Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liber la falimente in zona euro: Ce propuneri mai au consilierii lui Merkel

Liber la falimente in zona euro: Ce propuneri mai au consilierii lui Merkel


Grupul de consilieri economici independenti de pe langa guvernul german sustin ca Europa ar putea sa evite crize de genul celei petrecute in Grecia prin simpla creare a unui mecanism suveran de insolventa care sa poata fi accesat de statele din zona euro.

Aceasta ar putea reprezenta ultima solutie in cazul tarilor cu o datorie nesustenabila, practic dandu-se liber la declararea falimentului in interiorul uniunii monetare, arata revista International Business Times.

Fara imprumuturi eterne

Un raport publicat de cei cinci consilieri economici independenti din cadrul cabinetului Merkel ararata ca recenta criza a datoriilor din Grecia a subliniat faptul ca zona euro are nevoie urgenta de un astfel de instrument care sa permita statelor membre sa declare falimentul.

In ciuda aparentelor, o astfel de masura ar stabiliza uniunea monetara europeana, facand credibila si clauza de neacordare a altor ajutoare financiare pentru statele membre aflate in dificultate.

"Pentru a asigura coeziunea zonei euro trebuie sa recunoastem ca alegatorii din tarile creditoare nu sunt dispusi sa finanteze permanent cei mai mari datornici din Uniune", au explicat economistii germani.

Solutie finala

Reluarea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei a generat o multime de indoieli, mai ales in randul populatiei germane.

In acest moment, datoria Greciei risca sa ajunga la 200% din PIB-ul tarii, iar expertii avertizeaza ca riscul unui faliment al statului elen nu va fi indepartat in cazul in care nu se recurge la o stergere partiala a datoriilor.

In schimb un mecanim de insolventa creat in interiorul UE ar forta creditorii sa suporte pierderile in cazul unui faliment declarat de unul din statele membre, dar ar putea duce la o mai buna evaluare a riscurilor prezentate de fiecare economie in parte, sustin cei cinci.

Consilierii Angelei Merkel sustin ca masura ar trebui folosita numai ca solutie finala in cazul statelor membre supraindatorate.

Tot ei considera ca setul de masuri de guvernare din interiorul uniunii monetare trebuie sa cuprinda crearea unei trezorerii proprii, a unui sistem unitar de ajutor de somaj si a unui guvern economic al zonei euro.

"Responsabilitatea colectiva asupra costurilor unei crize in interiorul zonei, fara ca vreun stat sa renunte la suveranitatea fiscala si economica, nu face decat sa duca la instabilitate in interiorul uniunii monetare", arata raportul intocmit de nemti.

La inceputul acestei saptamani, ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, declara pentru Der Spiegel ca sustine varianta crearii unui minister de finante in interiorul zonei euro, lasand sa se inteleaga ca acesta ar putea prelua si rolul de colectare a unor impozite suplimentare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2733 ori