Salvati Copiii: Rata mortalitatii infantile e de cinci ori mai mare in Tulcea decat in Bucuresti. Ce cauzeaza clivajul

Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 13:43
2965 citiri
Salvati Copiii: Rata mortalitatii infantile e de cinci ori mai mare in Tulcea decat in Bucuresti. Ce cauzeaza clivajul
Foto: Organizatia Salvati Copiii Romania

Clivajul mare care exista intre judetele din tara in ceea ce priveste sansa la viata a nou-nascutilor prematur sau cu patologii grave arata insuficienta politicilor publice, care concentreaza maternitatile dotate cu aparatura medicala in zone geografice favorizate, lasand descoperite zone mai vulnerabile.

Asa se face ca, in judetul Tulcea, rata mortalitatii infantile a fost, in 2018, de cinci ori mai mare decat cea inregistrata in Bucuresti, unde se afla majoritatea maternitatilor de nivel III (15,5 la mia de copii nascuti vii, fata de 3,6).

Salvati Copiii Romania a luat decizia de a interveni de urgenta, prin dotarea maternitatii Spitalului Judetean de Urgenta Tulcea, cu doua incubatoare si 9 injectomate, in valoare totala de 28.728 de Euro.

Maternitatea tulceana a mai primit anterior un incubator de transport, un incubator de terapie intensiva si un ventilator de suport respirator, valoarea donatiilor anterioare efectuate in judetul Tulcea fiind de 38.100 de Euro.

Datele semi-definitive procesate de INS pentru 2018 arata o radiografie a Romaniei definita de extremitati, in ceea ce priveste sansa nou-nascutilor la supravietuire.

Cele mai mari rate ale mortalitatii infantile (la mia de copii nascuti vii) s-au inregistrat in judetele:

  • Tulcea 15.5 la mie
  • Botosani 12.9 la mie
  • Salaj 11.5 la mie
  • Calarasi 11.2 la mie
  • Caras-Severin 10 la mie

La polul opus, cele mai mici rate ale mortalitatii infantile s-au inregistrat in judetele:

  1. Dambovita 2.9 la mie
  2. Municipiul Bucuresti 3.6 la mie
  3. Ilfov 4.1 la mie
  4. Giurgiu, Arad, Timis 4.5 la mie

In plus, s-a mentinut clivajul urban/rural. Astfel, rata medie a mortalitatii in randul copiilor sub un an este de 5,3 la mie in urban in 2018, fata de 7,4 la mia de copii nascuti vii, cat era in 2012. Pentru rural, rata medie este de 7,9 la mie in 2018, fata de 12,9 la mie cat era in 2012.

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania a explicat: "Romania ramane o tara a clivajelor uriase, dar in cazul de fata unitatea de masura este viata copiilor nascuti prematur sau cu anumite patologii care, pentru a fi ingrijite, e nevoie de aparatura medicala vitala. Traim intr-o epoca in care medicina evolueaza cu repeziciune, iar un incubator de ultima generatie poate fi o garantie pentru supravietuirea unui mic luptator. Este revoltator ca medicii dintr-o maternitate sa nu aiba acces la instrumentele care ii pot ajuta sa salveze vieti. De aceea, am facut un plan de urgenta si am decis sa dotam prioritar maternitatea din Tulcea, unde rata mortalitatii infantile este alarmanta."

Tulcea, o zona geografica vulnerabilizata de lipsa politicilor publice

Particularitatile geografice ale judetului fac ca accesul la servicii medicale sa fie ingreunat. Iarna, singurele cai de acces pentru locuitorii Deltei, canalele, sunt blocate si accesul in zona este dificil.

Factorii de risc ai judetului Tulcea pot determina aparitia unor evenimente de sanatate publica neasteptate, care necesita aplicarea de masuri specifice deosebite cu efort sustinut financiar si uman specializat, iar accesul ingreunat la asistenta medicala reprezinta una dintre cauzele mortalitatii infantile ridicate.

"Stim ca problemele de acest fel sunt multe in judetul Tulcea. De aceea, orice sprijin in aceasta directie este binevenit, mai ales ca vorbim despre nou-nascuti. De aceea, donatiile facute de Organizatia Salvati Copiii, incepand cu anul 2016 si pana in prezent, constituie un real si mai mult decat necesar sprijin pentru Sectia de Neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Tulcea. Atat incubatoarele cat si injectomatele sunt esentiale in ingrijirea nou-nascutilor, in special a celor prematuri. Datorita donatiei realizate de Salvati Copiii, in viitor mai multi nou-nascuti ajunsi la noi in spital vor primi o ingrijire adecvata si unii chiar o sansa in plus la viata.

