Vosganian: Companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 12:46
1115 citiri
Vosganian: Companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere

Vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Constantin Bostina, sustine ca privatizarea trebuie realizata de o singura structura, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunand ca nu s-a facut acest lucru intrucat companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere.

"Ar trebui facuta o politica suficient de clara, unitara, in domeniul privatizarilor. Ministerele care reprezinta statul in diverse societati ar trebui sa se ocupe de o reorganizare, de o restructurare si o pregatire pentru privatizare si sa se faca privatizarea ca atare de catre o institutie a statului. (...) Dupa opinia mea, ar fi trebuit sa se faca demult privatizarile in principal pe piata de capital, trebuie incheiate experientele de pana acum care nu au fost de bun augur", a declarat Constantin Bostina, vineri, la forumul "Reindustrializarea Romaniei. Mediul de afaceri. Finantari", de la Mamaia.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, considera ca nu s-a realizat acest lucru deoarece companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, fiind folosite ca o modalitate de extindere a influentei.

"Motivul pentru care nu exista o structura centralizata este ca in Romania companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, companiile de stat erau salasuri pentru clientela, erau modalitate de extindere a influentei, erau o modalitate de a obtine o sustinere financiara pentru diverse proiecte", a afirmat Varujan Vosganian.

El a precizat ca, in prezent, si opinia publica judeca forta unor ministri dupa companiile pe care le au in subordine. La fel de rau, opinia publica evalua forta ministrilor dupa companiile pe care le aveau in subordine.

"M-am confruntat eu cu o astfel de situatie in care in impartirea ministerului in trei toti socoteau ca este disproportionata si vadit in dezavantajul meu intrucat colegul meu de la Energie are mai multe companii decat mine. Eu am spus tuturor, eu administrez, una peste alta vreo 100 si ceva de miliarde de euro, industria, exporturile, neferoasele, dar nu asta e tema, noi nu trebuie sa vedem ministrii ca pe niste supradirectori, ca daca ar fi asa ministrii economiei din Marea Britanie sau din tarile scandinave sunt cei mai slabi din toti, ca ei saracii nu au nicio companie in subordine", a explicat Varujan Vosganian.

El a participat, vineri, la forumul "Reindustrializarea Romaniei. Mediul de afaceri. Finantari", organizat de revista Finante si Afaceri cu sprijinul Ministerului Economiei si ASPES, in statiunea Mamaia.

#Varujan Vosganian privatizari, #companii stat Vosganian privatizari, #privatizari Romania declaratii Vosganian , #Ministrul Economiei