Adoptarea euro va avea loc cel mai devreme dupa 2020, intrucat termenul asumat politic, 2019, a fost unul formal, fara ca autoritatile sa aiba o agenda si o strategie bine definite, in conditiile in care in 2016 Romania ar trebui sa intre deja in Mecanismul ratelor de schimb, considera economistii.
"Anul 2019 era un obiectiv foarte ambitios, fara indoiala, el a fost insa un obiectiv pur si simplu lansat, dar fara a avea o agenda de parcurs. Ca sa fie fezabil acel 2019 trebuia sa venim urgent cu o agenda de reforme structurale pe care trebuie s-o implementam, care sa ne duca la o convergenta reala sanatoasa, sustenabila pe termen lung si sa ne mentinem in acelasi timp echilibrele macroeconomice, adica noi putem avea o convergenta reala, deci cu crestere economica mai mare decat anticipam printr-o stimulare fiscala, dar care daca produce dezechilibre, n-am facut nimic", a declarat joi Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank, la dezbaterea ...citeste mai departe despre "Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 18:47
Zona euro se indreapta spre un 2013 care se anunta a fi anul succesului sau al esecului pentru uniunea monetara, care are in spate o istorie de 13 ani. Totusi, pentru moment pare sa se fi instalat un calm fragil in zona euro, in contextul unei lupte de trei ani pentru a salva moneda unica, comenteaza DPA.
Calmul survine dupa noile masuri de urgenta ale Bancii Centrale Europene (BCE) menite sa sporeasca increderea in zona euro, formata din 17 membri, si in contextul semnalelor ca liderii din regiune castiga teren in lupta cu prelungita criza a datoriilor.
Numerosi analisti au vorbit de asemenea despre speranta ca, dupa ani de recesiune si reforme dure, economia din uniunea monetara sa ia avant in ultima parte a lui 2013.
"Da, exista lumina la capatul tunelului, insa mai avem pana iesim din intuneric", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul bancii ING.
Intr-adevar, au aparut deja semnale ca economia din zona euro ar putea initial sa se adanceasca in recesiune in 2013, in timp ce amenintarea unor noi presiuni din partea pietei continua sa bantuie statele membre considerate vulnerabile de catre investitori.
In afara de Spania si Italia, in Europa exista tot mai multe ingrijorari ca si Franta s-ar putea confrunta cu vremuri dificile, dupa ce luna trecuta ratingul Frantei a fost retrogradat de agentia de evaluare financiara Moody's, care a evidentiat eforturile Parisului de a stimula competitivitatea economica si de a reduce deficitul bugetar si nivelul... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 14:30
Romania a inregistrat in T2 cea mai mare crestere anualizata din UE a salariilor, de 7%, fata de un avans de 1,9% la nivelul Uniunii Europene, potrivit Eurostat. In acelasi timp, Romania inregistreaza cel mai scazut nivel al salariului mediu din UE, dupa Bulgaria.
Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in Romania (7,1%), Finlanda (4,9%), Bulgaria si Letonia (4,8% fiecare), la polul opus sitandu-se Irlanda (0,4%), Spania si Olanda (0,5% fiecare).
Salariile au crescut in medie, in trimestrul al doilea cu 1,9% in UE si cu 1,7% in zona euro.
Guvernul a majorat cu 8% salariile bugetarilor incepand de la 1 iunie si vrea sa efectueze in decembrie restituirea integrala a remuneratiei angajatilor din sistemul public la nivelul de la jumatatea anului 2010, anterior reducerii cu 25% agreate cu FMI.
Bugetarii au mai beneficiat de la inceputul anului trecut de o majorare salariala de 15%.
Costul orar al fortei de munca in Romania a crescut in primul trimestru din acest an cu 4,41% fata de perioada similara din 2011, cele mai mari rate anuale de crestere inregistrandu-se in activitatile de comert si tranzactii imobiliare. mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:51
Polonia a reusit sa atraga peste 80% din fondurile europene, in timp ce Romania se zbate pe undeva pe la 10%. Polonia este singura tara din Europa de Est care a reusit sa treaca peste anii crizei din zona euro cu crestere economica.
Premierul Victor Ponta a declarat ca vrea ca Romania sa aiba o relatie mai stransa cu Polonia, atat politic, cat mai ales economic. Premierul roman a declarat ca Polonia reprezinta u n exemplu pentru Romania, mai ales la capitolul fonduri europene.