Aceasta initiativa vine sa completeze in mod fericit demersurile repetate ale Spitalului Judetean de Urgenta Tulcea, sprijinite semnificativ si constant de Consiliul Judetean, de a mentine asistenta spitaliceasca tulceana la un nivel de functionare, nu spunem optim, dar macar satisfacator.

Si aici vorbim de eforturile permanente de a aduce cadre medicale specializate, la care se adauga etapa de modernizare si extindere prin care trece actualmente Spitalul Judetean, gratie unui numar de cinci proiecte cu finantare europeana aflate in faza de contractare si altor doua aflate in pregatire.

In urma implementarii acestora, unitatea noastra va beneficia, fara indoiala, de standarde de functionare, in general, si de acordare a unei asistente medicale spitalicesti, in special, la un nivel calitativ mult mai ridicat, asa cum ar trebui si asa cum ne dorim dintotdeauna pentru toti pacientii din judetul Tulcea. Speram sa putem veni astfel in intampinarea solicitarilor medicale de orice natura din judetul nostru, in special a celor legate de nou-nascuti, contribuind in acest fel semnificativ la scaderea ratei mortalitatii infantile.

Salvati Copiii a facut un pas urias in acest sens. Va multumim si laolalta cu noi, va multumesc mamicile tulcene ai caror bebelusi se vor dezvolta sanatosi datorita donatiilor dumneavoastra!, a declarat Dr. Tudor-Ion Nastasescu, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Tulcea.

Dintre cazurile de mortalitate infantila inregistrate in Romania, o mare parte a fost asociata cu prematuritatea si greutatea mica la nastere, precum si cu afectiuni a caror origine se situeaza in perioada perinatala.

In 2018, la Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea au fost inregistrate 952 de nasteri, dintre care 125 au fost de prematuri sub 2.500 de grame, iar in anul 2019, au fost inregistrate 822 de nasteri si 94 de nasteri premature. Mai mult, in 2019 au fost efectuate 10 transferuri catre unitati medicale dotate cu aparatura adecvata si s-au inregistrat 9 decese in randul nou-nascutilor.

Dotarea maternitatilor, o necesitate vitala

Dintre cele 204 de maternitati din intreaga tara, Salvati Copiii a dotat deja un numar de 96, in mod constant, in functie de nevoile prioritare, transmise de medicii alaturi de care organizatia lucreaza in echipa.

"Investitia constanta in maternitati si in sectiile de terapie neonatala intensiva este vitala, datele de teren arata ca un numar mare de decese la nou-nascuti sunt cauzate de lipsa aparaturii medicale. Este important sa ducem incubatoare performante exact acolo unde lipsesc, pentru ca nasterea sa nu mai reprezinte un factor de discriminare in Romania", a completat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Salvati Copiii Romania a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalitatii infantile, mecanisme de finantare care sa acopere componenta de interventie, deoarece salvarea vietilor copiilor nascuti prematur este o urgenta.

Amalia Nastase, Ambasador al campaniei de reducere a mortalitatii infantile, a subliniat importanta responsabilitatii sociale si a implicarii companiilor in reducerea mortalitatii infantile in Romania: "Salvati Copiii intervine concret si consistent, iar noi putem ajuta la randul nostru utilizand mecanismul de directionare a 20% din impozitul pe profit al companiilor. Acesta reprezinta un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternitatilor cu aparatura vitala de ultima generatie necesara pentru salvarea vietilor celor mici."

Pentru ca viata unor copii care se lupta sa traiasca depinde de investitia pe care o facem in maternitati, Salvati Copiii Romania lanseaza un apel catre companiile din Romania de a directiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti din Romania.

Persoanele juridice care doresc sa sprijine acest demers pot descarca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizatiei aici.

Trebuie mentionat faptul ca aceasta cheltuiala este deductibila, costurile pentru companii fiind zero. Suma directionata nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri si nu poate depasi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar platile trebuie facute pana la 31 decembrie 2019.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata mortalitatii infantile Romania, #Salvati Copiii maternitate Tulcea , #Administratia Locala