Romania ar putea sa inceapa un nou ciclu de crestere economica in a doua jumatate a acestui an, insa industria trebuie sprijinita, iar economia romaneasca trebuie sa reduca legaturile stranse pe care le are cu piata europeana, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres.
Cand vom iesi, concret, din criza? Cand vor simti romanii ca au iesit din criza?
Varujan Vosganian: Intrebarea asta are un raspuns care este simplu, dar si un raspuns care este mai nuantat. Daca ne uitam in urma, vedem ca Romania a avut urmatoarele perioade: a avut un ciclu negativ in perioada 1998-2003, apoi a intrat pe o faza pozitiva a ciclului economic, intre 2003 si 2008, a reintrat pe o faza negativa intre 2008 si 2013 si ar trebui ca, in a doua jumatate a anului 2013, Romania sa intre din nou pe o faza pozitiva a ciclului economic.
Deci raspunsul simplu este ca, cel putin din perspectiva comenzilor din industrie, din perspectiva structurii amortizarilor, ar trebui ca Romania sa reintre intr-o faza de crestere economica care sa dureze cel putin pana in prima jumatate a anului 2018.
Raspunsul este mai nuantat pentru ca, in primul rand, aceste cicluri economice largi nu se suprapun neaparat peste evolutiile sectoriale. De exemplu, industria auto a avut o faza pozitiva de crestere intre 2008 si 2013 in Romania. Sau putem spune ca sectorul bancar nu a avut o crestere care sa se fi suprapus neaparat peste ciclurile... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 16:48
Ministrulu Economiei, Varujan Vosganian, sustine ca Romania va trebui sa se preocupe de stocarea energiilor regenerabile, masura care ar putea fi chiar mai eficienta decat investitiile in hidrocentrale de pompaj.
"Noi trebuie sa ajungem la stocarea energiilor electrice regenerabile, fara de care vom avea o limita pe care nu o vom putea depasi. Astfel de investitii sunt poate chiar mai eficiente decat in statiile de pompare. E fundamental sa industrializam zona rurala. Acum se pune intrebarea daca sa mai facem reactoarele 3 si 4, sau termocentralele pe huila", a mai spus Vosganian.
Consumul de energie se va stabiliza
Consumul de energie se va stabiliza in cativa ani la 45-50 TWh/an, iar Romania trebuie sa caute solutii de stocare a energiei produse din surse regenerabile, punandu-se totodata intrebarea daca este nevoie de noi reactoare, termo sau hidrocentrale, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.
"Eu cred ca cererea de energie se va stabiliza la 45-50 TWh in urmatorii ani. Exista tendinte de crestere si de scadere a consumurilor, probabil se vor echilibra. Cresterea PIB cu 5% nu duce la cresterea consumului cu 5%", a afirmat Vosganian la o conferinta pe teme energetice.
Potrivit Institutului National de Statistica, in primele luni din acest an consumul a scazut cu 4,5%, dupa ce anul trecut a urcat cu 0,2%, la 53 TWh.
Vosganian a adaugat ca viitoarea strategie energetica pe care vrea sa o elaboreze Guvernul va tine cont si de evolutia... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 12:07
Sectorul energetic s-a dezvoltat fara ca investitorii sa-si puna problema cui vor vinde curentul electric, a atras atentia Varujan Voganian, ministrul Economiei, la Bucharest Forum/Energy.
Sectorul energetic trebuie sa inteleaga ca nu poate exista o energie performanta intr-o industrie neperformanta si ca, atunci cand pun bazele unui proiect, producatorii trebuie sa constientizeze ca este nevoie si de cineva care sa consume acea electricitate, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei
"Nu poti avea o energie performanta intr-o industrie neperformanta", a afirmat ministrul. El a mai atacat si decizia de liberalizare a preturilor, care ar fi fost agreata fara a se evalua impactul asupra industriei. "O piata care nu se modernizeaza tehnologic nu se poate moderniza, inseamna masacru in masa, inseamna Cruciada Copiilor", a mai spus ministrul.
Citeste mai multe despre Vosganian: "Nu poate exista energie performanta intr-o industrie neperformanta" pe Adevarul. mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 15:00
Romania trebuie sa isi extinsa programul nuclear, chiar daca se confrunta cu o scadere a consumului de energie si a preturilor pe OPCOM, in conditiile in care compensarea resurselor de gaze din bazinul Marii Negre nu este inca certa la nivelul eficientei extractiei, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, miercuri, la o conferinta pe tema energiei nucleare.
