Vosganian a retras proiectul privind disponibilizarile: "Guvernul Ponta nu e fabrica de someri"

Joi, 28 Februarie 2013, ora 11:24
2083 citiri
Vosganian a retras proiectul privind disponibilizarile: "Guvernul Ponta nu e fabrica de someri"

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a dat explicatii cu privire la conflictul cu premierul pe tema proiectului de ordonanta legat de disponibilizarile angajatilor in companiile de stat din Energie.

"Eu am rugat pe colegii de la departamentul de comunicate sociala sa avem o noua discutie cu sindicatele si sa dam un comunicat astfel incat sa nu existe nici un dubiu in ceea ce priveste aceasta ordonanta. Am decis impreuna cu premierul sa retragem acest proiect si il vom repune pe site dupa dezbaterea generala. Este bine ca apare o reactie imediata la aceste acte normative. Proiectul este inca intr-un stadiu incipient", a declarat Varujan Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei sa retraga proiectul privind protectia sociala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati si sa clarifice acest subiect.

In cursul acestei dimineti, documentul in cauza a fost scos de pe site-ul Ministerului Economiei, acolo unde era postat pentru dezbatere publica.

"Guvernul Romaniei nu a discutat si nu a aprobat un astfel de proiect. Asa cum a declarat prim-ministrul Victor Ponta ieri, singurul proiect sustinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevazute in OUG 116/21.12.2006.

Proiectul afisat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului Romaniei si nu este sustinut de acesta", se arata intr-un comunicat de presa.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, la Guvern, ca este autorizat sa declare doar ca Executivul prelungeste o serie de termene si nu va efectua "disponibilizari ample" de personal in companii de stat, dar a precizat ca din 1990 nu a existat vreun an fara concedieri si nu vrea sa se creada ca anul 2013 "va fi diferit".

El a aratat ca proiectul pregatit prelungeste o serie de termene aprobate in 2006 si extinse ulterior, in 2009, pentru protectia sociala a angajatilor disponibilizati. Ministrul a amintit in acelasi timp ca fiecare caz de restructurare va presupune o hotarare de guvern.

Guvernul incepe disponibilizarile in 16 companii din energie

Ministrul a adaugat insa ca cele 15 companii din anexa ordonantei sunt implicate intr-un proces de restructurare care, in unele cazuri, va conduce la disponibilizari.

Ponta dezminte strategia de disponibilizari in companiile de stat

Pe de alta parte, Vosganian a subliniat ca "Guvernul Ponta nu este o fabrica de someri":

"Vrem sa dam raspuns unei anumite dezbateri cu puternica tenta politica care sugereaza ca guvernul Ponta este o fabrica de someri. In 2012, in comparatie cu decembrie 2011, in economia romanesca si-au gasit loc de munca de 140.000 de persoane. In dec 2011, efectivul de salariati era de 4.172.000, iar in decembrie 2012 a ajuns la 4.311.000 de persoane", a spus ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Vosganian disponibilizari, #companii energie Vosganian, #disponibilizari companii energie Ponta , #Concedieri