverse crize, pe masura ce moneda unica pare sa esueze in a coagula evolutia celor 19 state componente.
Tendinta tarilor mai puternice din punct de vedere economic de a se indeparta de codasele de la periferia eurozonei anunta o perioada de slabiciune economica pentru intreaga regiune, anunta cel mai recent raport al agentiei de rating Moody's, citat de The Telegraph.
Nivelul datoriilor inregistrate de multe tari din zona euro nu scade atat de repede pe cat sperau economistii, iar reformele bat pasul pe loc, vulnerabilitatea tarilor din regiune in fata unor eventuale socuri economice fiind extrem de ridicata, afirma analistii agentiei de rating.
"Suntem intr-o faza de crestere economica redusa, iar perspectiva arata ca aceasta este posibil sa se atenueze si mai mult", anunta Dietmar Hornung, specialist riscuri de tara in cadrul Moody's.
"Europa ar fi trebuit sa fie un proiect al ideilor convergente, al politicilor comune, al cresterii economice si veniturilor ridicate, dar tot ceea ce vedem este o Europa a divergentelor", sustine acesta.
Echilibrul pare sa se fi rupt atat intre revenirea fulminanta a Irlandei si adancirea crizei economice din Grecia, dar si intre expansiunea Germaniei si Olandei in fata slabelor performante inregistrate de Italia.
"Toata lumea spera ca tarile mai slabe din punct de vedere economic sa depaseasca acest handicap, dar in realitate... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 17:31
1Tarile din zonele euro au incercat sa opreasca publicarea ultimului raport al FMI privind datoria Greciei, au precizat vineri surse apropiate acestui caz.
Se pare ca tarile euro ar fi incercat in zadar sa impiedice publicarea de catre FMI a unei analize sumbre despre datoria Greciei, care a dat un motiv in plus guvernului de stanga de la Atena sa strige ca este indreptatit apelul catre alegatori de a vota "nu" la referendum, transmite agentia Reuters, care citeaza sursele.
Se pare ca cei care au insistat pentru publicarea raportului in aceasta saptamana au fost americanii.
Premierul grec Alexis Tsipras s-a adresat din nou natiunii, vineri, sustinand ca cel mai recent raport al FMI demonstreaza ca are dreptate cand spune ca datoria tarii trebuie restructurata.
El i-a indemnat pe greci sa vina cu calm la referendum si sa aleaga calea pe care vor merge cantarind argumentele, nu sloganurile, si in acest fel sa vada ca singurul vot corect este "nu".
Raportul FMI a expus pe ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Zona euro a incercat sa opreasca un raport FMI, americanii au insistat sa fie publicat - surse" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 22:12
Iesirea Greciei din zona euro este mai putin probabila decat in perioada de varf a crizei financiare din 2012, in timp ce riscurile de contagiune raman la un nivel mai scazut decat in urma cu trei ani, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Moody's.
"Impactul asupra ratingului creditului celorlalte tari din regiune va fi mai putin pronuntat decat in 2012, intrucat riscul contagiunii a scazut, iar oficialii au, in prezent, instrumente mai puternice pentru a limita daunele provocate de un astfel de eveniment", a afirmat Colin Ellis, analist Moody's, citat de Mediafax.
Cu toate acestea, analistii Moody's apreciaza ca o eventuala iesire a Greciei din regiunea euro ar duce la cresterea tensiunilor de pe piata si la o noua recesiune in zona euro.
"Iesirea oricarui stat din zone euro ar reprezenta un moment definitoriu pentru euro: ar indica faptul ca uniunea monetara este divizibila", a afirmat Ellis.
In Grecia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate in 25 ianuarie, ca urmare a esecului alegerii unui nou presedinte, fapt care a crescut ingrijorarile referitoare la posibilitatea ca partidul de extrema stanga Syriza sa preia conducerea Greciei.
La inceputul lunii ianuarie, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat ca vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii de creditorii internationali (troica UE-BCE-FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, sa negocieze restructurarea datoriei publice. mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 11:55
Situatia din Grecia se inrautateste, pe masura ce criza politica din statul elen se accentueaza. Daca pana acum problema Greciei era strict legata de situatia economica, acum politicul este cel care ridica semne de intrebare, alegerin anticipate urmand sa fie organizate in curand.
Dupa doar cateva saptamani de la alegeri, timp in care partidele care au obtinut destule voturi pentru a intra in Parlament, nu au reusit sa cada de acord asupra formarii unui guvern, s-a anuntat organizarea de noi alegeri, in urmatoarele luni.
Constantin Rudnitchi a declarat, in cadrul unui interviu acordat Business24, ca grecii probabil nu vor vota diferit, situatia putand sa fie chiar mai rea pentru Europa, pe masura ce partidul de extrema stanga are ocazia sa castige si mai multe voturi.
