Continua dezbaterile pe marginea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021. Marti, 2 martie, va fi votul final.
Dezbaterile au fost intrerupte, in noaptea de luni spre marti, la ora 2,00, dupa ce timp de cateva ore au fost prezentate si supuse votului amendamentele formulate la bugetul Ministerului Dezvoltarii. De altfel, pentru acest buget au fost formulate cele mai multe amendamente - peste doua mii -, foarte multe fiind sustinute in plen.
Proteste ale sindicalistilor din Sanatate, la portile Palatului Parlamentului, in zilele in care bugetul va fi dezbatut in plen si aprobat. Care sunt revendicarile
In cursul zilei de marti, plenul Legislativului continua dezbaterile pe anexele proiectului Legii bugetului de stat si pe proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021.
La finalul dezbaterilor, cele doua proiecte vor fi supuse votului final al Parlamentului.
Luni seara, senatorii si deputatii au votat pe articole proiectul Legii bugetului pe acest an. Nu a fost acceptat niciun amendament la cele 57 de articole ale proiectului de lege, acestea fiind aprobate in forma Guvernului.
Scandal in sedinta de plen pe bugetul pe 2021. Liderul PSD Marcel Ciolacu catre premierul Florin Citu: "Chiar nu ti-e rusine sa spui ca noi furam?"
Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a solicitat in plenul reunit al Parlamentului introducerea unui amendament in proiectul de buget, pe tehnica legislativa, ca banii din pensiile speciale ale... mai mult
Marti, 02 Martie 2021, ora 07:01
Spre deosebire de alegerile precedente din 2016, tinerii din SUA s-au mobilizat masiv la votul pentru alegerea presedintelui SUA. Peste cinci milioane din alegatorii intre 18 si 29 de ani au votat deja saptamana trecuta, potrivit datelor centrului pentru informare si cercetare al implicarii si invatarii civile al Universitatii Tufts (CIRCLE).
"Cred ca toti ne-am trezit cam in acelasi timp,si nu doar din pricina experientelor noastre in cei patru ani cu Donald Trump, ci mai ales anul acesta. Cred ca milenialii au inteles ca e un moment in care noi sa putem stabili o evolutie pentru viitor a tarii noastre", spune Marian Belk (26 de ani) din Carolina de Nord, relateaza The Independent intr-un reportaj.
In Carolina de Nord au votat circa jumatate de milion de alegatori din generatiile tinere, peste dublul cifrelor din 2016. La fel stau lucrurile in state sudice unde cursa electorala intre Trump si Joe Biden este stransa.
Cei mai multi tineri au votat in Texas, unde la sfarsitul saptamanii trecute votasera deja un milion de tineri.
Acest val de votanti sunt in favoarea lui Biden, dupa cum o arata un sondaj national publicat saptamana asta de Institutul de Politica al Harvard Kennedy School.
Motivul mobilizarii la vot nu este doar din cauza politicilor lui Donald Trump, ci si din nemultumirile legate de dominatia barbatilor albi in varsta, de regula republicani, in legislativul local.
"Parintii mei au crescut in segregatie, in scoli segregate, in timpul lui Jim... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 11:49
Senatorii si deputatii au aprobat, marti, in plenul reunit, raportul comun al Comisiilor de aparare ale Camerei Deputatilor si Senatului cu privire la Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020 - 2024, document transmis de presedintele Klaus Iohannis.
S-au inregistrat 311 de voturi "pentru", 4 "impotriva" si 38 de abtineri. Documentul este structurat pe cinci capitole: "Romania membru activ NATO si UE, stat rezilient, pol de stabilitate regionala"; "Interese si obiective nationale de securitate"; "Evaluarea mediului international de securitate"; "Amenintari, riscuri si vulnerabilitati"; "Directiile de actiune si principalele modalitati pentru asigurarea securitatii nationale a Romaniei".
In cadrul primului capitol este reprezentata viziunea pentru o Romanie moderna, ale carei fundamente pentru politica externa si de securitate sunt reprezentate de apartenenta tarii noastre la Uniunea Europeana si la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, precum si la parteneriatul strategic cu SUA. Totodata, este subliniata necesitatea consolidarii rezilientei statale in fata amenintarilor si a evolutiilor mediului de securitate international, astfel incat sa fie asigurate securitatea si prosperitatea cetatenilor romani.
Cel de-al doilea capitol abordeaza valorile, interesele si obiectivele nationale, elemente principale in definirea strategiei nationale de aparare.
