Liberalizarea pretului la gaze, "liber" la scumpiri

Luni, 01 Iulie 2013, ora 13:50
2419 citiri
Liberalizarea pretului la gaze, "liber" la scumpiri

Pretul la gaze creste din nou cu 5% pentru consumatorii industriali si cu 8% pentru populatie, de azi, 1 iulie. Este o masura asumata de Bucuresti in Acordul cu FMI.

Chiar daca, teoretic, pentru consumatori, liberalizarea inseamna, in mare, posibilitatea de a-si alege furnizorul, in Romania ea este asociata cu scumpiri. Ceea ce s-a si intamplat, inca din prima zi.

Gazprom va dicta regulile jocului?

Pretul gazului in Romania va fi dictat, din 2014, in totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizarii preturilor la gaze, crede Ionel Bors, country manager al ArcelorMittal Galati.

"Ordonanta de liberalizare (a pretului la gaze - n.r.) nu a tinut cont de un lucru esential: Romania are doua surse de interconectare a gazelor: 70% avem productie proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW noi importam, din 104-105 consum total in Romania. Ce se intampla dupa 2014 cu gazul din Romania? Pretul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar Romania importa doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mica, si devine neinteresant pentru Gazprom sa dea vreo facilitate. La asta se adauga situatiile politice de la noi. Dupa 2014 vom depinde totalmente de Gazprom'', a reiterat Ionel Bors.

Valoarea pretului la gaze in Europa. Sursa foto: ProTV

Pro si contra liberalizarea pretului la gaze

Liberalizarea - o masura europeana, la care statul roman trebuie sa se alinieze, este privita cu mult scepticism de specialisti, in ciuda avantajelor promise de Comisia Europeana. Pe site-ul oficial al institutie se mentioneaza ca liberalizarea le va oferi consumatorilor posibilitatea sa aleaga furnizorul de servicii si produsele pe care le doresc, ca vor beneficia de preturi mai mici, dar si de "noi servicii, mai eficiente si mai bine adaptate cerintelor lor". Nu in ultimul rand, "economia europeana devine mai competitiva", arata Comisia Europeana.

Liberalizarea da "pretul corect la energie"

Romania are nevoie de liberalizarea pretului la energie, sustine fostul director general al Electrica, Lucian Boghiu. "Cine se asteapta ca pretul sa scada instantaneu, dupa liberalizare, se inseala. Vor fi preturi corecte, o sa incerce fiecare 'sa joace' pretul. La ora aceasta, in zona energiei, fara niciun fel de exagerare, este cea mai dura concurenta", spunea fostul director.

"Romania are nevoie de liberalizarea pretului la energie, pentru ca este singura forma pentru a da pretul corect la energie si de a nu distruge un sistem care, daca nu are pretul corect, si are pretul reglementat dupa un mod subiectiv, 'sangele asta al economiei' poate sa duca la infarct.

Industria alimentara, prima victima

Pe de alta parte, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a precizat ca industria alimentara este prima afectata de cresterea pretului la gaze. In opinia sa, primele efecte ale cresterii pretului la gaze se vor inregistra de la inceputul lunii august, la un nivel usor, urmand sa devina din ce in ce mai pregnante spre sfarsitul lunii august.

"Exista posibilitatea de a resimti impactul majorarii tarifelor la gaze chiar si in luna octombrie a acestui an, pentru ca vorbim despre cresteri treptate de preturi, pe fiecare obiect si sector de activitate", a mai spus presedintele Romalimenta.

Nici ministrul Economiei, Varujan Vosganian, nu este foarte incantat de liberalizarea pretului la electricitate si gaze si critica decizia, pe care o compara cu o "Cruciada a Copiiilor", pentru ca masura a fost adoptata fara a se tine cont de efectele in piata. "O piata care nu se modernizeaza tehnologic nu se poate liberaliza, inseamna masacru in masa", crede Vosganian

Costuri mari, someri multi

In luna aprilie, Confederatia Patronatelor din Industrie (CONPIROM) anunta ca in ultimii patru ani costurile cu energia au crescut cu 55% si avertiza ca ne asteapta un val de someri. Ionel Bors, liderul patronatului Metalrom si director in cadrul ArcelorMittal, a anuntat ca din 2009 pana in prezent costurile generate de scumpirea energiei electrice au fost de 42 de milioane de euro pe an, in vreme ce la gaze au fost de 37 de milioane de euro pe an. Toate acestea in conditiile in care preturile finale la marfurile industriale si in special la otel au scazut cu 40%.

Cei mai mari consumatori

La gaze, cei mai mari consumatori sunt grupurile InterAgro si Azomures, in vreme ce la curent electric sunt Alro si ArcelorMittal. Ioan Niculae, patronul InterAgro, controleaza si combinatul Amonil, din Slobozia, despre care a spus ca exista riscul sa fie inchis din cauza cresterii facturilor, in urma liberalizarii pretului la gaze. Combinatul din Slobozia este singurul combinate care mai functioneaza, inca, din cele sase detinute de Ioan Niculae.

Omul de afaceri a spus ca se va indrepta spre alte domenii de activitate si ca va renunta la industria in care a investit, in ultimii 16 ani, peste 400 de milioane de euro.

Niculae a mai atras atentia asupra faptului ca, in urmatoarele luni, industria Romaniei se va confrunta cu "cea mai neagra" perioada de pana acum, odata cu liberalizarea preturilor la gaze.

Lemne in loc de gaze, o incercare reusita

Lucretia Voinescu, vicepresedinte patronatului exportatorilor UGIR 1903, a gasit o modalitate pentru scaderea facturilor la curent. Proprietara exploateaza in mod responsabil o portiunea de padure, pe care a primit-o mostenire. Daca nu ar fi avut acest noroc, cel mai probabil ar fi dat faliment, din cauza facturilor foarte mari la curent, recunoaste femeia de afaceri.

Lucretia Voinescu detine o fabrica de prelucrari mecanice, care exporta in Elvetia. Desi intreprinderea care numara 100 de angajati a inregistrat un profit de 1,6 milioane de euro in 2012, acum 5-6 ani, antreprenoarea se gandea serios daca ar fi timpul sa lichideze afacerea, din cauza rentabilitatii reduse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#liberalizare pret gaze, #pret gaze 1 iulie, #efecte liberalizare, #crestere pret gaze , #Energie electrica