Situatia se complica din cauza pozitiei puternice anti-austeritate adoptate de Syriza, partid condus de Alexis Tsipras. Acesta vrea renuntarea la masurile de austeritate si retragerea promisiunilor facute de fostii lideri greci Uniunii Europene si Fondului Monetar International, promisiuni de care a depins acordarea celei de-al doilea ajutor financiar.
Business24: Dupa mai multe luni de acalmie, s-a revenit la discutia despre iesirea Greciei din zona euro. Care este parerea dumneavoastra despre aceasta situatie?
Constantin Rudnitchi: Pe aceasta tema se discuta de un an de zile sau mai mult. Cred insa ca acum chestiunea e mai complicata, in sensul ca se amesteca factorii economici - despre... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 18:05
Tratatul fiscal, semnat vineri la Bruxelles, incurajeaza inegalitatea de tratament intre tarile mari si cele mici din UE si nu are prevederi privind surmontarea impasului recesiunii economice, potrivit unui studiu al GeoPOL.
O consecinta a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in Uniunea Europeana si zona monetara UE este "o Europa a austeritatii si inegalitatii", care "contravine idealului care a stimulat edificarea Uniunii Europene: o Europa democratica si prospera", se arata in raportul Institutului de Analiza, Strategie si Prognoza GeoPOL.
Pe de alta parte, fara acest document vulnerabilitatea zonei euro ar fi sporit, "cu consecinte grave asupra pilonului economic al UE".
Subtextul tratatului sugereaza clar ca "decalajele economice structurale existente intre statele din zona euro n-au fost inca recuperate, ci dimpotriva: in vreme ce Germania si alte cateva state membre si-au diminuat sistematic dezechilibrele bugetare prin cresterea nivelului competitivitatii si reformarea sectorului corporatist, Italia, Grecia, Spania si Portugalia n-au reusit aceasta performanta.
Mai mult decat atat, in ultimele tari costul cu forta de munca a crescut mai repede decat nivelul productivitatii. La dezechilibrele bugetare s-au adaugat dezechilibrele de cont curent, combinatie nociva finantata de catre bancile statelor cu economii puternice", de unde aparitia a doua zone euro, "una a Nordului, prospera, dar ponderata in privinta cheltuielilor bugetare... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 15:23
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a afirmat, vineri, la Pretoria, ca nu crede ca 2012 va fi "sfarsitul monedei euro", in ciuda crizei datoriilor din zona euro, transmit AFP si Reuters.
De asemenea, Lagarde s-a declarat increzatoare ca Grecia va ramane in zona euro.
La randul sau, ministrul de Finante din Asia de Sud, Pravin Gordhan, a declarat in conferinta de presa comuna cu Christine Lagarde ca trebuie adoptate masuri mai ample pentru rezolvarea volatilitatii valutare pe plan mondial, cauzata de criza datoriilor.
Joi, euro a coborat sub pragul de 1,28 dolari, pentru prima data in ultimele 16 luni, din cauza incertitudinilor cu privire la criza datoriilor din zona euro si a soliditatii sistemului bancar european.
In jurul orei 14.07 GMT, moneda euro a coborat pana la 1,2797, cel mai scazut nivel inregistrat de moneda unica dupa data de 13 septembrie 2010.
Anterior, in jurul orei 13.15 GMT, moneda euro s-a depreciat pana la valoarea de 98,48 yeni, cel mai scazut nivel inregistrat de euro in raport cu moneda japoneza dupa luna decembrie 2000 mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 11:10
Europa se lupta cu criza datoriilor publice, iar cea mai mare temere este legata de falimentul celei mai mari banci de pe continent, fapt ce ar da nastere unei panici generale similara cu cea provocata de falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.Autoritatile europene sunt pregatite sa foloseasca sute de miliarde de euro pentru a preveni falimentul unui gigant bancar.
Turbulentele din Europa ar putea sa se raspandeasca rapid peste Atlantic din cauza structurii sistemului financiar global. Economiile deja afectate ar putea intra rapid in faliment.
"Aceasta criza ar putea fi mult mai grava decat falimentul Lehman Brothers", a declarat investitorul George Soros, invocand lipsa de autoritate a sistemului financiar european in vederea administrarii unei crize bancare de o asemenea gravitate". "Problema este foarte serioasa.
Este nevoie de o criza, pentru dobandirea girului politicienilor europeni, in scopul crearii unei asemenea autoritati, dar tot nu vom sti ce masuri va intreprinde aceasta autoritate".
Nervozitatea in crestere s-a reflectat pe pietele financiare marti, cand actiunile bancilor europene au scazut cu % in ultimele saptamani.
Actiunile bancare europene se afla acum in punctul cel mai scazut din martie 2009, cand sistemul bancar mondial era inca subred in urma colapsului Lehman.
De asemenea, ofcialii euroopeni incearca sa calmeze pietele ingrijorate de raspandirea crizei datoriilor suverane.
In saptamanile urmatoare cele 17 tari din zona euro ar putea ajunge... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 12:29