Grecia scapa daca renunta la euro. Lehman Brothers, "reloaded" in Europa?

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 19:13
3882 citiri
Grecia scapa daca renunta la euro. Lehman Brothers, "reloaded" in Europa?

"Grecia trebuie sa iasa din euro si sa-si reintroduca drahma la un pret devalorizat in raport cu euro, ceea ce va avea un efect foarte important. Ar putea sa reprezinte pentru una-doua banci europene un nou Lehman Brothers. Cel mai pesimist scenariu ar fi caderea bancilor mari europene cu cea mai mare expunere fata de datoria suverana a statului grec", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.

Datoria statelor periferice din zona euro ar putea declansa un noua serie de crize, avertizeaza fostul premier britanic, Gordon Brown.

Multe state europene se confrunta cu o problema majora de sustenabilitate a finantelor publice, in special pe partea de datorie publica.

In opinia economistului sef de la Raiffeisen, Ionut Dumitru, atat tarile din Europa cat si SUA, care are o datorie publica de aproximativ 90% din PIB, se confrunta cu mari probleme.

SUA risca sa atinga limita de datorie publica. In cazul in care nu se va aproba o crestere a limitei, SUA nu va putea sa-si plateasca datoria.

De asemenea, profesorul de economie Bogdan Glavan spune ca in urma crizei financiare din 2008, sectorul privat a fost salvat pentru ca mare parte din datoriile lui au fost preluate de catre stat.

In opinia acestuia, s-a reusit o amanare a deznodamantului.

"Ne-am salvat dintr-o criza punand bazele alteia. Vedem ca o serie de sisteme publice, precum cel de pensii, sunt nesustenabile, nu numai in tarile emergente ci si in cele occidentale. Avem tari cu datorii mari care nu au cum sa si le plateasca", a declarat pentru Bloombiz.ro Bogdan Glavan.

Acesta nu crede ca o tara ca Grecia va reusi sa-si plateasca datoriile fiindca ar insemna sa aloce jumatate din buget pentru asta.

"Aici e nodul Gordian. Daca Grecia isi rescadenteaza datoria sau i se iarta o treime din datorie, sectorul privat care a finantat guvernul grec va trebui sa suporte pagubele. Pentru ca bancile din sectorul privat sa nu dea faliment, statele dezvoltate ar trebui sa preia acele datorii la buget", a mai precizat acesta.

De aceeasi parere este si Ionut Dumitru care spune ca cei care detin titluri de stat grecesti vor inregistra pierderi uriase in cazul in care Grecia isi va restructura datoria.

La sistemul bancar, toate tarile care au expunere fata de Grecia vor avea o problema. In momentul de fata problema este ca titlurile de stat din perspectiva cerintelor de capital a normelor de provizioane sunt tratate ca fiind risk free.

Nu au nici capital alocat, nici provizioane constituite. Daca Grecia intra in incapacitate de plata, bancile vor fi afectate", a declarat Ionut Dumitru pentru Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, pe fondul crizei s-a transferat problema din mediul privat in mediul public pentru statele supra indatorate.

"Daca un stat suveran mare isi va declara incapacitatea de plata, efectele se vor simti la nivel global. Riscurile cele mai mari vin din tarile periferice din zona euro", a mai precizat Ionut Dumitru.

In opinia analistului Bogdan Baltazar, situatia Greciei va deveni periculoasa daca zona euro nu vine cu inca un ajutor concret de peste 100 de milioane de euro.

Acesta crede ca nu este exclus sa asistam la falimente mari ale unor banci europene.

"Grecia trebuie sa iasa din euro si sa-si reintroduca drahma la un pret devalorizat in raport cu euro, ceea ce va avea un efect foarte important. Ar putea sa reprezinte pentru una-doua banci europene un nou Lehman Brothers. Cel mai pesimist scenariu ar fi caderea bancilor mari europene cu cea mai mare expunere fata de datoria suverana a statului grec", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, situatia se va agrava daca Grecia va fi nevoita sa renunte la euro.

Pe de alta parte, Bogdan Glavan nu se asteapta sa vada incetari de plati ale statelor urmate de falimente masive in sistemul financiar.

"Ei n-or sa-si taie singuri craca de sub picioare. Forma pe care o va lua criza va fi aceea de continuare a socializarii pierderilor. Adica aceste datorii iertate sau nerecuperabile vor fi luate la buget si vor fi platite prin inflatie", a mai precizat profesorul de economie.

In opinia acestuia, panica mondiala se va declansa in momentul in care creditorii Greciei vor observa ca statul nu are cum sa iasa din recesiune si ca deficitul este de peste 10%.

Bogdan Glavan spune ca statele precum Romania si Grecia sunt insolvabile.

"Cata vreme FMI ne-a dat bani ca sa platim pensiile, Romania nu poate exista pe propriile picioare, pentru ca institutiile din prezent sunt falimentare.

In momentul in care se va isca aceasta panica vor fi afectate si Romania, si Grecia si Bulgaria", a mai precizat acesta.

Pe de alta parte, Bogdan Baltazar nu crede ca Romania ar putea fi afectata de o noua criza.

"Romania s-a chivernisit destul de bine, nu are deloc o datorie externa  mare, are 40% din PIB, e foarte rezonabila, iar bancile romanesti nu au expunere la datoria suverana a Greciei", a mai precizat analistul.

#bogdan baltazar, #criza, #datorie grecia, #datorii suverane, #falimente banci, #incapacitate plata, #ionut dumitru, #lehman brothers, #rescadentare datorie grecia, #zona euro , #stiri Bogdan Baltazar