Atra Doftana: Jurnal de pandemie si sperante de revenire

Joi, 28 Mai 2020, ora 15:30
3066 citiri
Atra Doftana: Jurnal de pandemie si sperante de revenire
Foto: Facebook/Atra

Afacerile din turism, mai mari sau mai mici, au trait cu respiratia aproape taiata experienta pandemiei de coronavirus.

ATRA, un proiect exclusivist pe piata de turism din Romania, amplasat intr-un cadru natural desavarsit in Valea Doftanei, pe malul lacului Paltinu, la doar 90 de minute de Bucuresti, ne-a dezvaluit cum s-a derulat totul de partea lor a baricadei.

Si, pentru a ne ajuta sa ne facem o idee mai clara, cei de la ATRA si-au notat un mic jurnal de pandemie.

"Firescul oricarui business in turism este sa fie animat de oameni. Pandemia a redus la tacere si a incremenit totul brusc. Am inchis Atra si Uno cu cateva zile inainte de declararea starii de urgenta.

Incepuse deja agitatia cu fluxul mare de romani care se intorceau din tarile considerate zone rosii, cu carantina si autoizolarea.

Deja ne tulburau multe intrebari, simteam teama si lipsa de control a propagarii acestui virus.

Am inceput, din bun simt, la modul intuitiv, sa ii rugam pe oaspetii nostri sa completeze la intrarea in pensiune, o declaratie pe proprie raspundere, ca nu au calatorit in ultimile 14 zile in tari cu focare de infectie.

In weekend-ul 13 - 15 Martie, am avut ca oaspeti o familie formata dintr-un adult si un copil, care cand au ajuns la noi, au declarat ca venisera din Spania in urma cu 10 zile.

Era o ora tarzie, delicat de gestionat situatia mai ales ca inca nu existau inca reglementari oficiale pentru industria ospitalitatii.

Am decis imediat izolarea familiei intr-o camera, nu-i puteam lasa sa plece noaptea mai ales ca veneau de departe si era vorba si despre un copil. Am apreciat faptul ca au fost colaborativi si au inteles riscurile.

Am constientizat intr-un mod abrupt, ca nu ne putem expune nici colegii nici oaspetii la riscul contactarii virusului, am explicat situatia tuturor clientilor pensiunii si am decis inchiderea imediata a pensiunii. Am chemat o firma de dezinfectie pentru a steriliza locatia avand in vedere incidentul si am intrerupt activitatea.

Ne-am izolat... dar asta nu era totul... Atra si Uno sunt insufletite nu doar de oaspeti ci in egala masura de colegii nostri, iar inchiderea reprezenta, pe langa teama de virus, o alta provocare... cea a sigurantei financiare a oamenilor. Am decis sa intram in somaj tehnic, ca forma de protectie.

In aceasta perioada am constientizat inca odata ca oamenii sunt cei mai importanti, ca e vital sa fim aproape chiar daca suntem la distanta, am constientizat ca motivarea lor trebuie hranita si ca trebuie mai mult ca oricand sa avem incredere. Am tinut aproape de colegii nostri prin toate canalele de comunicare posibile si astfel, am cultivat si capabilitati tehnice si digitale pana acum neexplorate.

Cand s-a ridicat starea de urgenta, primul gand a fost sa mergem la Atra.... am completat declaratia pe proprie raspundere de deplasare in afara localitatii, pe motiv de administare a unei proprietati si am pornit la drum.

Am avut un sentiment de stangacie dupa atatea saptamani de izolare si am avut revelatia ca am sarit si peste un anotimp, in perioada pandemiei, din iarna, era deja vara. Pe masura ce ne apropiam de Atra, tensiunea si emotiile se accentuau.

Cand am ajuns ne-a coplesit linistea. Totul era incremenit. Atra este in esenta un loc chill, departe de aglomeratia si de agitatia zonelor comerciale, dar starea asta incremenita ne-a creat o senzatie ciudata. Verdele lacului, al peluzei din fata pensiunii si al dealurilor din imprejurimi ne-au dat asa, un kick de energie si de optimism si ne-am apucat sa ne facem strategia de revenire la viata.

Distantarea sociala e favorabila la Atra & Uno, prin arhitectura intima a celor doua locatii, si este compensata de frumusetea si linistea naturii.

Pentru a ne primi clientii in deplina siguranta, am pus la punct noi proceduri de igiena si dezinfectare pentru camere si spatiile comune, conform cerintelor si recomandarilor legate de COVID-19. Am creat locuri de relaxare confortabile si spatioase pe intreaga arie a pensiunii, pentru a asigura distantarea sociala. Iar, daca restaurantele nu vor putea fi deschise inca, vom servi masa direct in camera sau pe terasa privata.

