Criza petrolului face in continuare ravagii in tarile din Golful Persic. Dupa Arabia Saudita, care s-a vazut nevoita in ultimul an sa apeleze la rezervele valutare pentru a depasi socul prabusirii pretului petrolului, Kuweitul a raportat un deficit bugetar de 15,3 miliarde de dolari.
Este pentru prima data in ultimii 16 ani cand economia micului stat arab exportator de petrol inregistreaza deficit bugetar, iar ministrul de Finante Anas al-Saleh recunoaste ca masurile de austeritate adoptate s-au dovedit insuficiente, relateaza Daily Sabah.
Veniturile bugetare au scazut in cursul anului fiscal 2015 cu 45%, pana la 45,2 miliarde dolari, o influenta extrem de mare avand-o scaderea cu 46,3 procente a veniturilor din exportul de petrol fata de anul 2014.
De altfel, veniturile generate de vanzarea de petrol conteaza in proportie de 89% in economia tarii, in scadere totusi fata de 2014, cand aveau un impact de 95 de procente.
In acelasi timp, taierile bugetare la care a recurs guvernul kuweitian au fost de doar 14,8%, buget fiind dimensionat la 60,5 miliarde dolari.
Oficialii statului din Peninsula Araba au decis sa acceseze imprumuturi de 10 miliarde de dolari de pe pietele financiare internationale, o alta suma estimata la 6,6 miliarde dolari urmand sa fie contractata prin imprumuturi interne.
Estimarea privind deficitul pe anul fiscal in curs se ridica la 28,6 miliarde de dolari, iar masurile adoptate pentru a limita dimensiunile gaurii din buget constau in... mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 17:58
Tarile OPEC, excluzand Iranul, au obtinut anul trecut 982 miliarde dolari din exporturile de petrol, in crestere cu 5,4% fata de anul precedent si la cea mai mare valoare din ultimii 38 de ani, potrivit datelor publicate marti de Administratia pentru Informatii in Domeniul Energiei (EIA) din SUA.
EIA anticipeaza ca vanzarile de petrol ale OPEC vor scadea cu 4,3% in acest an, la 940 de miliarde de dolari, si cu 3,9% in 2014, la 903 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.
Cererea pentru petrolul OPEC va scadea cu 300.000 de barili pe zi in 2013, la 29,6 milioane de barili, urmand sa fie cu 2,6% sub productia actuala.
Exporturile OPEC in America de Nord sunt tot mai mult concurate de cresterea productiei la exploatarile de sist din SUA si Canada.
Productia de titei a Statelor Unite a atins 7,35 de milioane de barili pe zi la sfarsitul lunii aprilie, fiind in crestere cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din cadrul OPEC, a castigat anul trecut 311 miliarde de dolari din vanzarea de titei, reprezentand 32% din veniturile totale ale OPEC, potrivit EIA.
Datele agentiei americane exclud Iranul, care a fost anul trecut al doilea mare producator de petrol din OPEC, dar care a coborat intre timp pe locul al saselea, in urma sanctiunilor occidentale impuse din cauza programului nuclear al acestei tari.
Un embargou european asupra achizitiilor, transportului, finantarii si asigurarii petrolului iranian... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 09:55
Veniturile OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) vor creste anul acesta, ajungand pana la maximul de 1000 de miliarde de dolari, potrivit Mediafax.Estimarea privind venituri de 1.043 miliarde de dolari in acest an reprezinta o majorare substantiala, de 32,5%, fata de veniturile OPEC de 780 miliarde de dolari de anul trecut.
Administratia pentru Informatie in domeniul Energetic, divizia de statistica a Departamentului pentru Energie al SUA, a publicat noi prognoze, incluzand preturi mai mari la petrol si suplimentarea productiei in acest an.
OPEC, care controleaza 40% din livrarile de petrol la nivel mondial, beneficiaza de cotatia ridicata a barilului de petrol, de peste 100 de dolari, noteaza Financial Times.
Estimarea autoritatilor americane vine la numai cateva zile dupa ce o reuniune a OPEC s-a incheiat fara un acord de a majora productia pentru a reduce preturile.
Arabia Saudita nu a reusit sa convinga statele membre de utilitatea unei astfel de masuri, insa va recurge la o crestere unilaterala a livrarilor.
Anul trecut, Arabia Saudita a obtinut aproape o treime din veniturile totale ale OPEC. mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 18:14