Analistul Economic Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca Romania, alaturi de multe alte tari europene, sta prost la absorbtia de fonduri europene. Spre deosebire de Polonia, care atrage aproximativ 80% din fondurile europene puse la dispozitie, Romania are o rata de absorbtie de aproximativ 7%. Insa, tara noastra, spre deosebire de Polonia, nu are o institutie care sa administreze cu adevarat acest segment important.
Un program eficient
Analistul aminteste, ca model, centrul de comanda polonez, denumit Project Management Office, care reprezinta, in opinia sa, eficienta unui astfel de program de atragere de fonduri europene. Acest lucru se reflecta si in rata record de absorbtie de aproximativ 80% din acest stat.
"In primul rand trebuie reconfigurata constructia care e gresita, e creata clientelar, in sensul ca autoritatile de management sunt raspandite pe la toate ministerele si fiecare minister in parte isi face politicile proprii", spune Blanculescu.
El aminteste... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 17:46
Economia Uniunii Europene (UE) va stagna in acest an, iar cea a zonei euro se va contracta, urmand ca anul urmator sa revina pe crestere atat UE pe ansamblu, cat si uniunea monetara, potrivit prognozei Comisiei Europene, citata de Bloomberg.
In februarie, CE estima o contractie de 0,3% pentru zona euro si stagnare pentru UE in acest an. In prognoza din toamna, executivul comunitar estima o crestere economica de 0,5% pentru uniunea monetara si de 0,6% pentru UE.
La nivelul UE, PIB ar putea creste cu 1,3% anul urmator, potrivit prognozei.
Dintre cele 17 state ale zonei euro, doar Spania va ramane in recesiune si anul urmator.
Produsul Intern Brut al zonei euro va creste cu 1% anul urmator, dupa o contractie de 0,3% in acest an, estimeaza CE in prognoza economica de primavara.
In timp ce Grecia va inregistra in acest an cea mai mare contractie din randul statelor euro, de 4,7%, economia tarii ar putea stagna anul urmator. Italia si Portugalia vor reveni pe crestere in 2013. Spania ar putea inregistra un declin de 1,8% in acest an, urmat de o scadere de 0,3% anul urmator.
Raportul UE vine in contextul unor noi turbulente pe pietele financiare, dupa ce alegatorii din Franta si Grecia s-au exprimat, la sfarsitul saptamanii trecute, impotriva programelor de austeritate. Avand in vedere accentuarea declinului economic si somajul la maximul a 15 ani, guvernele statelor membre ar putea avea probleme in a restabili increderea investitorilor.
"Perspectiva... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 14:57
Inflatia din zona euro a stagnat in martie la 2,7%, peste nivelul tintit de Banca Centrala Europeana, de sub 2%, din cauza preturilor ridicate ale petrolului, potrivit datelor Eurostat.
Biroul de statistica al UE a modificat in urcare estimarea privind inflatia, de la nivelul de 2,6% prezentat la finele lunii martie intr-un raport preliminar.
"Carburantii pentru transporturi (plus 0,36 puncte procentuale), gazele (plus 0,14 puncte) si pacura (plus 0,08 puncte) au avut cele mai mari influente pozitive asupra indicatorului principal, in timp ce telecomunicatiile (minus 0,18 puncte procentuale), chiriile (minus 0,08 puncte) si autoturismele (minus 0,07 puncte) au impins inflatia in jos", potrivit Eurostat.
Astfel, impactul preturilor ridicate ale petrolului si gazelor reprezinta aproape 0,6 puncte procentuale din rata anuala a inflatiei din zona euro din luna martie.
Prognozele oficiale si estimarile economistilor arata ca economia zonei euro a intrat in recesiune tehnica in primul trimestru al acestui an.
In timp ce somajul este in crestere, guvernele continua sa deruleze o politica de austeritate, iar increderea firmelor si consumatorilor in perspectivele economice s-a deteriorat, afectand cheltuielile de consum. Astfel, inflatia ar fi trebuit sa reflecte aceasta situatie, insa pretul petrolului Brent se mentine la niveluri foarte ridicate, apropiate de 120 dolari pe baril, potrivit agentiei Reuters.
