Basescu: Decizia Austriei, lipsita de fairplay fata de Romania

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 12:38
2037 citiri
Basescu: Decizia Austriei, lipsita de fairplay fata de Romania

Traian Basescu si-a aratat ingrijorarea fata de anuntul Bancii Nationale a Austriei care a recomandat bancilor sa limiteze creditarea catre Europa de Sud-Est, pe care a caracterizat-o drept "o eroare, ori o neintelegere a efectelor".

Seful statului a mai vorbit despre obiectivul 2015 de aderare la euro, despre nevoia de ajustare a strategiei de dezvoltare durabila, dar si despre obiectivele pentru 2020, in conferinta "Analysing Romania's future economic potential", organizata de grupul "The Economist".

"Ati obtinut profituri uriase in Romania, iar astazi, daca va pregatiti cumva sa lasati economia Romaniei nefinantata pe timp de criza, o vom considera un act lipsit de fairplay fata de Romania. Vreau sa cred ca acest lucru nu se va intampla si ca nu vom fi pusi sa platim lacomia sistemului bancar, a imprudentei si a lipsei de respect de pe vremea cand dadeau credite cu buletinul", a spus Traian Basescu, aratandu-si supararea fata de deciziile din Austria.

Seful statului s-a aratat optimist cu privire la evolutia Romaniei, dar si cu privire la evolutia zonei euro. "Sunt convins ca, desi intarziate, deciziile corecte vor fi luate cel mai tarziu la consiliul din luna decembrie. In acelasi timp, am convingerea ca nu numai Romania are nevoie de Europa, ci si Europa are nevoie de Romania. As spune, legat de Europa in ansamblul sau, ca daca noi toti sefii de stat si de guvern avem o eroare majora, ea este aceea ca nu am avut curaj sa mergem in fata cetatenilor nostri sa le spunem ca avem nevoie de o Europa mult mai structurata".

Potrivit presedintelui Romaniei, ne aflam in fata a doua optiuni: pe de-o parte "o Europa mult mai integrata", care sa tinda spre Statele Unite ale Europei. "Asta va insemna ca UE se va putea afla la pupitrul de comanda a proceselor de globalizare. Daca vom ramane 27 de insule, fiecare manifestandu-si suveranitatea si prgoliul national, niciunul dintre noi nu se va afla la pupitrul de comanda. Nici Grecia, nici Romania, nici Polonia, nici Franta sau Germania. Toti vom culege efectele globalizarii si nu vom fi la pupitrul de comanda. Europa nu se mai poate aseza in pozitia de lidel global decat daca toata forta economiei europene este asezata intr-o singura directie. Numai asa UE va fi un actor global care va imprima directie procesului de globalizare. Altfel, vom fi in situatia de a reactiona la efectele pe care globalizarea le trimite fiecareia din statelel membre UE".

Romania isi mentine obiectivul 2015

Traian Basescu a repetat faptul ca Romania isi mentine obiectivul de intrare in zona euro pentru anul 2015, "pentru ca nimanui nu-i strica sa-si stabileasca obiective ambitioase".

"Stim foarte bine ca pentru a intra in zona euro nu sunt suficiente conditiile de la Maastricht. Poti sa ai datorie sub 60%, deficit sub 3%, dar constati ca economia ta nu este suficient de dezvoltata pentru a concura cu cele din zona euro. Ne mentinem obiectivul de intrare in 2015, pentru ca are targeturi importante, care nu fac rau nimanui, daca le atingem. In acelasi timp, stim foarte bine, ca fara o economie competitiva, nu poti fi performant in interiorul zonei euro. Asta explica prioritatea pe care o dam reformei companiilor de stat, manangementul privat, privatizarea companiilor de stat - atrag atentia asupra privatizarii CFR Marfa, unde sper sa fim atractivi. Avem in vedere procese de modernizare pentru companiile de stat ca o conditie de intrare in zona euro", a spus Basescu.