Al treilea capitol prezinta tendintele majore cu potential de afectare si influentare a... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 17:49
Cetatenii romani cu drept de vot din strainatate, care vor sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare de anul acesta sau la o sectie de votare mai aproape de casa, au inceput deja se inscrie online pe portalul www.votstrainatate.ro.
Inscrierile au inceput pe 1 aprilie, iar pana acum cei mai multi romani care s-au inregistrat sunt din Elvetia (48), Germania (14), Marea Britanie (11), Italia (9) si Franta (5), arata Autoritatea Electorala Permanenta.
"Credem cu tarie ca de data aceasta lucrurile vor functiona chiar mai bine, apreciem ca AEP a tinut cont de unele dintre observatiile si recomandarile noastre si ii incurajam pe toti compatriotii nostri sa foloseasca aceasta metoda a votului prin corespondenta cu toata increderea, pentru ca nu este doar sigura si eficienta, dar este si foarte moderna si civilizata.
Iar noi, romanii din Elvetia, dovedim ca am inteles acest lucru, dovada stand ca peste 50% din cererile de inscriere la votul prin corespondenta vin de la romanii din Elvetia", au declarat pentru Ziare.com reprezentantii asociatiei Romani in Basel.
Inregistrarea se realizeaza printr-un formular online, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta, in care se introduc datele personale si optiunea de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta.
Trebuie anexata si copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 17:01
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) informeaza ca romanii cu drept de vot din strainatate, care vor sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare de anul acesta sau la o sectie de votare mai aproape de casa, se pot inscrie online pe portalul www.votstrainatate.ro incepand cu 1 aprilie.
Legea spune ca alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care doreste sa isi exercite dreptul de vot prin corespondenta la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor sau pentru Presedintele Romaniei, trebuie sa se inregistreze ca alegator prin corespondenta, arata AEP.
Inregistrarea se realizeaza printr-un formular online, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta, in care se introduc datele personale si optiunea de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta.
Trebuie anexata si copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine.
Fiecare alegator inscris in Registrul electoral cu domiciliul sau resedinta in strainatate este arondat unei singure sectii de votare.
Conform legislatiei in vigoare, termenul de inregistrare ca alegator prin corespondenta sau la o sectie de votare incepe la data de 1 aprilie a anului in care au loc alegerile si se termina la data expirarii a 15 zile de la data inceperii perioadei electorale.
Pe de alta parte, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) propune ca alegerile... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 16:34
Comisia Europeana pentru perioada 2019 - 2024 a fost aleasa miercuri, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu 461 de voturi "pentru", 157 "impotriva" si 89 de "abtineri".
Din totalul de 751 de europarlamentari, la votul de miercuri au participat 707.
Cei 26 de comisari desemnati au fost prezentati de Ursula von der Leyen in fata plenului. Noua Comisie Europeana este alcatuita din 15 barbati si 11 femei:
Frans Timmermans - Olanda - Pactul ecologic european - vicepresedinte executivMargrethe Vestager - Danemarca - O Europa pregatita pentru era digitala - vicepresedinte executivValdis Dombrovskis - Letonia - O economie in serviciul cetatenilorJosep Borrell - Spania - O Europa mai puternica pe plan international - Inalt reprezentant/vicepresedinteMaros Sefcovic - Slovacia - Relatii interinstitutionale si prospectiva - vicepresedinte Věra Jourova - Cehia - Valori si transparenta - vicepresedinteDubravka Suica - Croatia - Democratie si demografie - vicepresedinteMargaritis Schinas - Grecia - Promovarea modului de viata european - vicepresedinteJohannes Hahn - Austria - Buget si administratiePhil Hogan - Irlanda - ComertMariya Gabriel - Bulgaria - Inovare si tineretNicolas Schmit - Luxemburg - Locuri de munca si drepturi socialePaolo Gentiloni - Italia - EconomieJanusz Wojciechowski - Polonia - AgriculturaElisa Ferreira - Portugalia - Coeziune si reformeOliver Varhelyi - Ungaria - Vecinatate si extindereStella Kyriakides - Cipru - SanatateDidier Reynders -... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:08
Bianca Lewis, in varsta de 12 ani, a testat si gasit vulnerabilitati informatice in sistemul electronic de vot din Statele Unite ale Americii, iar intre 7 si 8 noiembrie va fi prezenta la Bucuresti, unde va sustine o prezentare la DefCamp #10, cea mai mare conferinta de securitate cibernetica din Romania.
