JPMorgan: leul isi va continua aprecierea in 2010

Vineri, 26 Martie 2010, ora 15:57
1441 citiri
JPMorgan: leul isi va continua aprecierea in 2010

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce dobanda cheie pana la 5% in acest an, in contextul in care aprecierea leului, in ton cu celelalte monede din regiune, calmeaza inflatia si permite o relaxare mai rapida a politicii monetare, arata un raport al JPMorgan, citat de Bloomberg.

"Ne asteptam la o continuare a tendintei de apreciere" a monedelor din regiune, a declarat Miroslav Plojhar, economist in cadrul JPMorgan.

"Acest lucru incetineste inflatia. Riscul pentru aceasta perspectiva este ca reducerile de dobanzi sa fie mai semnificative in Romania si Ungaria si ca Polonia si Cehia sa inceapa mai tarziu sa inaspreasca politica monetara", a completat el.

Pentru Romania si Ungaria, scenariul de baza al JPMorgan indica o reducere a dobanzii cheie pana la 5,5% in acest an, insa banca americana nu exclude o relaxare mai mare a dobanzilor, pana la 5% in Romania si chiar sub acest nivel in Ungaria.

Leul, forintul, zlotul si coroana ceha urmeaza sa se aprecieze in continuare in acest an, in contextul in care conturile curente ale tarilor se amelioreaza. De asemenea, nivelul cursului de schimb nu reflecta inca potentialul de crestere din regiune, a mai spus Plojhar. Monedele acestor patru tari beneficiaza si de o situatia fiscala mai buna in comparatie cu Grecia, Portugalia, Irlanda sau Spania.

In acest context, bancile centrale nu au de ales si isi bazeaza deciziile pe evolutia cursului de schimb, potrivit studiului realizat de banca.

Regiunea beneficiaza si de politicile fiscale austere, cerute si in cadrul acordurilor incheiate de Fondul Monetar International (FMI) cu Romania si Ungaria, ceea ce reduce presiunile asupra bancilor centrale de a inaspri politica monetara sau de a limita nivelul relaxarii.

In zona euro, media datoriei publice va fi in acest an de 84% din PIB, putand atinge chiar 125% in Grecia, estimeaza Comisia Europeana. In Europa emergenta, numai Ungaria va depasi limita de 60% impusa de UE, cu o datorie de 79,8% din PIB. De asemenea, deficitele din zona euro vor fi in medie de 6,9% din PIB, dublu fata de limita impusa de UE.

Astfel, Romania, Ungaria si Cehia vor avea deficite sub media zonei euro, noteaza JPMorgan. In cazul Romaniei, tinta de deficit este de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an.

Plojhar a mai precizat ca Polonia va continua sa aiba cea mai puternica economie din regiune.

"In viitor, este posibil ca Cehia si Ungaria sa inregistreze o crestere relativa mult mai rapida a PIB, pentru ca pornesc de la un ritm mai lent", estimeaza analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs, #deficit, #jpmorgan, #leu, #monetara, #politica, #valutar , #stiri FMI