Traian Basescu a adaugat ca stie ca propunand un target ambitios pentru deficitul bugetar creeaza premise de nerealizare a unei cresteri economice eficiente. "Privind insa la scumpirea creditelor trebuie sa spunem ca impreuna cu specialistii am ajuns la concluzia ca nu avem dreptul sa ne asumam riscul unui deficit mai mare. Mergem pe aceasta varianta si, daca va fi nevoie, in primele sase luni vom aplica corectii. Daca ne-am atinge obiectivul de deficit 1,9% pe cash ne-am putea propune un deficit 0 in 2013. Desi suntem intr-o perioada de criza, indraznim sa avem abordari curajoase si nu vreau sa fac niciun fel de compozitii literare, dar trebuie sa va spun ca ma bucura faptul ca am reusit sa imprim si executivului si majoritatii parlamentare, aceasta ambitie de a nu ne abandona obiectivele in situatie de criza".

Potrivit sefului statului, absorbtia a 6 miliarde de euro inseamna o crestere economica de peste 1,5%. "Sa speram ca si pietele externe vor avea o crestere mai mare decat cea prognozata", a adaugat el.

In ceea ce priveste deficitul de 1,9% pentru anul viitor, presedintele l-a caracterizat drept un salt care pare greu de realizat, mai ales ca si planificarea cresterii economice a fost una prudenta, de 1,5% in 2012. "Daca anul acesta utilizarea de fonduri structurale se va ridica la 1,5 miliarde, anul viitor planificam, prin bugetul de stat, 6 miliarde de euro, chiar daca scepticii spun 4 miliarde. Optimistii spun 8 miliarde, pentru ca atat este alocarea pe anul viitor".

Traian Basescu sustine ca va continua aceasta politica. Potrivit presedintelui, "cresterile economice fragile dar constante ne arata ca acordarea unui procent important din resursele bugetului de stat pentru investitii reprezinta o sursa de crestere sustenabila dar si de mentinere a locurilor de munca, si chiar de creare a locurilor de munca".

Aceasta este si explicatia pentru care Romania are un somaj cu mai bine de sub 2 procente sub somajul mediu din UE, spune presedintele.

Potrivit Eurostat, in 2010 Romania a avut cel mai mare procent din PIB destinat investitiilor, iar Traian Basescu are in continuare incredere in aceasta politica.

"In acest context, care vizeaza proiecte pe termen lung, pentru reducerea decalajelor de dezvoltare si sociale, avem si un buget pentru 2012. Ne vom continua politica anului 2011: reducerea costurilor de functionare a statului, reducerea costurilor nejustificate legate de asistenta sociala si diverse beneficii, reducerea cu programe "sociale" generate de nevoi electorale si o crestere a investitiilor statului", spune el.

Strategia de dezvoltare durabila are nevoie de ajustari

Strategia de dezvoltare durabila, lansata in 2008, cand nu era previzionata criza economica ectuala, are nevoie de cateva ajustari, a declarat Traian Basescu.

"Pentru prima strategie, cea pentru 2020, obiectivele Romaniei sunt: rata de ocupare de 70% pentru cei cu varsta intre 20 si 60 de ani, reducerea emisiilor de gaze cu 20%, o pondere de 24% a energie regenerabile din energia totala, reducerea energiei primare cu 19%, reducerea ratei de parasire timpurii a scolii cu 20%, cresterea absolventilor in invatamantul tertiar al populatiei cu varsta cuprinsa intre 30 si 35 de ani", a eplicat seful statului.

Statul se bazeaza pe trei piloni pentru a obtine acest obiectiv: strategia Uniunii Europene pentru 2020, pactul europlus si strategia de dezvoltare durabila, elaborata de un grup de specialisti din Romania lansata in 2008 si care are obiective pana in 2030.

Romania: obiective pentru 2020

"Dincolo de obiectivele noastre stabilite la nivelul UE, au fost stabilite niste obiecte nationale, convergente cu instrumentele UE pentru atingerea obiectivelor propuse pentru 2020. Acestea sunt: agricultura, prin doua elemente, dezvoltarea rurala, care cuprind dezvoltarea infrastructurii si a serviciilor si dezvoltarea agriculturii, care vizeaza cresterea randamentelor si a productivitatii, aici vorbim de farimitarea terenului agricol, iar cel de-al doilea obiectiv este cresterea retelelor de depozitare si comercializare", mai spune Traian Basescu.