"Exista voci care spun ca Romania nu ar avea nevoie sa-si extinda programul nuclear. Intr-adevar, semnalele ultimei perioade arata ca economia romaneasca nu si-a sporit consumul. Ba mai mult, pe OPCOM a inregistrat o anumita scadere, care va continua la nivelul consumului si care ar putea sa puna sub semnul incertitudinii lansarea unor reactoare. Eu am o ezitare in ceea ce priveste acceptarea unor astfel de viziuni. Economia romaneasca va avea o evolutie care va necesita o crestere a consumului de energie electrica. Cred ca locul unei sporiri a productiei de energie electrica este adecvat", a afirmat Varujan Vosganian.
Oficialul a precizat ca la nivel mondial exista 440 de reactoare nucleare, peste 60 de reactoare in constructie, iar previziunile arata ca numarul lor va creste cu 80 de reactoare.
"Programele de a utiliza energia nucleara pasnic sunt in expansiune. Energia nucleara asigura independenta energetica, energia curata, relativ ieftina, noi avem resursa umana necesara, dispunem de tehnologii avansate si in acelasi timp asta ar putea sa contracareze epuizarea unor alte resurse, cum este... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 11:21
In Romania s-ar putea face o activitate de explorare a gazelor de sist, tocmai pentru a sti in ce stadiu se afla, ca mai tarziu sa se treaca si la exploatare cu ajutorul noilor tehnologii, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
"Orice actiune este eficienta economic numai daca are avizele de mediu. In cazul gazelor de sist ar trebui sa avem cateva elemente sa vedem daca dezbaterea merita facuta. Am putea sa facem o activitate de explorare ca sa stim in Romania cum stam, astfel incat, mai tarziu, sa procedam si la exploatarea cu ajutorul tehnologiilor noi", a spus Vosganian.
Joi, Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, a declarat, ca Romania nu poate promova gazele de sist fara acceptul publicului si fara a informa corect populatia despre avantajele si implicatiile exploatarii unei astfel de resurse, dar si despre tehnologiile de ultima generatie care se folosesc in acest proces.
"Nu putem promova o astfel de resursa fara acceptanta publicului si fara a pregati populatia si a o informa corect despre avantajele, implicatiile, tehnologiile de ultima generatie in aceasta exploatare.
Drept pentru care, Academia Romana a supus dezbaterii publice acest subiect cu toate fetele cunoscute astazi in lume, de la acele accidente, care sunt, astazi, foarte usor de inteles si de vazut pe internet, pana la tehnologia de ultima generatie, care a reusit sa aduca acel element de... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 14:36
Plenul Senatului a aprobat, marti, cu 79 de voturi "pentru", patru voturi "impotriva" si o obtinere, proiectul de lege privind energia electrica si organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.
"Prin prezentul proiect de act normative se urmareste reducerea impactului pretului la energie electrica la consumatorii finali. Proiectul asigura protectia consumatorilor finali impotriva cresterilor semnificative ale preturilor la energia electrica", se arata in expunerea de motive.
Legea a fost adoptata cu eliminarea punctelor 7-14, care fac referire la organizarea ANRE, respectivele prevederi fiind preluate in Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2007 privind modificarea si completarea Legii energiei electrice nr.13/2007 si a Legii gazelor nr.351/2004.
Proiectul de lege privind energia electrica a fost modificat si amendat marti, intr-un raport comun al comisiilor senatoriale pentru buget si economie, a anuntat in plen senatorul PNL Varujan Vosganian.
Potrivit raportului, piata de gaze naturale este compusa din piata reglementata si piata concurentiala. Cresterea ponderii pietei concurentiale se realizeaza gradual. Activitatile aferente pietei reglementate cuprind furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la sfarsitul lunii decembrie 2014 pentru clientii non-casnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 20:05
Schimbarile pe care le aduce proiectul legii energiei, aprobat de guvern la sfarsitul saptamanii trecute, nasc deja controverse si nemultumiri in mediul politic si economic.
