In Romania, Produsul Intern Brut va scadea cu 6% in 2020, urmand sa creasca cu 4,2% in anul 2021, potrivit previziunilor economice publicate miercuri de Comisia Europeana.
Raportul arata insa ca o pandemie mai severa si mai indelungata decat se preconizeaza in prezent ar putea duce la o scadere a PIB in statele membre mult mai mare decat cea estimata in scenariul de referinta pe care se bazeaza actualele previziuni.
"Pandemia de coronavirus reprezinta un soc major pentru economii, in UE si la nivel mondial, cu consecinte foarte grave din punct de vedere socioeconomic.
In ciuda raspunsului politic rapid si amplu, atat la nivelul UE, cat si la nivel national, economia UE va cunoaste anul acesta o recesiune de proportii istorice.
Potrivit previziunilor economice din primavara anului 2020, in Romania, PIB va scadea cu 6% in 2020, urmand sa creasca cu 4,2% in anul 2021", arata un comunicat emis de CE.
Inflatia va atinge valoarea de 2,5% in cursul anului 2020, fiind urmata de un procent de 3,1% in 2021, in timp ce rata somajului va ajunge la 6,5% in 2020 si la 5,4% in 2021.
Zona euro, picaj de 7,7%
Economia zonei euro va inregistra o contractie record de 7,7%, urmand ca in 2021 sa cunoasca o crestere de 6,3%, in timp ce economia Uniunii Europene (UE) va scadea cu 7,4% in 2020, dar va creste cu aproximativ 6% in 2021.
Previziunile in materie de crestere pentru UE si zona euro au fost revizuite in sens negativ cu aproximativ noua puncte procentuale fata de... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2020, ora 14:34
Cresterea economica in partea de est a Uniunii Europene a incetinit in ultimul trimestru al anului trecut in conditiile in care PIB-ul a fost afectat de incetinirea cererii pentru exporturile regiuni, sustin economistii intervievati de Bloomberg.
Din cele sase state care urmeaza sa dea publicitatii saptamana aceasta datele privind evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul patru 2018, economistii sustin ca Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia ar urma sa raporteze cresteri mai modeste in timp ce in Romania si Cehia a ramas, probabil, nemodificat.
Cu toate acestea, chiar si tara est-europeana cu cel mai slab avans al economiei va inregistra o performanta dubla fata de ritmul de crestere din zona euro, care potrivit economistilor a fost de 1,2% in ultimul trimestru al anului trecut.
Economistii avertizeaza insa ca ritmul de crestere in regiunea Europei de Est, care a devenit un hub important pentru aprovizionarea producatorilor din zona euro, a depasit nivelul maxim, in conditiile in care incetinirea economiei mondiale a afectat economiile orientate spre export.
Aceasta incetinire ar putea submina argumentele pentru o mai mare inasprire a politicii monetare, asa cum arata deciziile de saptamana trecuta de a mentine nemodificat costul creditului in Cehia, Polonia si Romania. Insa pe de alta parte se constata o inflatie mai mare, de exemplu in luna ianuarie inflatia de baza in Cehia a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce ar putea sa ii... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 10:06
Judecarea starii Uniunii, ca preconditie a imaginarii unor viitori posibili, impune o constatare: necazurile economice mari din Uniune au originea in dificultati ale zonei euro (ZE), in suprafinancializarea economiilor.
Fractura de performanta economica, de productivitate, intre Nord si Sud (numita periferie a ZE) s-a concretizat in deficite externe nesustenabile pentru Spania, Grecia, Portugalia, Italia, ce au reclamat corectii extrem de dureroase - prin taieri de salarii/venituri drastice, ce au avut reverberatii in viata politica.
Iar situatia economica este tinuta sub control in prezent cu ajutorul operatiunilor neconventionale ale Bancii Central Europene, cu credite foarte ieftine, achizitii de obligatiuni suverane si alte hartii de valoare (corporatiste) pe scara larga.
Fractura intre Nord si Sud se vede in rate de somaj foarte diferite (sub 6% in Germania fata de doua cifre in periferie).