Cele 9 camere ale pensiunii Atra, Vila Uno, cat si spatiile comune sunt dezinfectate zilnic sau ori de cate ori este nevoie. Ne bazam pe intelegerea reciproca si respectarea cu strictete a regulilor pentru a le oferi clientilor o sedere placuta, sigura si lipsita de griji, la Atra si Uno.

Masurile luate speram sa devina o conduita naturala in normalitatea post pandemica: purtarea corecta a mastii la intrarea in pensiune, dezinfectarea talpilor pe covorul cu solutie dezinfectanta amplasat la intrarile pensiunii, monitorizarea temperaturii, asigurarea unei distante minime de 2 metri fata de angajati sau alti oaspeti si evitarea contactului direct si pentru un timp cat mai scurt, igiena frecventa si corecta a mainilor.

Comenzile din meniul transmis pe email se vor plasa telefonic (whatsapp sau pe nr de la receptie: 0735.020.111), iar livrarea in intervalul orar mentionat ulterior, se va face fara contact direct, vor fi lasate in dreptul usii sau aduse pe terasa camerei.

De asemenea, promovam si insistam pentru achitarea prin card a serviciilor.

De respectarea acestor reguli depinde sanatatea noastra si continuitatea turismului si ne bazam pe conduita corecta a turistilor, astfel incat sa se bucure de natura si de calatorii in deplina siguranta.

Ce am invatat in aceasta perioada? Ca suntem cu totii la fel de neputiinciosi si de expusi in fata unei pandemii, dar ca puterea de revenire este la noi! Am invatat sa pretuim viata, familia, natura, lucrurile simple. In aceasta combinatie a simplitatii, redeschidem portile Atra si Uno, incepand cu 29 Mai 2020!"

Despre inceputul business-ului ATRA

ATRA este un proiect exclusivist pe piata de turism din Romania, un boutique-hotel de 5 margarete, amplasat intr-un cadru natural desavarsit in Valea Doftanei, pe malul lacului Paltinu, la doar 90 de minute de Bucuresti.

Nascut din initiativa unui grup de antreprenori romani, ATRA este un proiect care a atras o investitie de aproximativ 1 milion de Euro. ATRA s-a lansat in 2011, ca un pariu distinct pe piata de turism din Romania, din dorinta de a aduce un concept diferit, intr-o piata aglomerata de cazari traditionale.

Motivati de dorinta de a face o altfel de propunere in turism la noi acasa, in Romania, cei 4 actionari, ingineri in domeniul tehnologiei, deci fara vreo legatura educata cu domeniul, dar mari admiratori ai spectacolului naturii, au inceput sa exploreze zone mai putin comerciale care sa ofere cadrul cel mai potrivit pentru ceea ce avea sa devina manifestul ATRA.

Asa au ajuns in Valea Doftanei, o zona tulburator de frumoasa dominata de pensiuni discrete si mai degraba rustice, o zona nepoluata de traficul galagios si masiv al clasicelor zone de turism comercial... de aici, inspirat de natura uluitoare de pe malul lacului Paltinu, arhitectul Bogdan Babici a dat nastere proiectului ATRA.

Nascuta din viziunea arhitectului de a crea un concept care sa nu alieneze natura, ci sa se integreze in ea, ATRA a devenit un proiect extrem de apreciat, care a primit recunoastrea Uniunii Arhitectilor din Romania, fiind premiat la Anuala de Arhitectura din 2011 si la Bienala Nationala de Arhitectura din 2012.

Despre conceptul ATRA

De la crearea conceptului, ATRA a fost gandita ca o unitate "verde", pentru a minimiza impactul asupra mediului natural. Astfel, ATRA a fost construita in forma de fagure, ceea ce conduce la un consum de energie redus, oferind, in acelasi timp, unicitate din punct de vedere arhitectural.

Folosind materiale naturale precum lemn, marmura, granit si piatra, ATRA are un design minimalist, cu o fuziune intre desingul avangardist si contemporan, in totala sinergie cu natura inconjuratoare.

Simplitatea designului cu accente naturale, combinata cu opere de arta ale artistului roman Ramon Grosos si elemente de decor unice, cu influente contemporan-urbane, fac din ATRA un spatiu rafinat si sofisticat.

ATRA detine 9 camere duble, toate cu vedere spre lac, inundate de verdele crud al ierbii si de muntii care se reflecta in apa. Nu stii ce te copleseste: manifestul architectural, peisajul versatil al lacului controlat de la bararajul Paltinu, raul care anuleaza orice alt zgomot sau stelele mari cat pumnul pe care ai senzatia ca poti sa le culegi cand iesi in picioarele goale din camera la ceasuri tarzii.

Mandri de originea locului, proprietarii au ales numele proiectului inspirati din traditia zonei, care are culoarea negru dominanta in portul popular, ATRA insemnand "pamant negru" in Latina.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Atra Doftana, #jurnal de pandemie , #Afaceri in turism