Proiectul de lege a energiei este adoptat tardiv si sub presiunile Comisiei Europene. Romania trebuia sa transpuna in legislatia nationala directivele privind energia electrica si gazele naturale, obligatorii la nivelul UE, inca din martie 2011. Termenul a fost prelungit ulterior pana in toamna anului trecut, iar pe 27 februarie, Romania si alte 7 state membre au primit avize motivate pentru ca n-au informat Executivul UE cu privire la adoptarea masurilor de transpunere a directivelor.
Balbaielile de care a dat dovada ANRE in elaborarea acestui proiect l-au infuriat si pe premierul Razvan Mihai Ungureanu, care a cerut demisia presedintelui ANRE, Dan Iulius Plaveti. Cu toate acestea, seful guvernul s-a razgandit, dupa ce Plaveti i-a explicat ca taraganarile au fost cauzate de anumite negocieri neprevazute, cu UE.
Conducerea ANRE, numita de presedintele tarii
Proiectul de lege prevede ca intreaga conducere a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei sa nu mai fie numita de seful guvernului, ci de presedintele tarii. Aceasta schimbare este insa aspru criticata de fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian:
"Potrivit proiectului, presedintele, vicepresedinte si cei cinci membrii ai consiliului de reglementare sunt numiti de presedintele Romaniei. E o situatie fara... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 18:29
Proiectul legii energiei electrice are lacune grave, iar scopul sau nu este cel de a oferi independenta pietei energiei, ci de a legaliza influenta politica.
Sunt concluziile fostului ministru de Finante, Varujan Vosganian, care a discutat joi, despre proiectul legii energiei electrice, in cadrul unei conferinte de presa.
"Guvernul a luat masuri care au dus la distorsionarea mediului de afaceri. In loc sa fie un promotor in domeniul strategiilor energiei, guvernul a fost un traficant, a folosit energia pentru a-si extinde retelele de influenta si pentru a avea resurse pentru actiunile de natura politica", a declarat Varujan Vosganian.
Politicianul crede ca doar datorita presiunilor Comisiei Europene si ale FMI, Romania are un proiect de lege pentru energia electrica, insa este plin de lacune.
"Acest proiect nu raspunde la cateva teme importante, la care Romania prezinta mari intarzieri: definirea consumatorului vulnerabil, despre care aflam doar din surse ce crede guvernul si mai mult decat atat, nu exista niciun fel de raspuns al guvernului in ceea ce priveste definirea saraciei energetice, concept fundamental, fara de care nu putem duce la indeplinire cu succes calendarul de liberalizare.
O alta problema este calendarul insusi, la care proiectul nu da raspuns. Proiectul amana rezolvarea acestor teme lasandu-le pe seama unor proiecte viitoare sau a unor guverne viitoare. Cel mai grav aspect al proiectului este ca intentia lui nu este de a oferi... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 13:10
Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a declarat joi ca in timpul mandatului sau nu au fost acordate reduceri de pret la gaze, altele decat cele stabilite prin ordinul comun al Ministerului Economiei, ANRE si ANRM si ca nu a fost audiat in dosarul Romgaz.
Reglementarea prevedea ca un consumator intreruptibil, asa cum era si Interagro, poate beneficia de un "cos de gaze", compus din gaz produs in Romania (cel mai ieftin) si gaz din import (cel mai scump, provenit din Rusia). Proportia acestei combinatii era stabilita de ANRE si era aceeasi pentru toti consumatorii care se bucurau de aceasta facilitate.
Reglementarea s-a schimbat in 2009, cand, pe baza unui memorandum inaintat in guvern de Ministerul Economiei, condus la acea vreme de Adriean Videanu, s-a adoptat o ordonanta de urgenta, aprobata ulterior prin lege de Parlament. Potrivit acesteia, cosul de gaze era compus exclusiv din gaz de productie interna, ceea ce inseamna ca, eliminandu-se gazul de import, si pretul era mai mic.
Vosganian sustine ca, prin legea din perioada 2009-2010, initiata de guvernul PDL, pretul la gaz de care s-a bucurat Interagro a fost mai mic decat pe vremea mandatului sau.
"Ordinele (de ministru) pe care le-am dat eu erau clare, in ele se spunea ca se pot da consumatorilor intreruptibili un discount care functiona de foarte multi ani si in general functioneaza si in alte tari unde consumatorul respectiv se supune riscului intreruperilor in situatii de frig sau de... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 20:56