Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza financiara globala ar putea lovi cel mai greu dincolo de granitele SUA (partea I)

Criza financiara globala ar putea lovi cel mai greu dincolo de granitele SUA (partea I)

Faptul ca perspectiva unei dezagregari financiare in Pakistanul inarmat nuclear aproape se pierde pe lista mereu mai mare a tarilor afectate de criza indica amploarea actualei fragilitati a economiei mondiale.

In Europa, Ungaria si Ucraina necesita pachete de salvare de miliarde de dolari de la FMI, in timp ce agentia Standard & Poor's a coborat credit ratingul Romaniei invecinate la statutul de categoria a doua. Guvernul Argentinei incearca sa acopere deficitul financiar prin plasarea fondurilor de pensii private sub control guvernamental. Iar tarile asiatice cu finante nesustenabile, ca Vietnam si Filipine, se pregatesc de vremuri grele.


Asemenea trepidatiilor dinaintea unui seism, aceste maladii financiare sugereaza consecintele economice tangibile care vor insemna reduceri de locuri de munca, de venituri si comenzi de productie. "Ceea ce nici nu a inceput inca este efectul asupra economiei reale... Situatia va fi foarte, foarte ingrozitoare", spune Marino Valensise, seful investitiilor la Baring Asset Management din Londra.


Daca primul val al crizei financiare a lovit cel mai greu Statele Unite, se pare ca al doilea va penaliza zone externe. Suferinta globala se raspandeste acum din Regatul Unit, unde economia deja este in contractie, prin producatorii de petrol din Orientul Mijlociu ciupiti de caderea pretului titeiului, pana la Japonia unde guvernul a spus marti ca vanzarile cu amanuntul pe luna septembrie au scazut fata de nivelul din urma cu un an.


Brusc, dupa sase ani consecutivi de expansiune, economia mondiala pare a fi ajuns pe nisipuri miscatoare. Semnalele de instabilitate economice sunt evidente in Germania, unde producatorul auto Daimler a anuntat luni ca inchide 14 uzine pe o perioada de o luna din cauza cererii reduse. Chiar si cresterea Chinei incetineste abrupt, de la aproape 12% la mijlocul anului 2007, la 7,9% sau mai putin anul viitor, conform Standard Chartered Bank.


Consecintele potentiale ale convulsiilor economice sunt ingrijoratoare in special in cazul Pakistanului, a carui economie este in "stare de criza" conform Economist Intelligence Unit. Pretul alimentelor si petrolului impreuna cu cheltuielile generoase au aruncat in haos bugetul guvernamental. Inflatia ar urma sa depaseasca 15% anul viitor si FMI poarta discutii cu autoritatile pakistaneze privind o finantare de urgenta.


"Pe zi ce trece, lucrurile se inrautatesc. Economia este pe panta descendenta", spune Zubair Iqbal, fost economist la FMI aflat actualmente la Institutul pentru Orientul Mijlociu de la Washington D.C.

Pakistanul a atras in ultimii ani ample investitii straine si a inregistrat o crestere economica importanta. Dar puterea sa economica ramane modesta. Importanta internationala a tarii sud-asiatice este geopolitica: Pakistanul este un aliat uneori nesigur al SUA impotriva extremistilor islamici bazati in regiunile tribale ale tarii, de-a lungul granitei afgane.


Selig Harrison, expert in problemele regiunii la Centrul pentru Politica Internationala, spune ca daca va continua deteriorarea economica, tensiunile etnice vor fi exacerbate si vor submina sustinerea si asa fragila pentru noul guvern civil al tarii. "Din punctul de vedere american, consecintele politice ale unui colaps economic ar fi foarte, foarte periculoase", spune el.


In pofida provocarilor economice si de securitate pe care le ridica Pakistanul, Iqbal este optimist privind posibilitatea evitarii unei ascensiuni antrenate de saracie a extremismului si instabilitatii. Pana acum in aceasta criza, s-a dovedit ca uneori pesimistii au avut dreptate.


FMI are o perspectiva intunecata


In luna aprilie, de exemplu, FMI a fost criticat ca avand o pozitie nejustificat de negativa privitor la previziunea economica in care se spunea ca economia mondiala va creste cu aproximativ 3,7% anul viitor. Luna aceasta, organizatia a emis o previziune revizuita, inca si mai pesimista. Acum, FMI spune ca economia mondiala va progresa cu doar 3% anul viitor, cel mai lent ritm al sau din 2002 si exact la limita nivelului considerat de organismul mondial a indica o recesiune globala. Alte prognoze, cum ar fi a economistilor de la Morgan Stanley's, spun ca recesiunea a inceput deja.


O recesiune planetara veritabila cu siguranta i-ar lovi deosebit de greu pe producatorii de materii prime din lumea in curs de dezvoltare. In perioada 1980-'82, pretul materiilor prime altele decat combustibilii a cazut cu aproape 57%, spune Vincent Truglia, director administrativ pentru cercetare la NewOak Capital din New York. Este o veste proasta pentru tari de la Kenya la Argentina.


Producatorii de petrol cu populatii numeroase - ca Iranul , Venezuela si Rusia - se confrunta la randul lor cu dificultati. In Rusia, autoritatile arunca pe foc rezervele financiare, in incercarea disperata de a sustine rubla. S&P a coborat saptamana trecuta perspectiva pentru creditul guvernamental rusesc la "negativ", reflectand pericolul unei treceri intr-o clasa inferioara, pe baza costului in crestere al pachetului de salvare financiara al Moscovei. Rusia a alocat 15% din PIB-ul sau pentru recapitalizarea sectorului sau financiar, spune S&P. Dar agentia de rating spune ca se asteapta la o sporire a incapacitatilor de plata corporatiste, in conditiile incetinirii cresterii economice sub 3% anul viitor. si si-a exprimat preocuparea ca implicarea sporita a statului in economie s-ar putea sa nu fie temporara.


Unii investitori isi mentin optimismul. John Connor, manager de portofoliu la fondul Third Millennium Russia, spune ca consumatorii rusi sunt relativ neafectati de datorie, astfel ca cheltuielile robuste cu amanuntul ar trebui sa mentina economia pe linia de plutire. "Nu intrevad vreo problema pe termen lung... Este o situatie de panica."

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1391 ori