Dupa ce a calmat criza datoriilor de stat din zona euro... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 15:47
Economia zonei euro va intra in recesiune si se va contracta cu 0,3% in 2012, potrivit estimarilor Comisiei Europene publicate joi.
Potrivit raportului Comisiei Europene, contractarea economiei este legata de criza datoriilor suverane, care afecteaza mai multe tari din zona euro, care a fragilizat pietele financiare si a dus la o decelerare a economiei reale.
Ultima data cand zona euro a intrat in recesiune a fost in 2009, cand scaderea a fost de 4,3%. De data aceasta, scaderea este insa "moderata" si exista semne ca am putea asista la o ameliorare in cea de-a doua jumatate a anului, se arata in raportul CE, citat de Handelsblatt.
Din cele 17 tari membre ale zonei euro, opt vor intra anul acesta in recesiune. Printre acestea se numara Grecia, Italia, Spania si Belgia, dar si Olanda, considerata pana acum una dintre tarile cu cea mai stabila economie din zona euro.
Cele mai puternice economii din euro, Germania si Franta nu vor intra in recesiune, dar vor inregistra o crestere lenta a economiei, de 0,6%, respectiv, 0,4%. mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 13:04
Dupa 3 ani de criza, economia Romaniei este obosita, dezamagita si bolnava, considera oamenii de afaceri. 2012 va fi anul in care economia trebuie sa isi aleaga drumului: fie reinvie fie se indreapta spre o noua recesiune.
Daca managerii companiilor intervievati de Business 24 par a fi optimisti cand privesc spre viitorul apropiat, oamenii de afaceri vad viitorul Europei segmentat in doua: pe de o parte statele puternice care vor adopta o noua moneda, demna de a concura cu moneda americana si, pe de alta parte statele slabe care vor ramane cu monedele nationale, in timp ce simbolul actual al Europei se va stinge incetul cu incetul.
Vladimir Cohn, om de afaceri
- Uitandu-ne la statistici ne dam seama ca 2011 nu a fost chiar atat de rau. S-a inregistrat un anumit progres de 1-2%. Exista, insa, mari lacune datorita intreprinderilor de stat, a proiectelor de infrastructura si a politicilor adoptate de Guvern in diverse domenii precum energie, agricultura, exista un fel de incompetenta generala referitoare la cum trebuie condusa economia actuala.
- Cel mai greu an de criza a fost 2009, cand nu se stia mai nimic, dobanzile incepusera s-o ia razna si s-a pierdut orice forma de orientare. Au fost insolvente cu sutele de mii, insa cei care erau profesionisti in domeniu si-au continuat evolutia, iar economia a ajuns la mal.
- In 2012 in Romania ar trebui redusa politica monetara a BNR, apoi ar trebui redus TVA-ul si a treia masura care se cere a fi luata ar fi... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 23:15
Economia Romaniei nu are fundamente reale nici dupa 3 ani de criza, de aceea anul 2012 este considerat a fi cel mai greu an in care mediul de afaceri va simti puternic "muscatura" recesiunii.
Lipsa masurilor in economia privata, dar si alegerile electorale sunt doar cativa din factorii care vor determina economia sa se prabuseasca in 2012. Oamenii de afaceri nu se asteapta nici anul viitor la efecte vizibile in cifra lor de afaceri, de aceea, unii din ei au planuri de investitii spre alte piete care sa le aduca profit.
Daca Maria Grapini inca mai are o speranta in mediul de afaceri local, omul de afaceri Ovidiu Tender se intreaba cu stupoare din ce traieste Romania. Cu toate ca acesta inca mai are afaceri si angajati in Romania, nu doreste sa investeasca pe plan local ci toti banii vor merge pe continentul african.
Cat despre Silviu Prigoana, acesta isi doreste sa aiba un cuvant de spus mai degraba in Parlament decat intr-o companie. De aceea, in ultimele sase luni, Silviu Prigoana a renuntat la afacerile sale pentru a se dedica politicii.
Iata care sunt perspectivele oamenilor de afaceri pentru 2012:
Ovidiu Tender
- Din pacate, economia Romaniei nu o vad bazata pe un fundament real. Agricultura a constituit odata o sursa buna de venit. Farimitarea pamantului in sute de mii de proprietari face ca imposibiliattea existentei marilor exploatatii agricole sa determine o agricultura scumpa, fara tehnologie.
- Probabil ar fi fost o solutie daca... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:30