O alta prioritate a Romaniei pentru urmatorii 10 ani este infrastructura de transport. Basescu vorbeste despre infrastructura feroviara, despre infrastructura de transport a energiei electrice si gaze. "Ceea ce se intampla in aceste zile nu poate decat sa confirme ca nu sunt doar prioritati stabilite pe hartie, ci alocarile de resurse financiare, fie de la stat fie de la UE, sunt in crestere spectaculoasa fata de 2008", a explicat el.

Romania este departe de a fi un stat care depinde de importul de energie, crede presedintele.

"Ne producem 65% din necesarul de gaze si titei. Suntem o tara mai putin dependenta. Trebuie sa acordam atentie liberalizarii acestor piete si acelor 'baieti destepti'. Odata intrata in zona de analiza a Bruxelles-ului vom primi o rezolvare a acestui tip de probleme", spune el.

Tot o prioritate pentru 2020 pare sa fie interconectarea, atat a retelelor de electricitate, cat si de transport de gaze.

Basescu a declarat ca "interconectarea retelelor energetice este si ea o prioritate si este in curs de planificare a investitii. Sunt convins ca anul acesta vom incepe interconectarea cu partenerii din UE, in conditiile in care avem o slaba conectare spre est si sud".

Energia regenerabila ramane una din axele de investitii ale statului, care se mandreste ca facilitatile sale depasec cu mult facilitatile oferite de UE.

Turismul, biodiversitatea si problemele de schimbari climatice raman pe agenda statului care va investi in tehnologii nepoluante cu prioritate.

Guvernul va investi in diguri de aparare impotriva indundatilor, dar si in regularizari de rauri.

In ceea ce priveste reforma statului, "niciunul din politicienii romani nu a fost constient de nevoia de reformare a statului pana la venirea crizei. Ne-am vazut costurile uriase cu programele de protectie sociala, costuri disproportionate in raport cu veniturile bugetului de stat. Procesele de reforma a statului si a protectiei sociale sunt prioritati", a explicat Traian Basescu.

Seful statului a declarat ca de la 1 ianuarie si pana luna trecuta, numarul de bugetari s-a redus cu 180.000 in Romania, cu o "viteza" de 5000 de persoane pe luna. El a subliniat, insa, ca procesul va continua, Romania urmand sa-si fixeze numarul de salariati la stat in jurul a 1,1 milioane, pana la sfarsitul anului 2012.

"Procesul gradual de reducere a personalului se desfasoara mult mai putin dureros decat in mai 2010. Dar continua destul de echilibrat cu cresterea numarului de locuri de munca, in industrie, servicii si investitiile bugetului de stat", spune Basescu.

O alta prioritate pentru guvern este piata muncii, iar reactia pietei la noul cod al muncii il convinge pe presedintele Romaniei ca nu a gresit prin adoptarea sa. Traian Basescy a declarat ca "Noul Cod al muncii creeaza un echilibru intre cel care finanteaza o afacere si cel care lucreaza, pe riscurile proprietarului de companie. Pana acum, era foarte greu pentru un angajator sa-si concedieze forta de munca excedentara. Interesul economiei romanesti nu este de a distruge afaceri prin imposibilitatea concedierilor, ci de a mentine afaceri, chiar daca mai mici".

Mai departe, Romania se va confrunta cu un mare "hop", promovarea noii legi a Sanatatii.

"Sistemul este rigid, in care spitalele sunt societati de stat, in care aportul privat este nesemnificativ. Este un sistem nefunctional. Obiectivul noii legi, rezultat a unui raport facut de o comisie independenta: o interferenta puternica intre finantarea de la buget si cea privata", a declarat Traian Basescu.

Presedintele spera ca acest proiect de lege sa fie lansat in dezbatere publica si ca va fi adoptat, astfel incat sa se aplice in prima parte a anului viitor.

"Atentie, nu am spus 1 ianuarie, ci in prima parte a anului viitor", a subliniat Traian Basescu.

Justitia trebuie sa inteleaga nevoia de a deveni mai performanta, atat prin calitatea hotararilor, cat si prin viteza de aprobare a hotararilor. "Nu vorbim de ceva la care visam, ci ceva care exista deja. In momentul de fata sunt in aplicare noul Cod Civil, urmand ca, treptat, sa intre si urmatoarele", a adaugat seful statului.

#Traian Basescu limitari Austria, #banci austriece reactie Traian Basescu, #obiective Romania UE , #Presedintele Romaniei