Letonia va deveni in 2014 cel de-al 18-lea membru al zonei euro

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 16:28
1825 citiri
Letonia va deveni in 2014 cel de-al 18-lea membru al zonei euro

Letonia va deveni la inceputul anului viitor cel de-al 18-lea stat membru al zonei euro, dupa ce a primit avizul Comisiei Europene (CE), indeplinind toate criteriile pentru adoptarea monedei unice.

Comisia a confirmat ca statul baltic a indeplinit toate criteriile de aderare la zona euro, potrivit unui raport citat de BBC.

Liderii UE spera ca decizia va demonstra ca zona euro poate creste in pofida crizei din ultimii trei ani.

Letonia vrea relatii mai stranse cu Europa de Vest si indepartarea de Rusia.

Statul baltic va incepe sa utilizeze moneda euro de la 1 ianuarie 2014, dupa ce s-a incadrat in conditiile mecanismului de preaderare, cele mai importante dintre acestea fiind inflatia scazuta, dobanzi mici pe termen lung si o datorie publica redusa.

Guvernul leton a aplicat unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa dupa criza financiara din 2008-2009, care a redus cu 20% PIB-ul tarii.

Avizul sefilor de stat UE si al Parlamentului European, ultima formalitate de indeplinit pana la aderare

Aderarea Letoniei la zona euro mai trebuie avizata de liderii UE si de Parlamentul European, insa aceste aprobari sunt considerare formalitati. Ministrii Finantelor din zona euro vor vota probabil in luna iulie.

Banca Centrala Europeana (BCE) a aprobat de asemenea intrarea Letoniei in zona euro miercuri, inainte de raportul CE, dar a avertizat ca nivelul ridicat al depozitelor bancare detinute de straini reprezinta un risc pentru stabilitatea financiara a tarii.

Zona euro a luat fiinta la 1 ianuarie 1999, avand initial 11 state membre: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania.

Grecia a aderat in 2001, urmata de Slovenia in 2007, Cipru si Malta un an mai tarziu, Slovacia in 2009, respectiv Estonia in 2011.

Inflatia inregistrata de Letonia in timpul perioadei de preaderare a fost de 1,3%, cu mult sub nivelul de referinta de 2,7%, iar deficitul bugetar al tarii a scazut anul trecut la 1,2% din PIB, de asemenea sub plafonul de 3% din PIB cerut de UE.

Datoria publica a fost de 40,7% din PIB, cu mult sub nivelul maxim de 60% din PIB necesar pentru adoptarea euro.

Costurile de finantare pe termen lung ale statului aflat in preaderare nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 puncte procentuale media celor trei state UE cu cele mai scazute rate ale inflatiei, aceleasi tari utilizate si in cazul criteriului privind stabilitatea preturilor. Randamentul mediu pe termen lung al obligatiunilor guvernamentale letone in cele 12 luni incheiate in aprilie a fost de 3,8%, cu mult sub nivelul de referinta de 5,5%.

Mecanismul ratelor de schimb ERM-2 prevede de asemenea stabilitatea cursului valutar fata de euro timp de doi ani. In Letonia, care a intrat in ERM-2 in luna mai a anului 2005, cursul de schimb s-a incadrat intr-o banda de plus-minus 1% fata de rata de referinta si nu a inregistrat o volatilitate semnificativa.

Cursul de schimb final, la care se va face tranzitia la euro, va fi stabilit in luna iulie, intr-o sedinta a ministrilor Finantelor din zona euro.

#Letonia zona euro, #Letonia aderare euro, #extindere zona euro, #criterii convergenta Letonia , #Letonia

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  6. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  7. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  8. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  9. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  10. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO