Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Stocarea energiilor regenerabile, mai eficienta decat investitiile in hidrocentrale de pompaj

Vosganian: Stocarea energiilor regenerabile, mai eficienta decat investitiile in hidrocentrale de pompaj
Ministrulu Economiei, Varujan Vosganian, sustine ca Romania va trebui sa se preocupe de stocarea energiilor regenerabile, masura care ar putea fi chiar mai eficienta decat investitiile in hidrocentrale de pompaj.

"Noi trebuie sa ajungem la stocarea energiilor electrice regenerabile, fara de care vom avea o limita pe care nu o vom putea depasi. Astfel de investitii sunt poate chiar mai eficiente decat in statiile de pompare. E fundamental sa industrializam zona rurala. Acum se pune intrebarea daca sa mai facem reactoarele 3 si 4, sau termocentralele pe huila", a mai spus Vosganian.

Consumul de energie se va stabiliza

Consumul de energie se va stabiliza in cativa ani la 45-50 TWh/an, iar Romania trebuie sa caute solutii de stocare a energiei produse din surse regenerabile, punandu-se totodata intrebarea daca este nevoie de noi reactoare, termo sau hidrocentrale, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

"Eu cred ca cererea de energie se va stabiliza la 45-50 TWh in urmatorii ani. Exista tendinte de crestere si de scadere a consumurilor, probabil se vor echilibra. Cresterea PIB cu 5% nu duce la cresterea consumului cu 5%", a afirmat Vosganian la o conferinta pe teme energetice.

Potrivit Institutului National de Statistica, in primele luni din acest an consumul a scazut cu 4,5%, dupa ce anul trecut a urcat cu 0,2%, la 53 TWh.

Vosganian a adaugat ca viitoarea strategie energetica pe care vrea sa o elaboreze Guvernul va tine cont si de evolutia consumului de electricitate.

Stabilizarea consumului de electricitate la valorile mentionate ridica intrebarea daca Romania va mai avea nevoie de alte reactoare nucleare sau de hidrocentrale de pompaj precum cea de la Tarnita-Lapustesti, conform sursei citate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1340 ori