Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Romania trebuie sa extinda programul nuclear, in ciuda scaderii consumului de energie

Vosganian: Romania trebuie sa extinda programul nuclear, in ciuda scaderii consumului de energie


Romania trebuie sa isi extinsa programul nuclear, chiar daca se confrunta cu o scadere a consumului de energie si a preturilor pe OPCOM, in conditiile in care compensarea resurselor de gaze din bazinul Marii Negre nu este inca certa la nivelul eficientei extractiei, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, miercuri, la o conferinta pe tema energiei nucleare.

"Exista voci care spun ca Romania nu ar avea nevoie sa-si extinda programul nuclear. Intr-adevar, semnalele ultimei perioade arata ca economia romaneasca nu si-a sporit consumul. Ba mai mult, pe OPCOM a inregistrat o anumita scadere, care va continua la nivelul consumului si care ar putea sa puna sub semnul incertitudinii lansarea unor reactoare. Eu am o ezitare in ceea ce priveste acceptarea unor astfel de viziuni. Economia romaneasca va avea o evolutie care va necesita o crestere a consumului de energie electrica. Cred ca locul unei sporiri a productiei de energie electrica este adecvat", a afirmat Varujan Vosganian.

Oficialul a precizat ca la nivel mondial exista 440 de reactoare nucleare, peste 60 de reactoare in constructie, iar previziunile arata ca numarul lor va creste cu 80 de reactoare.

"Programele de a utiliza energia nucleara pasnic sunt in expansiune. Energia nucleara asigura independenta energetica, energia curata, relativ ieftina, noi avem resursa umana necesara, dispunem de tehnologii avansate si in acelasi timp asta ar putea sa contracareze epuizarea unor alte resurse, cum este gazul metan, ale caror compensare din bazinul Marii Negre nu este inca certa la nivelul eficientei extractiei", a adaugat Vosganian.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1103 ori