Cele mai multe tari din centrul si Estul Uniunii au trecut si ele prin momente foarte dificile dupa eruptia crizei financiare; au intreprins corectii severe si au iesit la liman. Tari mici ca dimensiune si populatie, precum cele baltice, sunt acum in zona euro nu in cele din urma deoarece au fost legate de moneda unica prin "consilii monetare" (curs fix intre moneda locala si euro). De remarcat ca nivele de indatorare publica si privata (cumulate), ca pondere in PIB, sunt considerabil mai mari in Vestul Uniunii decat in Est.
Am facut comentariul de mai sus avand in... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 15:44
Europa se afla foarte aproape de momentul dezbinarii, iar acest lucru ar provoca schimbari semnificative in viata tuturor celor care traiesc pe Batranul Continent.
Specialistii de la Economist Intelligence Unit (EIU) au publicat de curand un raport, unde detaliaza cele mai mari provocari din regiunea noastra.
Documentul prezinta cele mai mari 7 amenintari pentru stabilitatea economica si politica a Europei si arata modurile in care viata asa cum o stim ar putea lua sfarsit, transmite Business Insider.
Nori negri deasupra lumii: 4 factori majori de risc pentru 2016Nori negri deasupra Batranului Continent: 5 riscuri majore care pun in pericol existenta UENori negri deasupra Romaniei - Care sunt cele mai mari riscuri in viziunea BNR
Brexit
Referendumul din Marea Britanie legat de apartenenta sa la Uniunea Europeana (Brexit) este o problema majora pentru Batranul Continent, potrivit specialistilor EIU.
"Daca votul va fi in favoarea iesirii din UE, atunci acest lucru va ...citeste mai departe despre "7 riscuri care ar putea distruge Europa asa cum o stim acum" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Aprilie 2016, ora 08:02
Aflat intr-un turneu de doua saptamani prin Europa, economistul Nouriel Roubini se arata ingrijorat de lipsa de perspectiva intrevazuta in proiectul UE, care pare din ce in ce mai mult sortit esecului.
Cele mai importante forte economice si politice de pe continent au atitudini diferite in tratarea crizelor cu care se confrunta in acest moment blocul comunitar, iar acesta ar putea fi interpretat ca semnalul disolutiei proiectului european, afirma Roubini intr-un comentariu postat pe portalul Social Europe.
De pe Sena pana pe Tamisa
In Paris, atmosfera lasata in urma de tacurile teroriste de la jumatatea lunii trecute este una mohorata, aproape depresiva.
Cresterea economica a Frantei este si ea anemica, somerii si musulmanii francezi manifestand o stare de nemultumire pe care extrema dreapta din Frontul National, partid condus de Marine Le Pen, o poate specula in urmatoarele alegeri generale.
La Bruxelles, oras care a trecut printr-o recenta blocada impusa de riscul amenintarilor teroriste, institutiile europene nu detin inca o strategie clara de gestionare a fluxului de refugiati si imigranti, fara a mai vorbi de una prin care sa abordeze instabilitatea generata de conflictele din vecinatatea continentului.
In afara zonei euro, la Londra, pluteste in aer amenintarea contagiunii financiare generate de criza economica care inca ravaseste uniunea monetara de pe continent.
Criza refugiatilor si pericolul terorist inseamna si ca referendumul programat... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 11:22
Premierul Victor Ponta a subliniat, luni, necesitatea unei uniuni economice transatlantice, aratand ca acest obiectiv, alaturi de cel privind un spatiu de securitate comun Europa - Statele Unite, reprezinta scopul "fundamental" care trebuie atins.
"Avem nevoie de mai mult decat o uniune economica europeana, avem nevoie de o uniune economica transatlantica. (...) Avem nevoie de un spatiu de securitate comun Europa - Statele Unite, dar avem nevoie si de un spatiu de cooperare economica.
Am fost lenesi in a atinge aceste doua scopuri fundamentale si acum, confruntandu-ne cu ceva despre care am crezut acum 25 de ani ca este complet inchis, amenintarea si aspiratiile Rusiei de a deveni un fel de Uniune Sovietica, acum realizam ca trebuie sa ne miscam rapid in directia crearii unui spatiu comun europeano-american de securitate, dar si de prosperitate economica", a afirmat Ponta.
