Grecia tot mai are nevoie de 10 mld de euro

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:32
1613 citiri
Grecia tot mai are nevoie de 10 mld de euro

Creditorii internationali ai Greciei au acceptat noile masuri pentru reducerea datoriei dar inca este necesara o finantare suplimentara de 10 miliarde de euro (12,9 miliarde de dolari) pentru a obtine aprobarea FMI, a declarat vineri pentru Reuters un oficial guvernamental elen de rang inalt.

"FMI a acceptat ca datoria Greciei va fi viabila la 124% din PIB. Deja Eurogrupul a acceptat masurile pentru reducerea datoriei Greciei la 130% din PIB in 2020 deci ramane un deficit de 5-6 puncte procentuale din PIB pentru a fi acoperit - aproximativ 10 miliarde de euro", a declarat oficialul elen.

Cea de-a doua reuniune, din ultimele zece zile, a Eurogrupului s-a incheiat miercuri dimineata fara un acord cu privire la acordarea urmatoarei transe din programul de sprijin destinat Greciei, iar ministrii de finante din zona euro au decis sa se intalneasca din nou luni.

Intrebat daca este ingrijorat de riscul ca urmatoarea transa sa nu fie eliberata, premierul grec Antonis Samaras a raspuns : "Nu am motive de ingrijorare, insa fiecare zi care trece fara o decizie impovareaza economia, pietele si cetatenii Greciei. Nu voi lasa ca sacrificiile populatiei Greciei sa fie irosite, puteti fi siguri de asta".

Controversele dintre guvernele din zona euro si FMI privind datoria Greciei au cauzat amanarea acordarii transei de 31 miliarde de euro din pachetul de salvare financiara al Greciei.

William Murray, purtator de cuvant al FMI, a declarat saptamana trecuta ca Fondul Monetar International a facut ce era necesar pentru a ajuta Grecia sa ajunga la o datorie sustenabila, sugerand ca actiuni suplimentare trebuie adoptate de creditorii europeni. "FMI a facut ceea ce era de facut in limitele competentelor sale. Cu siguranta trebuie adoptate alte masuri pentru ca Grecia sa ajunga la o datorie sustenabila", a afirmat joi oficialul FMI.

Intrebat daca aceasta inseamna ca trebuie sa faca mai multe creditorii europeni ai Greciei, Murray a raspuns ca este posibil dar a refuzat sa dea mai multe detalii.

Discutiile privind Grecia vor continua, a explicat William Murray, scotand in evidenta faptul ca seful FMI, Christine Lagarde, si-a scurtat vizita in Asia pentru a participa la o reuniune importanta a Eurogrupului.

"Cred ca aceasta este cea mai clara dovada pe care o pot da ca discutiile nu sunt blocate", a afirmat Murray, adaugand ca FMI sprijina obiectivul ca datoria publica a Greciei sa ajunga la 120% din PIB pana in 2020 pentru a fi sustenabila pe termen lung.

Totusi, pare putin probabil ca Grecia sa atinga acest obiectiv, iar pentru anul viitor se estimeaza ca datoria totala a Greciei va urca la 190% din PIB.

Miercuri, Christine Lagarde a subliniat din nou ca vrea sa vada Grecia ajungand la un nivel de indatorare sustenabil, la 120% din PIB pana in 2020, in timp ce Eurogrupul are in vedere impingerea acestui calendar pana in 2022.

Creditorii Greciei trebuie insa gaseasca insa solutii care sa permita Greciei sa-si duca la capat programul de ajustare bugetara, gratie unui ragaz suplimentar de doi ani pana in 2016. Insa acest ragaz va trebui finantat cumva si, potrivit unui raport preliminar al UE si FMI, este vorba de o finantare suplimentara de 32,6 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica grecia, #datorie grecia, #finantare grecia, #plan salvare grecia, #transa imprumut grecia, #acord FMI UE Grecia , #Grecia