Ministrul Energiei preia coordonarea companiilor din OPSPI

Vineri, 29 Martie 2013, ora 17:56
2016 citiri
Ministrul Energiei preia coordonarea companiilor din OPSPI
Foto: Sursazilei.ro

Companiile din sectorul energiei aflate in portofoliul OPSPI, care reprezinta principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea ministrului Economiei, Varujan Vosganian (PNL), in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita (PSD), care a primit si sefia unui departament.

Modificarea a fost efectuata in Parlament, printr-o serie de amendamente care modifica ordonanta de urgenta aprobata de Executiv la sfarsitul anului trecut pentru reglementarea noii configuratii guvernamentale.

In forma adoptata de Guvern era stabilit ca Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) va fi in continuare coordonat de ministrul Economiei, post ocupat in prezent de Varujan Vosganian (PNL).

In baza acestei ordonante, pentru nou-infiintatul post de ministru delegat pentru Energie, ocupat de Constantin Nita (PSD), nu erau stabilite atributii concrete, formularea agreata atunci fiind ca ministrul delegat "coordoneaza activitatile din domeniul energiei".

Printr-o serie de amendamente introduse in Parlament la aceasta ordonanta, ministrul delegat a primit insa un Departament distinct pentru Energie, cu personalitate juridica si atributii in coordonarea la nivel national a sectorului energetic si a resurselor energetice, iar structurile din cadrul OPSPI cu atributii in procesul de restructurare si privatizare a societatilor comerciale din domeniul energiei si de exercitare a calitatii de actionar al statului la companiile nationale din energie au fost reorganizate ca directie tot in subordinea directa a ministrului delegat.

Nita se va ocupa de 94 de companii si 16 institute de cercetare. Vosganian ramane cu 28 de companii in subordine

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie detine in portofoliu pachetul majoritar sau actiuni minoritare la 94 companii din domeniul petrolier, gazelor, electricitatii si resurselor minerale, printre care Romgaz, Transgaz, Petrotrans, Termoelectrica, complexele energetice Oltenia si Hunedoara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, CN Huilei, SNLO, CN Uraniului, Minvest, AN Apele Minerale, Salrom, SN Carbunelui, Cuprumin, RA Activitati Nucleare (unde statul este actionar majoritar), OMV Petrom (unde Ministerul Economiei detine 20,6% din actiuni), Oil Terminal (59,6%), Conpet (58,7%), GDF Suez Energy (37%), EON Gaz Distributie (37%), EON Gaz Romania (37%), Enel Distributie (23-24% in functie de filiala), Enel Energie (36%), CEZ (18-37% in functie de societate).

La acestea se adauga 16 institute de cercetare in domeniul energiei, cu un bogat patrimoniu imobiliar.

Dintre aceste companii, o parte ar urma sa fie privatizate sau listate pe piata de capital, asa cum Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar Internatiuonal (FMI) si Comisia Europeana (CE). Printre companiile care ar trebui privatizate in acest an se numara Cupru Min, Oltchim, Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara.

Pe langa privatizari, Guvernul a promis de mai multe ori FMI si CE ca va lista la bursa pachete minoritare din Hidroelectrica (10%, dupa iesirea din insolventa), Romgaz (10%, cel tarziu in octombrie), Transgaz (15%) si Nuclearelectrica (10%).

Dreptul de administrare asupra actiunilor statului la aceste companii ii va reveni, incepand cu saptamana viitoare, exclusiv ministrului delegat pentru Energie, in timp ce ministrul Economiei ar urma sa mai aiba un cuvant de spus doar in cazul celor 28 de companii din industria de aparare, industria constructoare de masini, precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil (unde statul mai detine 35% din actiuni), Metrom (3,7%), UM Cugir, UM Mija, UM Sadu (13,5%), Uzina Automecanica Moreni (12,1%), Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb (45%), Santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, Santierul Naval 2 Mai.

#companii coordonare Nita, #Nita companii OPSPI, #Vosganian coordonare companii, #companii Ministerul Economiei, #companii Ministru Energie , #Ministri