Bianca Lewis este pe jumatate romanca si s-a declarat entuziasmata de ocazia de a cunoaste comunitatea locala de specialisti, potrivit organizatorilor evenimentului.
La conferinta participa mai mult de 2.000 de specialisti in domeniu, din peste 40 de tari din intreaga lume. Cu acest prilej, hackeri etici recunoscuti la nivel international se vor intrece in peste 15 competitii de hacking organizate cu ajutorul celor mai avansate companii din domeniul tehnologiei.
A zecea editie a DefCamp, cea mai ampla conferinta anuala de hacking si securitate cibernetica din Europa Centrala si de Est, este o editie aniversara si aduce la Bucuresti un numar record de participanti si speakeri de renume international.
Participantii vor lua parte la prezentari, dezbateri si competitii intre specialisti si entuziasti ai securitatii cibernetice de toate varstele.
Dintre speakerii invitati la DefCamp #10 se remarca cea mai tanara invitata din istoria conferintei: Bianca Lewis. Desi are doar 12 ani, BiaSciLab, asa cum este cunoscuta in comunitate, s-a facut deja remarcata prin prezentarile sustinute la DEF CON, una dintre cele mai mari conferinte de hacking la nivel mondial, unde... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 09:56
Guvernul britanic a anuntat ca va incerca in continuare sa obtina ratificarea in Parlament a acordului de Brexit negociat de Boris Johnson. Chiar daca premierul a trimis la Bruxelles o scrisoare in care cere amanarea termenului de 31 octombrie, asta nu inseamna ca isi si doreste ca liderii UE sa o faca.
Ministrul de Externe Dominic Raab a anuntat, duminica, public ca Guvernul este foarte increzator ca va obtine voturile necesare, chiar daca sambata a suferit o infrangere in Parlament.
Si asta pentru ca Johnson se poate spune ca "joaca la intimidare". Sambata, el s-a dus in Parlament sa supuna votului acordul, insa nici macar asta nu a reusit. Parlamentarii au votat in schimb un amendament prin care au amanat votul pe acord pana cand toata legislatia necesara va fi votata si implementata.
Vezi aici cum s-a desfasurat sedinta de sambata din Parlamentul britanic
Asadar, fortat de acest rezultat, Johnson a trimis tarziu in noapte la Bruxelles o scrisoare, in care cerea formal amanarea termenului limita pentru Brexit. Aceasta nu era insa semnata si deci nici asumata de premierul britanic. In schimb, a mai trimis o alta, cu numele lui pe ea, in care le spunea liderilor europeni ca el crede ca o astfel de amanare ar fi o greseala si astfel ar fi mai bine sa nu o aprobe.
Dominic Raab a declarat, pentru BBC, ca in ciuda "sicanelor" Parlamentului, Guvernul ar avea acum majoritate sa treaca acordul. Astfel, Johnson va cere ca luni sa aiba loc un nou vot in Camera... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 08:20
Partidele din coalitia de guvernare in Italia s-au declarat luni favorabile ca varsta minima de vot sa fie coborata la 16 ani, o masura care, potrivit analistilor, ar aduce in randul electoratului inca in jur de 1 milion de persoane, transmite Reuters.
Italia ar fi a doua tara membra a Uniunii Europene, dupa Austria, care ar cobori sub 18 ani varsta minima pentru participarea la alegerile nationale, conform 'World Factbook' publicat de CIA.
In UE, Germania si Scotia le permit tinerilor care au implinit 16 ani sa voteze la alegerile locale, dar Italia ar fi primul mare stat european in care acestia ar avea drept de vot in alegerile parlamentare.
In Ungaria, tinerii pot vota de la varsta de 16 ani doar daca sunt casatoriti.
Fostul prim-ministru Enrico Letta a declansat dezbaterea luni, propunand ca varsta minima de vot sa fie coborata imediat, dupa ce tinerii au invadat strazile multor orase ale lumii pentru a cere actiune politica impotriva schimbarilor climatice.
'Este un mod de a le spune acelor tineri (...) ca ii luam in serios', a declarat Letta, profesor universitar si membru al Partidului Democrat (PD), din coalitia de guvernare.
In prezent, italienii pot vota de la 18 ani pentru a-si alege reprezentantii in camera legislativa inferioara, si de la 25 de ani pentru Senat.
Apelul lui Enrico Letta a fost sprijinit de liderul PD, Nicola Zingaretti, si de Luigi Di Maio, seful celuilalt partid de guvernamant, Miscarea 5 Stele (M5S).
'Tinerii ar... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 23:10