Premierul Victor Ponta a participat, luni, la sesiunea plenara a programului Security in the Black Sea Region, organizata la Palatul Parlamentului. mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 14:55
Liderii din Rusia, Kazahstan si Belarus au semnat un tratat, joi, la Astana, ce pune bazele crearii Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), organism ce va fi condus de Rusia.
Acordul a fost semnat de presedintii rus, Vladimir Putin, kazah, Nursultan Nazarbaev, si belarus, Alexandr Lukasenko, si creeaza un teritoriu cu tarife vamale unice incepand cu 1 ianuarie 2015, scrie Radio Free Europe/Radio Liberty.
Criticii proiectului spun ca este o incercare a Moscovei de a recrea Uniunea Sovietica. Putin respinge aceasta acuzatie. el a declarat joi ca Rusia este asaltata de tarile dornice sa se alature acestui proiect: "Oriunde merg sunt intrebat cum pot adera alte tari".
In pofida acestei cereri covarsitoare, proiectul UEE se afla la a 7-a incercare de a se naste, ...citeste mai departe despre "Putin isi face imperiu economic din cenusa URSS - primul pas pentru Uniunea Eurasiatica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 14:55
Problemele Europei cauzate de criza datoriilor sunt din ce in ce mai multe, iar acestea au fortat guvernele celor 17 tari din zona euro sa inceapa discutiile asupra formarii unei uniuni economice in adevaratul sens al cuvantului, structura care pana acum a fost doar la nivel de teorie.
Tarile din zona euro ar trebui sa isi ia responsabilitatea stabilirii bugetelor si regulilor bancare pentru alte tari. Astfel, numarul de greseli care pot fi facute este foarte mare, lucru care ii ingrozeste pe liderii europeni. Guvernele au inceput insa sa discute despre pasii pe care trebuie sa ii ia pentru crearea uniunii economica, deoarece le e teama ca altfel euro ar putea sa nu supravietuiasca, scrie Wall Street Journal.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a facut apel miercuri la liderii zonei euro pentru crearea unui plan pe termen lung pentru Uniune la summitul de la sfarsitul lunii iunie, in care sa fie enuntate toate conditiile care trebuie satisfacute pentru atingerea acestui obiectiv.
Subiectul unei uniuni economice complete nu este nou, dar este readus in discutie de problemele Spaniei, cea de-a patra cea mai mare economie a zonei euro, care pare ca nu reuseste sa stranga bani pentru recapitalizarea bancilor cu probleme, refinantarea datoriei si acoperirea cheltuielilor.
Astfel de probleme ar fi mai usor de rezolvat daca zona euro ar fi condusa de o institutie economica comuna. Impreuna, cele 17 tari din zona euro, au o datorie mai mica decat... mai mult
Duminica, 10 Iunie 2012, ora 12:15
Grupul PPE organizeaza saptamana viitoare la Bucuresti cea de a zecea editie a think-tank-ului Universitatii de vara - Reteaua Europeana a Ideilor (EIN), la discutii urmand sa participe, printre altii, presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, presedintele PE, Jerzy Buzek, informeaza NewsIn.Principalele teme ale dezbaterilor vor fi prioritatile care decurg din criza economica, o posibila cale spre uniunea economica, precum si importanta regiunii Marii Negre.
Universitatea de vara a EIN ofera un cadru privat pentru dezbateri intense intre partile implicate in procesul decizional european, informeaza un comunicat al Partidului Popular European. Reuniunea de la Bucuresti, care va avea loc in perioada 22+24 septembrie, se va concentra asupra provocarilor cu care se confrunta Europa si va incerca sa aduca la zi politicile europene, in incercarea de a raspunde mai bine realitatilor economice si sociale actuale .O serie de grupuri de lucru vor dezbate probleme cum ar fi competitivitatea pietei unice libere pentru o mare mai mare coeziune a continentului in ceea ce priveste multicadrul financiar al UE pentru 2020, reglementarea pietei financiare, demografia si incluziunea, inovatia si creativitatea in societatea europeana, rolul reinnoit al Comunitatii Transatlantice, apararea valorilor crestin-democrate, incurajarea tarilor din Balcani pe calea europeana.La Bucuresti, o atentie deosebita va fi acordata potentialului oferit de regiunea Marii Negre, arata comunicatul PPE,... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 17:16